Lösemi tanısı alan çocukların preadölesan ve adölesan dönemindeki sağlıklı kardeşlerinin yaşadıkları sorunlar
The problems encountered by preadolescence and adolescence healthy individuals whom siblings have leukemia diagnosis
- Tez No: 156356
- Danışmanlar: PROF.DR. HİCRAN ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı kardeşler, lösemi, preadölesan, adölesan, Healthy siblings, leukemia, preadolescence, adolescence
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Öztflrk, Ş., Lösemi Tanısı Alan Çocukların Preadölesan ve Adölesan Dönemindeki Sağlıklı Kardeşlerinin Yaşadıkları Sorunların Saptanması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Bu araştırma, lösemi tanısı alan çocukların preadölesan ve adölesan dönemindeki sağlıklı kardeşlerinin yaşadıkları sorunları saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Ankara ili belediye sınırlan içinde yer alan ve lösemili çocukları izleyen H.Ü İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Hematoloji Polikliniği ve Dışkapı S.S.K Hastanesi Çocuk Hematoloji Polikliniğinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografık veri formu ve literatürden faydalanılarak geliştirilen sağlıklı kardeşlerin sorunlarını belirlemeye yönelik anket formu kullanılmıştır. Sosyodemografık veri formu sağlıklı kardeşlere ve ebeveynlere yönelik tanıtıcı bilgileri, hasta kardeşin hastalığına ilişkin bilgileri içermektedir. Sağlıklı kardeşlerin yaşadıkları sorunlara yönelik anket formu ise sağlıklı kardeşlerin hastalığa ilişkin bilgileri, aile ilişkilerinde yaşanan sorunlar, okul başarısına ilişkin sorunlar, akran ilişkilerine ilişkin yaşanan sorunları içermektedir. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik ve ki kare testleri kullanılmıştır. Araştırmada sağlıklı kardeşlerin hasta kardeşlerinin hastalığına ilişkin yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve hastalığın nedenine ilişkin yanlış bilgileri olduğu saptanmıştır. Ayrıca sağlıklı kardeşlerin hastalığa ilişkin korku/endişeleri olduğu ve bu korku/endişelerini kimse ile paylaşmadıkları saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, hastane yönetimi tarafından onkoloji servislerinde kardeş destek ünitelerinin oluşturulması, sağlıklı kardeşlerin hastalık hakkında bilgilendirilmesi ve sağlıklı kardeşlerin duygu ve deneyimlerini paylaşmalarına yardımcı olacak destek gruplarının oluşturulması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Öztflrk, Ş., Establishing the Problems Encountered by Preadolescence and Adolescence Healthy Individuals whom Siblings have Leukemia Diagnosis, Hacettepe University Institute of Health Sciences, Children Health and Disease Nursing Programme, Master's Thesis, Ankara, 2004. The purpose of this study is to establish the problems encountered by preadolescence and adolescence healthy individuals whom siblings have leukemia diagnosis. Research is conducted in Hematology Polyclinic at H.U. İhsan Doğramacı Children's Hospital and Dışkapı S.S.K Hospital which are located in the borders of Ankara Municipality. A sociodemographic data form prepared by the author and a survey form intended to determine the issues of healthy siblings which is developed by the help of literature are used as data acquisition tools. The sociodemographic data form contains information about healthy siblings and parents as well as the disease of ill sibling. On the other hand, the survey form comprise healthy siblings' knowledge about the disease, family matters, issues related to accomplishment in school, and peer relationship problems. Percentage and chi-square tests are employed for the evaluation of data. In this study, it is established that healthy siblings have no sufficient information about the disease and have incorrect opinions concerning the means of the disease. Besides, healthy siblings possess fear/anxiety regarding the disease which they do not share with anyone. In the light of the evidences inferred from this study, it is suggested to Oncology Department to constitute a support unit for siblings by hospital administration. It is also recommended that support units should be constituted in order to enlighten healthy siblings about disease and help to share their emotions and experiences.