Bir reseptör nöronda lidokain etkisiyle oluşan spontan patlayıcı impuls cevaplarının araştırılması
Spontaneous burst activity induced by lidocaine effect on crayfish receptor neurons: an electrophysiological study
- Tez No: 156433
- Danışmanlar: PROF.DR. NUHAN PURALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Gerim reseptörü, membran depolarizasyonu, kerevit, Stretch receptor, membrane depolarisation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Keçeli, M.B., Bir reseptör nöronda lidokain etkisiyle oluşan spontan patlayıcı impuls cevaplarının araştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyofizik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2004. Kerevit yavaş adapte olan abdominal gerim reseptör organında, yüksek doz ( 5 mM ) lidokainin spontan aktiviteye yol açtığı gözlendi. Aynı etki hızlı adapte olan nöronda gözlenmedi. Tetrodotoksin varlığında yapılan deneylerde lidokain uygulaması impuls aktivitesi çıkartmadı. Ancak, dozla ilişkili depolarizasyon hızlı ve yavaş her iki tip hücre de de gözlendi. Reseptör nöronun 20 veya 200 mM tetraetilamonyum ile perfüze edilmesinden sonra da lidokainin depolarize edici etkisinde bir değişiklik olmadığı görüldü. Kerevit gerim reseptör nöronları, GABAerjik eferent inhibitor inervasyona sahiptir. Lidokainin GABAerjik sistemle bir etkileşiminin olup olmadığı, presinaptik GABA salınımının verapamil ile engellenmesi veya postsinaptik GABA etkisinin pikrotoksin ile bloke edildiği şartlarda denendi. Her iki uygulamada da lidokainin depolarizan etkisinin kontrol şartlarındakine benzer olduğu saptandı. Uvabain varlığında da depolarizan etkinin ortaya çıkması mevcut etkinin Na/K ATPaz'dan bağımsız bir mekanizma ile geliştiğini gösterdi. Lidokainin yarattığı depolarizan etkinin, membranın fiziksel özelliklerinin değişmesi nedeniyle ortaya çıkabileceği düşünüldü. Membran direnci kontrol sıvısında ve yüksek doz lidokain varlığında ölçüldüğünde, lidokainin membran direncini doz bağımlı olarak arttırdığı gözlendi. Lidokainin yavaş hücrede yarattığı nöral aktivite artışının lidokain varlığında ortaya çıkan yavaş depolarizasyon nedeniyle geliştiği, cevabın yavaş olması nedeniyle hızlı hücrede aktivite artışı gözlenmediği tespit edildi. Bu etkinin temel mekanizmasının membranın fizik özelliklerinde bir değişiklikten kaynaklanabileceği öne sürüldü..
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Keçeli, M.B., Spontaneous burst activity induced by lidocaine effect on crayfish receptor neurons: An Electrophysiological Study. Hacettepe University Health Siences Institute MS Thesis in Biophysics, Ankara 2004. In the slowly adapting receptor neuron of the crayfish abdominal stretch receptor organ high dose (5 mM) lidocaine causes spontaneous activity. Where as similar effects were not observed in the rapidly adapting neurons. In the presence of TTX, lidocaine application did not evoke impulse activity. However, a dose dependent depolarization was observed in both types of neurons. The depolarizing effect of lidocaine did not change when the receptor neurons were perfused with 20 or 200 mM tetraethylammonium (TEA) solution. Crayfish stretch receptor neurons receive GABA-mediated inhibitory input. Presence of an interaction between lidocaine and the GABA mediated system has been investigated by preventing pre-synaptic GABA release by verapamil, or blocking the post-synaptic GABA action by picrotoxin. In both types of applications depolarizing effect of lidocaine was similar to that in control conditions. Also persistence of the depolarizing effect in the presence of ouabain, indicated that the effect is mediated by a mechanism independent of the Na/K ATPase. May be the depolarising action of lidocaine is due to a change in the physical properties of the membrane. It was observed that lidocaine increased the membrane resistance in a dose dependent manner when membrane resistance was measured both in control solution and in the presence of high dose of lidocaine Spontaneous activity evoked by lidocaine in the slowly adapting neuron was due to the slow depolarising effect of lidocaine. The effect was observed solely in the slowly adapting cell since the depolarization developed slowly. It was proposed that the principal mechanism of the effect could stem from a change in the physical properties of the membrane.