Mide kanseri nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan hastalarda sarkopeninin erken dönem klinik sonuçlara etkisi
The effect of sarcopenia on early clinical results in patients undergoing surgical treatment for gastric cancer
  1. Tez No: 639239
  2. Yazar: OĞUZ ERKUL
  3. Danışmanlar: PROF. ALİ GÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mide Kanseri, Sarkopeni, Cerrahi tedavi, Komplikasyon, Gastic Cancer, Sarcopenia, Surgical Treatment, Complicatio
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmada mide kanseri nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan hastalarda sarkopeninin erken dönem klinik sonuçlara etkisini araştırdık. Gereç-Yöntem: Sarkopeni; kas kitlesi, kas gücü ve fiziksel performansın bir arada değerlendirilmesiyle ortaya koyulan klinik bir durumdur. Çalışma prospektif gözlemsel bir çalışma olarak planlanmış (Clinicaltrials kayıt numarası NCT03958032) ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde yürütülmüştür. Aralık 2016 ile Mart 2020 tarihleri arasında mide kanseri nedeniyle gastrektomi yapılan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Adenokarsinom dışı patolojisi olan, ASA skoru IV olan, nörolojik bozukluğu olan, torakotomi yapılan, rezeksiyon yapılmayan, acil cerrahi gerektiren ve eş zamanlı başka organ malignitesi olan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Sarkopeni tanısı için kas kitlesi, kas gücü ve fiziksel performans değerlendirilmiş, Avrupa Yaşlı İnsanlarda Sarkopeni Çalışma Grubunun revize edilmiş kriterlerine sarkopeni tanısı koyulmuştur. Çalışmanın primer sonlanım noktası komplikasyon oranı (Clavien-Dindo sınıflaması) dır. Çalışmanın sekonder sonlanım noktaları ise mortalite oranı, hastanede kalış süresi, 30-gün hastaneye yeniden başvuru oranı olarak belirlenmiştir. Bulgular: Çalışma sürecinde 185 hasta mide adenokarsinomu nedeniyle opere edilmiş, bunlar arasından 146 hasta analize dahil edilmiştir. Dahil edilen hastaların 31'inde (%21.2) sarkopeni tespit edilmiştir. Sarkopeni tespit edilen 31 hastanın 17'sinde (%54.8), sarkopenisi olmayan 115 hastanın 35'inde (%30.4) komplikasyon görülmüştür. Klinik parametrelerden splenektominin, 120 dakikadan fazla süren operasyon süresinin, 100 cc'den fazla olan kanamanın ve gastrektomi tipinin komplikasyon açısından risk faktörü olduğu saptandı. Sarkopeni ile ilişki parametrelere uygulanan tek değişkenli analizde yetersiz kas gücü, sarkopeni varlığı ve ciddi sarkopeni varlığının komplikasyon açısından istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Sarkopeni ile ilişki parametrelere uygulanan çok değişkenli analizde ise sarkopeninin tek başına bağımsız faktör olmadığı, sadece ciddi sarkopeni varlığının komplikasyon için bağımsız bir risk faktörü olduğu saptandı. Sonuç: Mide kanseri nedeniyle cerrahi tedavi planlanan hastalarda sarkopeni varlığı komplikasyon öngörmek için tek başına yeterli değildir. Ciddi sarkopeni varlığı komplikasyon için bağımsız risk faktörü olarak saptandığından kas kitlesi, kas gücü ve fiziksel performansın beraber değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study we investigated the effects of sarcopenia on early clinical results in patients undergoing surgical treatment for gastric cancer Material-Method: Sarcopenia; it is a clinical condition that is revealed by evaluating muscle mass, muscle strenght and physical performance together. The study was planned as a prospective observational study ( Clinicaltrials registration number NCT 03958032 ) and was carried out at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine, Farabi Hospital. Patients who underwent gastrectomy for gastric cancer between December 2016 and March 2020 were included in the study. Patients with non-adenocarsinoma pathology, ASA score IV, neurological impairment, thoracotomy, non-resection, requiring emergency surgery, and other concurrent organ malignencies were excluded from the study. Musle mass, musle strengh and physical performance were evaluated for the diagnosis of sarcopenia, sarcopenia was diagnosed in the revised criteria of the European Elderly People's Sarcopenia Study Gruop. The primary endpoint of the study is the complication rate (Clavien-Dindo classification). The secondary endpoints of the study were determined as mortality rate, length of hospital stay, and 30-day re-admission rate. Findings: During the study period, 185 patients were operated for gastric adenocarcinoma, of which 146 patients were included in the analysis. Sarcopenia was detected in 31 (21.2%) of the included patients. Complications were observed in 17 (54.8%) of 31 patients with sarcopenia and 35 (30.4%) of 115 patients without sarcopenia. It was determined that splenectomy, operation time lasting more than 120 minutes, bleeding more than 100 cc and type of gastrectomy were risk factors for complications. In univariate analysis applied to parameters related to sarcopenia, it was found that insufficient muscle strength, presence of sarcopenia and the presence of severe sarcopenia were statistically significant in terms of complications. In the multivariate analysis applied to the parameters related to sarcopenia, it was found that sarcopenia alone was not an independent factor, only the presence of severe sarcopenia was an independent risk factor for complications. Conclusion: The presence of sarcopenia in patients scheduled for surgical treatment due to gastric cancer is not sufficient alone to predict complications. Since the presence of severe sarcopenia is determined as an independent risk factor for complications, muscle mass, muscle strength and physical performance should be evaluated together.