Değişik şiddetlerde uygulanan manyetik alanların rat elektrofizyolojik parametreleri üzerine etkileri
The effects of different magnetic field intensity treatments on rat electrophysiological parameters
  1. Tez No: 156686
  2. Yazar: SEVGİ GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BELGİN BÜYÜKAKILLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik alan, sinir rejenerasyonu, EKG, sıçan ağırlığı XIV, Electromagnetic field, nerve regeneration, ECG, rat mass. XVI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET DEĞİŞİK ŞİDDETLERDE UYGULANAN MANYETİK ALANLARIN RAT ELEKTROFİZYOLOJİK PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Çalışmamızda, günlük yaşamda maruz kalman değişik şiddetteki sinüzoidal manyetik alanların sıçan ağırlıkları, periferal sinir rejenerasyonu ve kalbin elektriksel aktivitesi üzerine etkileri incelendi. Bu amaçla 40 adet sıçana, Helmholtz Bobin sistemlerinden elde edilen, 50 Hz titreşimli, 10, 20 ve 30 Gauss (G) şiddetindeki manyetik alan 7 gün boyunca günde 4 saat olmak üzere uygulandı. Sıçanlar bir tanesi kontrol grubu olmak üzere 4 gruba (kontrol, 10, 20 ve 30 G) ayrıldı. Bütün gruplarda manyetik alana maruz bırakılmadan hemen önce sinir hasan (crush injury) yapıldı. Çalışmada, siyatik sinir hasarını izleyen ilk 3 günlük dönemde manyetik alan uygulamasının kontrolle deney grupları arasında sıçan ağırlıkları bakımından hiçbir farklılık oluşturmadığı ancak 7 gün boyunca 30 G'luk manyetik alan uygulanmasının sıçan ağırlıklarını azalttığı bulunmuştur. Elektrofizyolojik değerlendirmeler ise, sinir rejenerasyonu açısından çalışmada uygulanan farklı şiddetlerde manyetik alanların hem 3 günlük maruziyet döneminde hem de 7 günlük uygulama sonunda BKAP (bileşik kas aksiyon potansiyeli) genliğinde, areada ve iletim hızında hiçbir değişiklik oluşturmadığını göstermiştir. Çalışmamızda BKAP süresine ilişkin analizler, 10 G'luk manyetik alan şiddetinin 3 gün boyunca uygulanmasının diğer üç gruba göre toplam süreyi arttırdığını göstermiştir. 20 G şiddetinin de 30 G'a göre toplam süreyi arttırdığı söylenebilir. Bu xmsonuçlar uygulanan manyetik alan şiddeti azaldıkça BKAP süresinin arttığını göstermektedir. 7 günlük uygulama sonunda ise 20 G şiddetinde manyetik alan uygulanmasının kontrole göre toplam süreyi daha fazla azalttığı bulunmuştur. Sonuç olarak bu çalışmada kullanılan şiddet ve frekanstaki manyetik alanların sinir iletimi ve uyanlabilirliği üzerine etkisi olmadığı dolayısıyla periferik sinir rejenerasyonunu etkilemediği bulunmuştur. Ayrıca elektrokardiyogram (EKG) kayıtlarının değerlendirilmesi sonucu, çalışmada kullanılan manyetik alan şiddetlerinin P ve T dalgalarının genlikleri, süreleri, QRS kompleksinin genliği ve sıçanlardaki kalp atım sayısı için 7 günlük uygulama sonucunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı, yani bütün gruplarda aynı oranda değişimler olduğu gözlenmiştir. 20 G şiddetindeki manyetik alanın 3 gün boyunca uygulanmasının QRS kompleksinin genliğinin diğer deney gruplarına oranla daha fazla arttırdığını göstermiştir. 7 günlük uygulama sonunda ise sadece 10 G şiddetindeki manyetik alan uygulamasının QRS kompleksinin toplam süresinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma oluşturduğu bulunmuştur. Bu sonuç 50 Hz frekansındaki 10, 20 ve 30 G şiddetlerinin kalbin elektriksel aktivitesi üzerinde etkili olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT MAGNETIC FIELD INTENSITY TREATMENTS ON RAT ELECTROPHYSIOLOGICAL PARAMETERS In this study, we investigated the effects of different densities at daily life exposure of sinusoidal magnetic fields on the mass of rats, peripheral nerve regeneration and electrical activities of heart. Magnetic field intensities (50 Hz.) of 10, 20 and 30 Gauss (G) produced by Helmholtz coil system was applied to 40 rats for 4 hours per day for a week. Rats were grouped in to four groups. One of the rat groups were separated as control the others were separated for 10 G, 20 G, and 30 G magnetic field treatment. All of the rats were exposed to crush injury just before the treatment. In the study, after crush injury of sciatic nerve in the period of first 3 day treatments of magnetic field showed no mass differences compared to control. But 7 day treatment of 30 G magnetic field decreased mass of the rats when compared to control while the other groups did not. When the electrophysiological results were estimated, in terms of nerve regeneration, it could be suggested that both after 3 days exposition to injury and 7 day treatments of different magnetic field densities have no statistically important effect on the CMAP (Compound Muscle Action Potential) amplitude, area and the rate of conduction. CMAP rate analysis have showed that 3 days of 10 G treatment elongated duration compared to other three groups and 20 G treatment increased duration more than 30 G treatment. This results show that CMAP period increases while the intensity of magnetic field decreases. Compared to control, 7 days treatment of 20 G decreases total CMAP period more than the other groups. As a result, it is observed mat the density and frequency of magnetic fields used in this study had no effect on transmission and stimulation of nerves consequently so was not effecting the nerve regeneration. During the evaluation of EKG (Electrocardiogram) analysis, at the end of 7 day XVtreatments it is observed that intensities of magnetic field used in this study have effect on amplitude of P and T waves, wave periods, dilatation of QRS complex and pulses heart beat but the differences were not significantly meaningful in terms of statistics. In 3 day treatment of 20 G experimental group, QRS complex dilatation was increased higher when compared to other experimental groups. During 7 days 10 G treatment duration of QRS complex was decreased significantly. These results show that magnetic fields with 50 Hz frequency and intensities of 10, 20, 30 G have no effect on the electrical action of the heart.