Harakete ilişkin elektroensefalografik olayların incelenmesi
Studies on the electroencephalographic correlates of the movement
- Tez No: 156432
- Danışmanlar: PROF.DR. PEKCAN UNGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: ERD, sürekli hareket, el hareketleri, mu-ERD habitüasyonu, içsel tetikli hareket, ERD, continuous movement, hand movements, habituation of mu-ERD, internally paced movement VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Erbil, N., Harekete ilişkin elektroensefalografik olayların incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyofizik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Santral elektortlardan kaydedilen elektroensefalografik aktivitede, harekete bağlı olarak mu (8-13 Hz) ve beta (14-30 Hz) frekanslarında genlik değişmeleri gözlendiği bilinmektedir. Hareketin başlamasıyla süregiden ritmik aktivitede sözkonusu frekanslarda genlik azalması durumu ERD (olaya ilişkin desenkronizasyon), artması durumu da ERS (olaya ilişkin senkronizasyon) olarak adlandırmaktadır. Hareketin laterizasyonu (sağ ya da sol), tetiklenme tipi (içsel ya da dışarıdan uyaran verilmesiyle) ERD/ERS değerlerinin zaman içindeki değişimi ve yersel dağılımı incelenerek belirlenebilmektedir. Mu- ERD, harekete karar verme, hareketin planlanması ve gerçekleştirilmesi gibi fonksiyonlarla ilişkilendirilmektedir. Befa-ERS'in, hareketin ya da uyaranın sonlandırılmasına, öefa-ERD'nin de afferent proprioseptif bilginin işlenmesine işaret ettiği düşünülmektedir. Sunulan tez çalışmasında, öncelikle, ERD/ERS olayının incelenmesi için gerekli donanım ve kayıt sistemi kuruldu. Bu sistem yardımıyla, ilk olarak, literatürdeki en yaygın uygulama olan tek parmağın kısa süreli hareketleri, daha sonra da, el parmaklarının süregiden hareketleri ele alınmış olup, bu iki durumda ERD/ERS değerlerinin nasıl değiştiği araştırılmıştır. Hareketin sürdürülmesi durumunda aldığımız kayıtlar, tek yanlı hareketin her iki hemisfer tarafından kontrol edildiğine ilişkin literatürdeki basit parmak hareketi bulgularıyla örtüşmektedir. Ancak hareket devam etmesine rağmen, mu genlik değerleri artmaya başlamakta, hatta hareketli elin ipsilalateralinde, hareketsizlik dönemi değerlerine ulaşmaktadır. Bu yeni bulgu, hareketin sürdürülmesi durumunda mı/-ERD'nin habitüasyon gösterdiğine işaret etmektedir. Ayrıca, süregiden bir hareketin sonlandırılması da mu genliğinde azalmaya neden olduğu gözlendi. Bu azalmanın, hareketle ilgili olarak verilen yeni bir karara ya da kortikospinal inhibisyona bağlı olabileceği düşünüldü. Bu yeni bulgu, mu-ERD'nin kortikospinal eksitasyonla fonksiyonel bağlantısını sorgulayan görüşü desteklemektedir. Beta bandına ait bulgular, beta genliğindeki azalmanın afferent proprioseptif bilgi akışına eşlik ettiği bulgusuyla uyumludur. Hareketin tamamlanması, hem tekli parmak hareketinde hem de hareketin sürdürülmesi durumunda befa-ERS'e neden olmaktadır. Ayrıca, her iki hareket durumunda da frontal elektorlarda ERD/ERS görülmesi, hareketin içsel olarak tetiklenmesi durumunda kortikal aktivasyonun frontal bölgelere doğru genişlemesi bulgusuyla uyumludur. Sürekli hareket için elde ettiğimiz bulgular, hareketin belli bir fazda dondurulması durumuna ait literatür bulgularıyla karşılaştırılmış, EEG bulguları açısından, sözkonusu iki hareketin farklılaştığı görülmüştür. İlk kez bu çalışmada sürekli hareket durumu için yapılan analizler hem ERD/ERS olaylarının dinamiğinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmuş, hem de bu olayların fonksiyonel bağlantıları ile ilgili tartışmalara katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Erbil, N., Studies on the electroencephalographic correlates of the movement, Hacettepe University Health Sciences Institute MS Thesis in Biophysics, Ankara, 2004. It is known that amplitudes of the mu (8-13 Hz) and beta (14-30 Hz) frequencies are changing in relation to movement in the EEG recorded from central electrodes. A decrease in the amplitude in ongoing rhythmic activity in these frequency bands at the onset of the movement is called ERD (event- related desynchronization) while an increase is called ERS (event-related synchronization). By using the time course and spatial distribution of ERD/ERS, the direction of the movement (left or right) and the type of trigger (internal or external) can be determined. The planning and execution of the movement are associated with mu-ERD. It is assumed that öete-ERS is related to the movement offset or the end of stimulation where beta-ERD is connected with the processing of the afferent proprioceptive information flow. As the first step, the hardware and the recording system that is needed for the examination of ERD/ERS were set up as a part of this study. By using this system, the short duration single finger movements (as the most common application in literature) and then the continuation of the movement of hand fingers were examined, the change in the ERD/ERS patterns in relation to the change in the type of the movement were analysed. The continuous movement results are compatible with the findings of simple finger movement that propose bilateral cortical involvement during unilateral movement. But, even though the movement is still going on, the mu amplitude starts to increase and returns to its values at rest at the ipsilateral side of movement. This new finding points out the habituation of mu-ERD in the case of continuation of the movement. In addition, we observed the decrease in the mu amplitude also at the end of the continuous movement. Such a decrease may be related to the decision to stop the movement or may be an indicator of corticospinal inhibition. This new finding casts doubt on the suspected functional connection of mu-ERD with the corticospinal excitation. The results of beta frequency band are in accordance with the findings suggesting its connection with the afferent proprioceptive information flow. The termination of movement in both the single finger movement and the continuous movement results in befa-ERS. As in the case of internally paced movements where the activation area spreads towards the frontal areas, ERD/ERS was also observed in the frontal electrodes in both types of movement. Our findings with continuous movement were also compared with those of the sustained movement in literature. It was seen that these two types of movements lead to different ERD/ERS patterns. The results of the continuous movement provide both new findings related to the dynamics of ERD/ERS and new data to the debates about the functional meaning of them.