Üst ekstremitede arteriovenöz fistül şansını kaybetmiş hastalarda, femoral ven transpozisyonunun loop greft kullanılarak açılan alt ekstremite arteriovenöz fistülleri ile karşılaştırılması
Comperison of arteriovenous İstulas which are fermed by transposition of femeral ven and by using loop greft in patients who lost their upper extremity vasculer access sites
  1. Tez No: 156614
  2. Yazar: DERYA TEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CÜNEYT KÖKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Femoral ven transpozisyonu, arteriovenöz fistül, hemodiyaliz 40, Femoral ven transposition, arteriovenous fistula, haemodialysis 42
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
VII-OZET: Son dönem böbrek yetmezliği bulunan hastaların sayısındaki artış ile birlikte, bilinçsiz katater uygulamaları nedeniyle üst ekstremitede arteriovenöz fistül şansını kaybetmiş hasta sayısı da giderek artmaktadır. 57 Böyle hastalarda femoral loop greftler, enfeksiyona bağlı komplikasyon ve steal gibi riskleri bilinmesine rağmen, hayat kurtarıcı olarak kullanılmaktadır. 50,5SFemoral ven transpozisyonu, otojen ven kullanımı avantajı nedeni ile yeni bir yöntem olarak geliştirilmiştir Bu çalışmanın amacı; üst ekstremitede arteriovenöz fistül cerrahi şansını kaybetmiş hastalarda alt ekstremitede sentetik greftler kullanılarak oluşturulan arteriovenöz fistüller ile derin venlerin transpozisyonu ile oluşturulan arteriovenöz fistüllerin prospektif olarak karşılaştırılmasıdır. Çalışmada 19 hastadan oluşan femoral ven transpozisyonu yapılan I. grup ve 17 hastadan oluşan femoral loop greft kullanılarak açılan II. grup olmak üzere toplam 36 hasta prospektif olarak incelenerek, postoperatif 1.,3.,6. ve 9. aylardaki açıklık oranları, 1 yıllık açıklık oranları, primer ve sekonder açıklık oranları, enfeksiyon ve seroma gelişim oranları, steal ve klinik iskemi oranları yönünden karşılaştırılmıştır. Açıklık oranları I. ayda I. grupta % 94.7, II. grupta %100(p>0,05), 3.ayda I. grupta %84.2, II. grupta %76.5, (p>0,05) 6. ayda I. grupta %84.2, II. grupta %47.1,(p0.05) Sonuçların tümü değerlendirildiğinde femoral ven transpozisyonu yapılan grup anlamlı olarak daha iyi bulunmuştur. Sonuç olarak üst ekstremitede arteriovenöz fistül cerrahi şansını kaybetmiş hastalarda alt ekstremitede derin venlerin transpozisyonu ile oluşturulan arteriovenöz fistüller çok daha fazla başarı şansına sahiptir.
Özet (Çeviri)
VIM-SUMMARY: Along with a recent increase in the number of patients with end stage renal failure, unnecessary catheterizations are current the reasons for the patients to lose their chances for upper-extremity vascular access sites. 57 Femoral loop grafts have been used as a life-saving measure for this purpose, although their risks of infectious complications and steal are well known. 50,55 Transposition of femoral vein is developed as a new method, since the use of autogenous vein is an advantage and it's currently performed in our clinic.The aim of this study is; comparision of arteriovenous fistulas with femoral loop grafts and femoral vein transpositions in patients who have lost their upper-extremity vascular access sites and to document the outcomes of our clinic. In this study, a total number of 36 patients ( group I- the patients who underwent transposition of the femoral vein-included 19 patients namely; 15 women and 4 men of mean age 49.75, group II- the patients with grafts- included 17 patients namely; 10 women and 7 men of mean age 62.11) are studied retrospectively, and compared for patency rates in 1st, 3rd, 6th and 9th months, one year patency rates, primary and secondary patency rates, infection and seroma development rates, steal and clinical ischemia rates. Patency rates are found in 1st month in the 1st group %94.7and 2nd group %100 (p>0,05), in 3rd month in the 1st group %84.2 and 2nd group %76.5 (p>0,05), in 6 th month in the 1st group %84.2 and 2nd group %47.1(p0.05) The obtained results are studied and the results in the group, where femoral vein superficialization was performed, are found significantly better. Finally, in the patients who lost their upper-extremity vascular access sites, arteriovenous fistulas which are formed by transposition of the deep veins of the lower extremities have much more success rates.