Tip 1 diabetes mellituslu çocuk ve adolesanlarda ambulatuvar kan basıncı monitarizasyonu ve serum nitrit/nitrat düzeyleri
The levels of serum nitrite/nitrate and ambulatory blood pressure monitoring measures in childhood and adolescents with type 1 diabetes mellitus
- Tez No: 156501
- Danışmanlar: PROF.DR. BİLGİN YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip I diyabetes mellitus, Mikroalbuminüri, ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu, gece kan basıncı, kalp hızı, renal hemodinamik değişiklikler. vın, Type I diabetes melliius, Microalbuminuria, ambulatory blood pressure monitoring, nocturnal blood pressure, heart rate, renal hemodynamic changes rx
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Tip 1 Diyabetes Mellituslu Çocuk ve Adolesanlarda Ambulatuvar Kan Basıncı Monitörizasyonu ve Serum Nitrit/Nitrat Düzeyleri Ambulatuvar ölçülen kan basma parametreleri ve nitrit/nitrat düzeylerinin normoalbuminürik ve mikroalbuminürik Tip 1 diyabetes mellituslu hastalar ile sağlıklı kontrollerde değerlendirilmesi planlanıldı. Tip 1 diyabetes mellitusu olan 40 hasta ve 35 sağlıklı kontrolde ambulatuvar kan basıncı ölçümü yapıldı. Nitrit/nitrat düzeyleri diyabetik bireylerin tümünde ancak kontrol grubundaki bireylerin sadece 26'sında ölçülebildi. Çalışmaya alınan bireylerin yaş, vücut kitle indeksi ve diyabet süreleri birbiriyle uyumlu idi. Yirmi dört saatlik idrarda 3 kez bakılan mikroalbumin düzeylerinden 2' si 20-200 ugr/dakika arasında olan diyabetik bireyler mikroalbuminürik olarak kabul edildi. Gündüz, gece ve 24 saatlik ortalama sistolik, diastolik ve MAP değerleri mikroalbuminüriklerde normalbuminürik ve kontrollere göre anlamlı olarak daha yüksekti. Gece ve 24 saatlik ambulatuvar kalp hızlan da aynı şekilde mikroalbuminüriklerde yüksek tespit edildi. Mikroalbuminüriklerde gece kan basıncındaki düşüş (non-dipping) hem sistolik hem de diastolik kan basıncında gözlendi. Glomerüler fîltrasyon hızı artmış olan normalbuminürik bireylerde de sistolik kan basıncında dipping fenomeni kaybı saptandı. Nitrit/nitrat düzeyleri mikroalbuminüriklerde normalbuminürik ve kontrollere göre daha yüksekti ancak bu yükseklik sadece kontrol grubu için anlamlı idi. Nitrit/nitrat düzeyleri ve ambulatuvar olarak ölçülen bütün kan basıncı parametreleri arasında pozitif korelasyon tespit edildi. Ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu ile diyabetik nefropatili bireylerde kan basıncındaki erken değişiklikler daha doğru bir şekilde ortaya konabilir. Diyabetes mellitus seyrinde görülen renal hemodinamik değişikliklerin patogenezinde Nitirt/nitrat önemli rol oynuyor görünmektedir. Ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu ile nitrit/nitrat düzeyleri arasındaki ilişki diyabetik nefropatinin önlenmesi ve/veya ilerleyişinin yavaşlatılmasında yeni ufuklar açılmasına neden olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Levels Of Serum Nitrite/Nitrate And Ambulatory Blood Pressure Monitoring Measures In Childhood And Adolescentcs With Type 1 Diabetes Melhtus To assess ambulatory blood pressure monitoring measures and nitrite/nitrate levels in normo- and microalbuminuric Type 1 diabetic sujects and healthy controls. Ambulatory blood pressure monitoring was undertaken in 40 Type 1 diabetic subjects (24 normo- and 16 microalbuminuric subjects) and 35 controls. Nitrite/nitrate levels was measured in all diabetic and 26 control subjects. Subjects were matched for age, bodymass index and diabetes duration. Microalbuminuria was diagnosed on the basis of a urinary albumin excretion rate between 20-200 ugr/min in two of the three 24-h urine collections. Microalbuminurics differed from the normoalbuminurics and controls in having significantly higher sistolic, diastolic and mean 24-h arterial pressure levels. Nigttime and 24-hour ambulatory heart rate was also significantly higher in microalbuminurics than the others. The loss of decline in nocturnal blood pressure (non-dipping) was observed for both sistolic and diastolic in microalbuminurics. Non-dipping in sistolic was also observed in normalbuminurics with increased glomerular filtration rate. Nitrite/nitrate levels were higher in microalbuminurics than normalbuminurics and controls but the difference was significant only for the latter. Nitrite/nitrate levels were positively correlated with all ambulatory blood pressure monitoring measures. Ambulatory blood pressure monitoring may accurately identify the changes in blood pressure in the early stage of diabetic nephropathy. Nitrite/nitrate seems to play an important role in the pathogenesis of renal hemodynamic changes early in the course of diabetes. The relationship between ambulatory blood pressure monitoring measures and NO levels might be a new era in prevention and/or slowing the progression of diabetic nephropathy.