Eş zamanlı splenektominin, fekal peritonitli ratlarda, kolon perforasyonlarının cerrahi tedavi sonuçları üzerine etkisi
The effect of concomittant splenectomy on the outcome of surgical management of colonic perforation in fecal peritonitis of rats
  1. Tez No: 156617
  2. Yazar: NECİP AKAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN GÜLAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: kolon yaralanması, fekal peritonit, splenektomi, primer anastomoz, Hartmann işlemi, colonic injury, fecal peritonitis, splenectomy, primary anastomosis, Hartmann's procedure
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET EŞ ZAMANLI SPLENEKTOMİNİN, FEKAL PERİTONÎTLİ RATLARDA,KOLON PERFORASYONLARININ CERRAHİ TEDAVİ SONUÇLARI ÜZERİNE ETKİSİ Dr. Necip Akar DEÜTF Genel Cerrahi AD. lnciraltı - İZMİR Kolon perforasyonlarında, fekal kontaminasyon ile fekal peritonit oluşması durumunda, cerrahi tedavi seçimi ile ilgili tartışmalar devam etmektedir. Ayrıca gerek travma gerekse iatrojenik sebeplerle olsun yapılacak splenektominin, kolon perforasyonlarında uygulanacak alternatif cerrahi tedavi yöntemi üzerine olan etkisini araştıran kontrollü çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çalışmada, hem fekal peritonit gelişmiş kolon perforasyonlu hem de buna ek olarak çeşitli sebeplerle splenektomi yapılan vakalarda tedavi tekniklerinden primer anastomoz ile Hartmann işlemi uygulamalarının sonuçlarını karşılaştırarak etkin tedavi yöntemini seçmeye katkıda bulunulması amaçlandı. Bu çalışma, kolon yaralanması ve fekal peritonit oluşturulmuş, ortalama ağırlıkları 197.4 ±18.7 gr olan, 40 adet Wistar Albino cinsi, erkek sıçan üzerinde yapıldı. Fekal peritonit oluşturulmuş 40 sıçan dört eşit gruba ayrıldı. Birinci gruba primer anastomoz, ikinci gruba Hartmann işlemi, üçüncü gruba splenektomi+ primer anastomoz ve dördüncü gruba da splenektomi+ Hartmann işlemi ameliyatları uygulandı. Postoperatif yedi gün izlenen deneklerin bu süre içerisindeki mortalite oranlarına bakıldı. Çalışma sonunda veya postmortem olarak abdominal eksplorasyon yapılarak olası komplikasyonlar araştırıldı. Plazma TNF-alfa düzeylerine bakılarak inflamatuvar yanıtları karşılaştırıldı. Sonuçta splenektominin, fekal peritonitli kolon yaralanmalarının cerrahi tedavisi üzerine mortalite ve morbidite açısından oluşturduğu artış istatistiksel açıdan anlamlı bulunmadı. Hartmann işleminin primer anastomoza göre daha yüksek morbidite ve benzer mortalite oranları, primer anastomozu tercih konusu yapmaktadır.Bununla birlikte ölümle sonuçlanan anastomoz kaçağı problemi primer anastomoz tercihini tartışılır hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
SHORT HEAD AND SUMMARY THE EFFECT OF CONCOMITTANT SPLENECTOMY ON THE OUTCOME OF SURGICAL MANAGEMENT OF COLONIC PERFORATION IN FECAL PERITONITIS OF RATS Dr.Necip Akar DEÜTF Genel Cerrahi AD. Inciraltı - İZMİR Discussion on the choice of surgical management of colonic perforation along with fecal contamination and peritonitis has been continuing so far. In additon, controlled studies are needed searching the effect of splenectomy on the alternative surgical management of colonic perforations after either trauma or iatrogenic reasons. In this study, results of treatment techniques of Hartmann's procedure and primary anastomosis after fecal peritonitis following colonic perforation along with simultaneous splenectomy due to any reasons are compared to finding out the effective surgical method. This study has been done on the average weight of 1 97.4 ±1 8.7 gr of 40 male Wistar albino rats with colonic injury and fecal peritonitis. Forty rats with fecal peritonitis were divided into 4 equal groups. Primary anastomosis, Hartmann's procedure, splenectomy with primary anastomosis and splenectomy with Hartmann's procedure were performed to the 1st, 2nd, 3rd and 4th groups respectively. Subjects were followed up until postoperative 7th day and mortality rates were recorded. Abdominal exploration was performed at the end of the study or as being a necropsy to see the possible complications. Inflammatory responses were compared by measuring plasma TNF-alpha levels. As a result, the increment on morbiditiy and mortality rates due to splenectomy on the surgical management of colonic injury with fecal peritonitis was not found to be statistically significant. Even though primary anastomosis seems to be a better choice instead of the Hartmann's procedure with higher morbidity and the similar mortality rates. However, anastomotic leakage problem leading to death makes the primary anastomosis discussable.