Alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı olan obez çocuklarda tiroid fonksiyon bozukluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of thyroid dysfunction in obese children with and wi̇thout non-alcoholic fatty liver disease
  1. Tez No: 850200
  2. Yazar: HÜSEYİN BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: insülin, tiroid fonksiyonları, obezite, hepatosteatoz, insulin, thyroid function, obesity, hepatosteatosis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmada obez çocuklarda karaciğerinde steatozu olanlar ile steatozu olmayanların tiroid fonksiyonlarını karşılaştırmak ve NAFLD'de tiroid fonksiyon bozukluğunu değerlendirmek amaçlanmıştır. Metot: Çocuk Endokrinolojisi polikliniğine başvuran, 160 obez çocuk ve adölesan çalışmaya alındı. Obez olan çocuklar; hepatosteatoz olup olmamasına göre iki gruba ayrıldı. Çalışmaya alınan bütün olgular insülin direnci indeksi, kan lipitleri, TSH, serbest T3, serbest T4, fT3/fT4 oranı açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar yaş, cinsiyet ve boy ölçüleri açısından birbirine benzemekteydi. NAFLD (-) obez grup ile NAFLD (+) obez grup arasında fT4 ortalaması bakımından istatistiksel anlamlı fark yoktu (p>0.05). NAFLD (+) obez grupta, NAFLD (-) obez grup ile karşılaştırıldığında fT3 düzeyinin ortalaması istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p0.05). NAFLD (-) obez grup ile karşılaştırıldığında, NAFLD (+) obez grupta fT3/ fT4 oranının ortalaması belirgin olarak yüksek bulundu (p 4 olanlar kendi arasında değerlendirildiğinde fT3/ fT4 ile açlık kan şekeri, insülin, HOMA-IR arasında pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Çalışmamızda NAFLD'de tiroid disfonksiyonu artmaktadır. Steatoz olan çocuklarda insülin direnci ile fT3/ fT4 oranı arasında pozitif ilişkinin olduğunu tespit ettik. Bizim çalışmamızda hepatosteatoz olan obezlerde fT3/ fT4 oranını yüksek olarak tespit ettik. Elde ettiğimiz bu bulgu santral obezitesi olanlarda yağ birikmesine karşı gelişen kompansatuar mekanizma olarak artmış deiyonidaz aktivitesi nedeniyle T4' ün T3' e dönüşümünün arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaulate thyroid function in obese children with non-alcoholic fatty liver disease. Methods: The study population included 160 adolescents with obesity who were attended pediatric endocrinology polyclinic. The obese subjects were divided into two groups based on the presence or absence of liver steatosis. Two groups were compared in terms of insulin resistance index, blood lipids, TSH, free T3, free T4, fT3/fT4 ratio. Results: There were no differences between the groups in gender ratio, age, weight and height. The means of free T4 levels were not statistically significant between groups (p0.05). However, the obese children with NAFLD had significantly higher fT3/fT4 ratio levels than those without NAFLD. Serum mean fasting serum glucose, insulin and HOMA-IR concentrations were positively correlated with mean fT3/ fT4 ratio in NAFLD group with elevated TSH (TSH> 4) concentration. Conclusions: In our study, thyroid dysfunction had increased in children with NAFLD. We found a positive relationship between insulin resistance and fT3/ fT4 ratio in children with hepatosteatosis. This study confirmed obese adolescents with hepatosteatosis had high levels of fT3/ fT4 ratio and suggested a high conversion of T4 to T3 which may be due to increased deiodinase activity as a compensatory mechanism for fat accumulation to improve energy expenditure.