İnflamatuvar akciğer hastalıklarında egzersizle ortaya çıkan yanıtta kemokinlerin rolü
The role of chemokines in the exercise response observed in lung diseases mediated by different immune mechanisms
- Tez No: 156499
- Danışmanlar: PROF.DR. CAN ÖMER KALAYCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, egzersiz provokasyonu, kistik fibrozis, kemokinler
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
11 ÖZET Tahan F.; İnflamatuvar akciğer hastalıklarında egzersizle ortaya çıkan yanıtta kemokinlerin rolü. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Yan Dal Uzmanlık Tezi, Ankara, 2004. Astımlı hastalarda egzersize verilen yanıttaki değişkenliğin, yani bazı astımlı hastaların egzersize bronkokonstriktör yanıt verip bazılarının vermemesinin nedeni bilinmemektedir, inflamatuvar akciğer hastalıklarında kemokinlerin sistemik ve lokal olarak arttığı bilinmekle beraber, egzersizle alman yanıtla kemokinler arasındaki bağlantı araştınlmamıştır. Bu çalışmanın amacı egzersize verilen yamtttaki değişkenliğe kemokinlerin katkısını ortaya koymaktır. Buna yönelik olarak, farklı immünolojik mekanizmalarla ortaya çıkan inflamatuvar akciğer hastalıklarında egzersize alman yanıtla kemokinler arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmaya egzersize bronkokonstriktör yanıt veren 15 astımlı hasta, egzersize bronkokonstriktör yanıt vermeyen 15 astımlı hasta, 14 kistik fibrozisli hasta ve 11 de sağlıklı çocuk alındı. Bütün hastaların egzersiz öncesinde, hemen sonrasında, 6 ve 24. saatlerde kan örnekleri alınarak plazmaları ayrıldı. Bu plazmalarda allerjik inflamasyonda önemli olduğu bilinen CC kemokinlerden eotaksin, RANTES, TARC; Thl inflamasyonda rol oynadığı bilinen İP- 10 ve nötrofil kemotaksisi için en önemli sitokin olan IL-8'in sistemik düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Aynı zaman noktalarında tam kan örneklerinden elde edilen mononükleer hücrelerden RNA izolasyonu yapılarak RT-PCR yöntemiyle kemokinlerin transkripsiyonel ekspresyonu araştırıldı. Egzersiz öncesinde elde edilen plazmada ölçülen kemokinlerden İP- 10 düzeylerinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptandı (p0.05). Bu çalışma sistemik dolaşımda ölçülen kemokin düzeylerinin egzersizle oluşan fizyolojik yanıt ve inflamasyona değişik düzeylerde etki edebileceğini göstermektedir. Egzersize negatif yanıt veren hastalarda CXC kemokinlerden IP-10'un diğer gruplardan daha yüksekIll bulunması, sarkoidoz gibi Thl akciğer hastalıklarının patogenezinde önemli bir rol oynadığı bilinen bu kemokinin, esas olarak bir Th2 hastalık olan astımda da egzersize verilen bronkokonstriktör yanıtta baskılayıcı bir rolü olabileceğini göstermektedir. Bu bulgu, astımlı hastalarda egzersize verilen yanıtta gözlenen varyansın bir kısmım açıklayabilecek olması bakımından önemlidir. Egzersize pozitif yanıt veren hastalarda, eozinofillerin diğer gruplardan belirgin olarak yüksek bulunması (pO.001), eozinofillerin yalnızca Th2 inflamasyonun temel efektör hücresi olmakla kalmayıp aynı zamanda astımdaki egzersiz yanıtım da belirleyen faktörlerden biri olduğu görüşünü desteklemektedir. Bununla bağlantılı olarak, sistemik eotaksin düzeyleri ile eozinofiller arasında negatif korelasyon bulunmuştur. Bu, egzersize pozitif yanıt veren astımlı hastalarda artan eotaksin düzeylerinin eozinofillerin doku içine akışını sağlayarak sistemik eozinofil sayısında düşüşe yol açabileceğini düşündürmektedir. Eotaksin gibi bir CC kemokin olan TARC düzeyleri ile FEVT in arasındaki negatif korelasyon, TARC 'm astımda eotaksinden farklı olarak eozinofiller üzerinden değil, önceki bulguları destekler şekilde başka inflamatuvar hücreler aracılığı ile veya inflamasyondan bağımsız olarak direkt fizyolojik etkileşimlerle egzersiz yanıtım etkileyebileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmada elde edilen veriler astımlı ve kistik fibrozisli hastalarda egzersizin sistemik dolaşımda ölçülen kemokin düzeylerinde değişiklik yaratmadığım ortaya koymaktadır. Ancak özellikle egzersize pozitif yanıt veren astımlı hastalarda saptanan bulgular, kemokinlerin değişik düzeylerde astım ve egzersiz yanıtına etki edebileceğini göstermektedir. Bunun için özellikle egzersizin mikroçevrede yarattığı değişikliklerin incelendiği yeni çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT The Role of Chemokines in the Exercise Response observed in Lung Diseases mediated by different immune mechanisms Background: Chemokines are involved in the influx of leukocytes into the airways in inflammatory lung diseases. There is no data about the role of chemokines in the exercise response observed in lung diseases mediated by immune mechanisms such as asthma and cystic fibrosis. Objective: We investigated the exercise induced expression of chemokines eotaxin, RANTES, TARC, IP- 10 and IL-8 in both asthma and cystic fibrosis in the systemic circulation. Methods: Asthmatic children with a positive (n=15) and negative (n=15) bronchconstrictor response to exercise, children with cystic fibrosis (n=14) and normal controls (n=ll) were included in the study. Plasma eotaxin, RANTES, TARC, IL-8, IP-10 levels were determined by ELISA. Transcriptional expression of the chemokines were investigated with RT-PCR using the RNA extracted from the peripheral blood mononuclear cells.