İnflamatuar barsak hastalıklarında oral enteral beslenme desteğinin hastalığın klinik seyri ve gelişen malnütrisyon üzerine etkileri
The effects of oral enteral nutritional support on the clinical progres and occurrence of malnutrition in inflammatory bowel diseases
  1. Tez No: 156670
  2. Yazar: PINAR SÖKÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PERİHAN ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit.Crohn, enteral beslenme, malnütrisyon, Ulcerative colitis, Crohn's Disease, enteral nutrition, malnutrition
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğinde yatan orta ve şiddetli 25 (9'u çalışma, 16'sı kontrol ) ülseratif kolitti (ÜK), ve aktif ve şiddetli aktif 13 (6'sı çalışma 7'si kontrol) Crohn'lu olmak üzere 38 hasta üzerinde yapılmıştır. Hastaların kontrol gruplarına diyetisyen denetimli hastane yemeği, çalışma gruplarına ise 3 hafta süreyle, hastane yemeğine ilave olarak eksik olan enerji (500-1000 mi - kkal/gün), standart polimerik ürün verilerek desteklenmiştir. Çalışma grubundaki hastaların %60'ında kontrol hastalarının ise %26'sında vücut ağırlığında artış olmuştur. Enteral beslenme desteği ile (+) enerji dengesinin miktarı ve bu (+) enerji dengesine sahip olan ÜK ve CH'sı oranlan da artmıştır. SGD'ye göre ağır malnütrisyon durumu CCdüzeyi), hastane yemeği ile beslenen ÜK ve CH'da sırasıyle %25'den %18.8'e ve %85.7'den %42.9'a azalmış, beslenme desteği ile bu kategoride (%50 olan) CH'lı hiç hasta kalmamış, ÜK'li hastalarda ise azalış %55.6'dan %11.1 olmuştur. Başlangıçta ÜK ve CH'lı çalışma grubunda iyi beslenmiş“A”kategorisinde hiç hasta yokken beslenme desteği ile SGD'si“A”olan hasta oranlan artmıştır (%33.3 ve 16.7). Kontrol grubu ÜK'li (%18.8'den %37.4'e) ve CH'lı (%14.2 ) olanlarda“A”düzeyinde hasta artışları gözlenmiştir. Enteral beslenme desteği ile kusma, bulantı, ishal, ishalli dışkı sayısı, rektal kanama, mukuslu dışkılama gibi klinik bulgulardaki iyileşme/azalma daha fazla oranda ve kısa sürede olmuştur. Bu da hastalıkların aktivite şiddetine yansımıştır. Enteral beslenme desteği ile şiddetli olan hastalık aktivitesine sahip hasta (ÜK'de %88.9 CH'da %83.3) kalmamıştır (P0.05). Sonuç olarak hastalık aktivite şiddeti yüksek olan ÜK ve CH'lannda hastane yemeğinin, hasta isteğine göre düzenlenmesi; ancak hastalığın şiddetinin çok yüksek olduğu durumlarda hastalık şiddeti ve klinik semptomları azalıncaya kadar oral enteral ürün desteğinin yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The effects of oral enteral nutritional support on the clinical progres and occurence of malnutrition in inflammatory bowel diseases. This study has been conducted on a total of 38 patients,25 with ulcerative colitis (UC) (9 study, 16 controls group)and 13 with Crohn's (6 study, 7 controls), who were hospitalized in Türkiye Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Departmant of Gastroenterology. Standart meal of the hospital was served to the control groups under the supervision dietitians. Standart polimeric product was added to the hospital meal of the study groups for the suplementation of insufficient energy intake (500-1000 ml- kal/day). Body weight was increased in 60% of patients in study groups and 26%in control groups. Positive energy balance was observed with the of enteral nutrition support either in UC and Crohn's study groups.According to the subjective global assesement (SGA), the persentage of severe malnourished patients in C level, were decreased in UC and Crohn's control groups from 25% to 18.8% and from 85.7% to 42.9%to respectively. However, with nutritional support there was no Crohn's patients in UC level (previously 50%) and the decrease from 55.6% to 11.1% was observedin UC patients. Since there were no patients in well nourished (A level) study group of UC and Crohn's at the beginnig the persentage of the patients were increased of SGA's“A”level with enteral support(33%, 16.7% respectively). However, the persentage of patients in "Alevelof SGA were increased from 18.8% to 37.4% in UC and 14.2% in control groups. Clinical complications such as nausea, vomithing, rectal bleeding, diarrhea etc were decreased by enteral support, and this improvement was reflected to the severty of diseases was diminished. There were no patients in severe or severe active level of diseases with oral enteral support (initially 88.9%in UC, and 83.3% in Crohn's) (P0.05). As result of study, modifications of diets according to the patients daily requirements improvethe clinical signs of diseases. However, usage of oral enteral products should be recommended to decrease theclinical manifastations of inflammatory bowel diseases.