Birinci derece yakınlarında tip-2 diyabet bulunan ve bulunmayan sağlıklı bireylerde insülin direnci
  1. Tez No: 156703
  2. Yazar: İDRİS YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILDIRIM ÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnsülin direnci, Tip-II DM, Koroner arter hastalığı, Hipertansiyon, Insulin resistance, Type-II DM, Coronary artery disease, Hypertension
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Düzce Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET IV İnsülin direnci; tip-II DM'nin yanı sıra koroner arter hastalığı, hipertansiyon, inme ve metabolik sendrom gibi morbidite ve mortalitesi yüksek olan hastalıklar için de bağımsız bir risk faktörüdür. Bu çalışmanın amacı; birinci derece yakınlarında tip- II DM bulunan ve bulunmayan sağlıklı bireyler arasında insülin direnci yönünden farklılık bulunup bulunmadığım araştırmaktı. Bu çalışmaya, tip-II DM için aile öyküsü dışında insülin direncini etkileyebilecek diğer herhangi bir özelliği olmayan, sağlıklı, birinci derece yakınlarında tip-II DM olan 82 kişi (28 erkek, 54 kadın) vaka gurubu; birinci derece yakınlarında tip-II DM olmayan 79 kişi (25 erkek, 54 kadın) kontrol gurubu olarak dahil edildi. Guruplar“Homeostasis Model Assessment (HOMA)”yöntemiyle insülin direnci açısından karşılaştırıldı. Çalışma sonuçlarına göre birinci derece yakınlarında tip-II DM olan sağlıklı bireylerde insülin direnci tip-II DM için aile öyküsü olmayan sağlıklı bireylere oranla daha fazlaydı (P=0.000). Bu sonuçlar; birinci derece yakınlarında tip-II DM bulunan sağlıklı bireylerin tip-II DM için aile öyküsü olmayan bireylere oranla başta diyabet olmak üzere koroner arter hastalığı, hipertansiyon, inme ve metabolik sendrom gibi hastalıklar için daha fazla risk taşıdığım ve bu riskin erken dönemlerde belirlenmesinde insülin direncinin kullanılabileceğini göstermektedir. Bunun rutin klinik uygulamalara yansıması için daha fazla sayıda çalışmaya gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Insulin resistance is an independent risk factor for diseases with high morbidity and mortality such as coronary heart disease, hypertension, stroke and metabolic syndrome as well as type-II DM. The aim of this study was to evaluate whether there is difference in insulin resistance among healthy first-degree relatives of persons with type-II DM and subjects without a family history of type-II DM. Healthy subjects without any other factors affecting insulin resistance except family history of type-II DM were included in this study. 82 First-degree relatives(28 male, 54 female) of persons with type-II DM were included as the case group; 79 subjects (25 male, 54 female) without a family history of type-II DM were included as the control group. The groups were compared for insulin resistance by“Homeostasis Model Assessmet (HOMA)”method. Insulin resistance in healthy first-degree relatives of persons with type-II DM was found to be higher than healthy subjects without family history of type-II DM (P=0.000). These results suggest that healthy first-degree relatives of persons with type-II DM have more risks than subjects without a family history of diabetes especially for type-II DM and also for coronary artery disease, hypertension, stroke and metabolic syndrome. Insulin resistance could be used for risk determination even in the early stages. Further studies should be done for routine clinical use of insulin resistance.