Selenyumun deneysel diyabetik sıçan kalbi ventrikül kasının elektriksel ve mekaniksel aktivitesi üzerine etkileri
Effects of selenium on electrical and mechanical activities of experimental diabetic rat heart ventricular muscle
- Tez No: 89018
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, kardiyomiyopati, aksiyon potansiyeli, sodyum selenit, Diabetes, cardiomyopathy, action potential, sodium selenit
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
64 6.0ZET SELENYUMUN DENEYSEL DIYABETIK SIÇAN KALBİ VENTRİKÜL KASININ ELEKTRİKSEL VE MEKANİKSEL AKTİVİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Diyabetik kardiyomiyopati olarak bilinen ve çoğu zaman ölümle sonuçlanan patoloji uzun süreli diyabete maruz kalan hastalarda gözlenen doğal bir sonuçtur. Diyabette, serbest yağ asitleri ve serbest radikal türevli baza oksidanlann arttığı ve bunun sonucu olarak kalp fonkiyonlannda çeşitli bozukluklara neden olduğu bilinmektedir. Uzun yıllardan beri streptozotocin (STZ) deneysel yolla hayvanlarda diyabet yapamak için kullanılmaktadır. STZ, seçici olarak beta hücrelerinde harabiyet yaparak insanlarda gözlenen tip I diyabeti oluşturmaktadır. Kimyasal yolla gerçekleştirilen bu deneysel diyabetin olmasını takip eden dört hafta içinde diyabete özel bir tür patoloji olan diyabetik kardiyomiyopati oluşmaktadır. Çoğu zaman ölümle sonuçlanan bu kalp rahatsızlığı atensklerozdan uzak kalp hücrelerinin yapısında gerçekleşen bozukluktan meydana gelmektedir. Gelişen miyopati sonrasında kalbin hem elektriksel hem de mekaniksel özelliklerinde bazı değişimler olmaktadır. Kalp aksiyon potansiyeli süresinin uzaması ve kasılma gücündeki azalma ön plana çıkan en temel belirtilerdir. Oluşan patolojinin moleküler mekanizması tam olarak aydınlanmamış olmasına rağmen iki önemli teori bulunmaktadır. Bun- lardan ilki hücre içi oksidasyonun artmasıyla açıklanırken, diğeri kalp aksiyon potansiyelinin repolarizasyon evresinin oluşumundan sorumlu K+ akımlarının bir şekilde azalması olarak açıklanmaktadır.65 Bir antioksidan ajan olan selenyumun deneysel diyabetik sıçanlara verilmesi sonunda kan şekeri değerinin kontrol değerlerine yaklaştığı gözlenmiştir. Bu çalışmada invivo olarak uygulanan sodyum selenit, diyabetin neden olduğu kasılma gücündeki bozulmayı düzeltemezken, uzamış aksiyon potansiyeli repolarizasyon evresinde bir kısalmaya neden olmuştur. Sodyum selenit verilmesi sonucunda gerçekleşen bu kısalma (kontrol değerine doğru geri dönüş) yine miyopatinin oluşumunu açıklamak için kullanılan teorilere göre değişmektedir. Selenyum uygulaması sonrasındaki bu düzelme, selenyumun antioksidan özelliğiyle oksidasyonu azaltması olarak açıklanabileceği gibi, selenyumun insuline benzer bir etki oluşturarak (reseptörden sonraki her hangi bir basamağı etkilemek suretiyle) bozulmuş olan K+ akımlarının düzelmesinin sağlanması şeklinde de açıklanabilmektedir. Sonuç olarak, bu çalışmada streptozotocin ile oluşturulan tip I diyabet sonrası gözlenen diyabetik kardiyomiyopatideki değişen aksiyon potansiyeli parametrelerini selenyumun uygulanması ile kontrol değerlerine yaklaştırabildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
66 9. SUMMARY EFFECTS OF SELENIUM ON ELECTRICAL AND MECHANICAL ACTIVITIES OF EXPERIMENTAL DIABETIC RAT HEART VENTRICULAR MUSCLE The pathology, which is known as diabetic cardiomyopathy, is an important cause of death in long-term diabetic patients. During diabetes, increased production of free fatty acids and oxidants is the reason of disorders of cardiac functions seen in diabetes. Streptozotocin is a chemical agent used for causing experimental diabetes. Streptozotocin selectively destroys the beta cells and produce a disease similar to type I diabetes seen in human beings. Following the induction of experimental diabetes, a cardiomyopathy is seen after four weeks. This pathology originates not from arteriolosclerosis, but from some cellular dysfunction of the cardiomyocytes themselves. Full-grown myopathy will cause electrical and the mechanical dysfunctions in the heart like the prolongation of action potential duration and a decrease in the contractile force. Although the mechanism under lying this pathology is not known very well, yet there are two theories. One of them proposes an increase in intracellular oxidation, the other a decrease in K+ currents. When sodium selenit is given to the diabetic animals the blood glucose level decreases to control values. This treatment also decreases the prolongation of the action potential but have no important effect on the decreased contractile force.67 The mechanism of selenium effect, in vivo, is depending on the theory for the production of the myopathy. Selenium both acts as an antioxidant and decreases the oxidation level with in the cell or produces a restoration on the KT currents via acting as insulin (but on the steps after receptor). In conclusion, some of the cardiac complications, such as, the prolongation of the action potential duration, observed in the experimental diabetes induced by STZ, seem to be corrected by selenium administration.