Sepsisli yenidoğanlarda toll-like reseptör 4 polimorfizmi
Toll-like receptor polymorphism in neonetal sepsis
  1. Tez No: 156381
  2. Yazar: NİLGÜN SALLAKCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OLCAY YEĞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: TLR4, sepsis, lipopolisakkarid. IV, TLR4, sepsis, lipopolysaccharide
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET Toll-like reseptörler, infektif ajanların ortak, korunmuş yapılarını tanıyarak bağışıklık yanıtının hızla başlamasını sağlayan önemli moleküllerdir. Özellikle gram-negatif bakterilerin lipopolisakkaritlerinin tanınmasını sağlayan TLR4 geninin işleve yansıyan mutasyonlarının biyolojik olarak önemli etkileri olması beklenir. Bu çalışmada; TLR4 geninin Asp299Gly ve Thr399lle bölgelerindeki, işlevi etkiledikleri bilinen, iki mutasyonu sepsis veya menejit olan 32 yenidoğan olguda ve 81 sağlıklı kontrolde PCR-RFLP yöntemi ile belirlendi. TLR4 Asp299Gly polimorfizmi,26 sepsisli olgunun birinde, 6 menenjitli olgunun birinde saptandı. Bu iki olgunun da exitus olması dikkat çekiciydi. Kontrol grubundaki 80 olgumuzun 7'sinde bu polimorfizm vardı. TLR4 399 polimorfizmine hasta grubunda hiç rastlanmadı, kontrol grubunda ise 2 olgu saptandı. Gruplar arasında her iki polimorfizm yönünden istatistiksel bir fark bulunamadı. Sonuçlarımız, TLR4 299 polimorfizminin toplumumuzda, beyaz ırkta daha önceki çalışmalarda yayınlanan sıklığa uygun olduğunu, TLR4 Asp299Gly ve Thr399lle polimortlzmlerinin sepsisli olgularda çok sık rastlanan bir genetik özellik olmadığına işaret etmektedir. Toll-like reseptörlerin insanlardaki klinik önemini belirlemek için genotip, işlev, fenotip ve klinik gözlemleri kapsayan daha geniş çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Toll-like receptors rapidly activates the immune system when they encounter the pathogen associated molecular patterns. It is conceivable that functional single nucleotid polymorphisms of TLR4 which recognize the lipopolysaccharide of gram-negative bacteria effects the immune response to these bacteria. Single nucleotide polymorphisms of TLR4 (Asp299Gly, Thr399lle) were studied in 26 newborns with sepsis and 6 newborns with bacterial menegitis. Results were compared with 81 healty controls. TLR4 Asp299Gly polymorphism were observed 1/26 sepsis and 1/6 menengitis group. Seven heterozygose cases were found in healty controls. No statistically significant difference were observed between the groups. There was no case of TLR4 Thr399lle single nucleotid polymorphism in the newborn groups, 2 heterozygose cases were observed in healthy controls. Our data show that TLR4 Asp299Gly polymorphism consistent with previosly published frequency seen in white populations and highlight the fact that the polymorphisms at TLR4 Asp299Gly and Thr399lle in neonatal sepsis cases are not frequent. In order to define the clinical importance Toll-like receptors wider studies including genotyping, phenotyping, functionel and clinical observations should be carried out.