Deneysel diyabetik kardiyomiyopatide hücre içi serbest iyon derişimi
Cellular free ion concentration in experimental diabetic cardiomyopathy
  1. Tez No: 156680
  2. Yazar: MURAT AYAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BELMA TURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, aksiyon potansiyeli, kasılma, hücre içi kalsiyum derişimi, hücre içi çinko derişimi, oksidan stress, ve sodyum selenit, Diabetes, action potential, contraction, intracellular free calcium ion concentration, intracellular free zinc ion concentration, oxidant stress, and sodium selenite
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
57 ÖZET Deneysel Diyabetik Kardiyomiyopatide Hücre tçi Serbest İyon Derişimi Bu çalışma, deneysel diyabetik kardiyomiyopatide gözlenen elektrofızyolojik değişimler sonucunda kalbin yeniden modellenmesinin (remodelling) altında yatan mekanizmayı aydınlatmayı amaçlamıştır. Diyabetik kardiyomiyopati olarak bilinen ve diyabet sebepli ölümlerin en temel nedeni olarak gösterilen patoloji uzun süreli diyabete maruz kalan hastalarda gözlenen doğal bir sonuçtur. Diyabette, serbest yağ asitleri ve radikal türevli bazı oksidanlarm artması sonucu olarak kalp fonksiyonlarında çeşitli bozukluklara neden olduğu bilinmektedir. Sağlıklı, STZ ile beş haftalık diyabetik yapılmış ve her iki gruba günlük kilogram başına 5 umol/kg/gün sodyum selenit uygulanarak kurulan dört farklı gruptan 244 adet Wistar türü sıçan kullanılmıştır. Klasik mikroelektrot ile alınan aksiyon potansiyeli süreleri diyabet süresince anlamlı derecede uzamış, bu uzamanın altında yatan iyonik mekanizmanın altında sadece azalmış potasyum kanal akım yoğunluğu olduğu bulunmuştur. Aksiyon potansiyeli süresinde önemli rol oynayan L tipi Ca + akımlarına ilişkin her hangi bir farka rastlanmamıştır. Diyabetik süreçle gözlenen kasılmalara ilişkin, tepe değerde bir fark olmaksızın kasılma süresinde anlamlı uzamanın altında, kasılma esnasında Ca2+ salınım ve geri alınımında gözlenen uzamanın neden olduğu gösterilmiştir. Ayrıca diyabetik sıçan miyositlerinde hücre içi bazal Ca + seviyesinin sağlam gruba göre anlamlı sevide yüksek olduğu bulunmuştur. Enzimlerin yapı ve fonksiyonunda önemli yeri olan serbest Zn2+ kronik diyabet süresince anlamlı derecede artmış olarak bulunmuştur. Hücre içi serbest Zn2+ regülasyonunda önemli rolü olan metallotiyonein protein miktarının ve/veya bağlama kapasitesinin azalmış olması diyabetle gözlenen bozulmuş Zn2+ regülasyonunun nedenlerinden birisi olabileceğini düşündürmektedir. Bir antioksidan ajan olan sodyum selenitin deneysel diyabetik sıçanlara verilmesi hayvanların genel durumuna ilişkin (vücut ağırlığı, kan şekeri vs.) bazı parametreleri sağlıklı deneklerden elde edilen veriler yönünde iyileştirmiştir. Bu çalışmada in vivo olarak uygulanan sodyum selenitin, diyabetin neden olduğu uzamış aksiyon potansiyeli süresini yanında kasılma ve Ca2+ transient sürelerinde de düzelmelere neden olduğu gösterilmiştir. Sodyum selenit uygulaması ile gözlenen düzelme, antioksidan özelliği ile hücre içi oksidasyonu azaltması olarak açıklanabileceği gibi, insülin sinyal iletimi yolakları üzerinde bir etkiye neden olarak ve/veya reseptör sonrasındaki sinyal iletim basamaklarında düzelmeye neden olduğu seklinde de açıklanabilmektedir. Sonuç olarak, bu çalışma ile STZ kullanılarak yapılan tip 1 diyabet sonrası uyanlma-kasılma çiftleniminde gözlenen değişimler, mikromolar düzeyde sodyum selenit uygulaması ile sağlıklı deneklerin değerlerine yaklaşıldığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
58 SUMMARY Cellular Free Ion Concentration in Experimental Diabetic Cardiomyopathy Aim of this work is to explain the mechanism of electrophysiological remodeling seen in experimental diabetic cardiomyopathy. Diabetic cardiomyopathy is the main causal for diabetes induced mortality in long termed diabetic patients. One of the well documented facts in diabetes is that increased free fatty acid and free radical production can cause cardiovascular dysfunctions. Four experimental groups of (healthy, STZ induced diabetic, sodium selenite treated healthy and diabetic) 244 Wistar rats were used for the experiments. Depressed potassium currents were found to be the main ionic mechanism under diabetes induced prolonged action potential duration (recorded with classical microelectrode). L type calcium currents (one of the main determinants of action potential duration) were not affected by diabetes. Prolongation in Ca2+ release and reuptake (transients) was found to be main mechanism under the diabetes induced prolonged contractile duration. Together with the changes in Ca2+ transients, basal Ca2+ concentrations were also found to be increased when compared with the age matched control group animals. Zinc, being both structural and functional regulatory ion for enzymes, was found to be increased by diabetes. Metallothionein protein is one of the most important reservoirs for the regulation of free cellular zinc concentration. Cellular metallothionein content and/or changes in binding capacity was an important causal for diabetes induced [Zn2+]j regulatory dysfunction. Sodium selenite injection to diabetic rats provides a positive effect on general parameters of the animals such as body weight and blood glucose. In vivo treatment of sodium selenite to diabetic rats was reversed the prolonged action potential, contraction and Ca2+ transient durations. Mechanisms under the selenite induced positive effects can be explained by both decreased cellular oxidative stress and insulin like effects on the system. In summary, micro molar quantities of sodium selenite can restore the altered parameters which have roles in diabetes-induced excitation-contraction coupling.