Günlük cerrahi ünitesinde ameliyat olan hastaların evde yaşadıkları güçlükler ve bilgi gereksinimleri
The difficulties that patients experienced at home who undergoing an operation at the unit of day surgery and their need for information
- Tez No: 156302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Günlük Cerrahi, Postoperatif Komplikasyonlar, Hemşirelik, Day Surgery, Ambulatory Surgery, Postoperative Complications, Nursing. VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Araştırma, günlük cerrahi ünitesinde ameliyat olan hastaların evde yaşadığı güçlükleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırma, 01 Haziran 2002- 15 Kasım 2003 tarihleri arasında toplam 12 ay Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Günlük Cerrahi Ünitesi'nde plastik cerrahi, üroloji, ortopedi, kulak burun boğaz, göz ve genel cerrahi ile ilgili ameliyat olan 230 hasta üzerinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan günlük cerrahi ünitesinde ameliyat olan hastaların kişisel bilgi ve bilgi gereksinimlerini belirleme formu ve evde yaşadıkları güçlükleri belirleme formu kullanılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hastalarla görüşülerek toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplan ve ki kare önemlilik testi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, günlük cerrahi ünitesinde ameliyat olan hastaların günlük cerrahi süreci hakkında bilgi eksikliği olduğu ve ameliyat sonrası dönemde evde çeşitli sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Ameliyattan sonra birinci gün hastaların daha fazla sorun yaşadığı, ikinci ve üçüncü güne doğru sorunların yaşanma sıklığında azalma olduğu; ameliyattan sonra birinci gün, hastaların % 93'ünün ağrı, % 80'inin yorgunluk, % 63.5'inin uyku sorunları, % 63'ünün hareket kısıtlılığı, % 55.7'sinin endişe, korku, % 52.6'sının baş dönmesi, % 52.2'sinin solunum güçlüğü, % 46.1 'inin konuşma, hafıza bozuklukları, uykuya eğilim, uyuşukluk ve % 52.2'sinin boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü sorunu olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, ameliyat öncesi dönemde, hasta ve yakınlarına günlük cerrahi sürecine ilişkin sözlü ve yazılı olarak yeterli bilgi verilmesine ve ameliyat sonrası dönemde hastaların rahatça ulaşabilecekleri danışmanlık hattının kurulmasına ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The research has been made as a descriptive and a cross sectional one in order to determine the difficulties that patients experienced at home who undergoing on operation at day surgery unit. The research has been based upon 230 patients who undergoing on operation at the Unit of Day Surgery of Hacettepe University Hospital related with plastic surgery, urology, orthopaedics, ear- nose- throat, ophthalmology and general surgery totally 12 months between June 1st 2002 and November 15th 2003. Personel information and the determination form of the need for information of patients who undergoing an operation at the unit of day surgery and the determination form of difficulties that they experienced at home prepared by the researcher have been used as a means of data collection. The researcher has collected the data through interviews. Percentage calculations and Chi-Square Test have been used in the data examination. It is understood from the results of the research that patients, who undergoing an operation at the Unit of Day Surgery, lack in information about Day Surgery process and in the postoperative period they experience some problems at home. It has been determined that patients experience more problems on the first day after the operation and the experience a decrease in the frequency of problems on the second and third days; on the first day after the operation, they suffer from several problems : 93% of them pain, 80% of them tiredness, 63.5% of them sleep disturbances, 63% of them lack of movement, 55.7% of them anxiety, fear, 52.6% of them dizziness, 52.2% of them respiratory problems, 46.1% of them difficulties in speaking and in recalling things, tendency to sleeping, numbness and 52.2% throat ache, difficulty in gulping. In accordance with results of the research, it has been suggested that adequate information both verbal and written related with Day Surgery period should be given to the patient and to their relatives in the preoperative period and in the post operative period an information line that patients will be able to communicate easily should be formed.