Subanestezik konsantrasyonlarda solutulan desfluran ve sevofluranın ratlarda; karaciğer ve böbrek toksisitesi ile davranışları üzerine etkileri
Subanesthetic concentration of sevoflurane and desflurane inhalated; liver and kidney toxicities and behavioural effects
  1. Tez No: 156704
  2. Yazar: GÜLBİN YALÇIN SEZEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAVUZ DEMİRARAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Subanestezik, sevofluran, desfluran, anksiyete, toksisite. iv, Subanesthetic, sevoflurane, desflurane, anxiety, toxicity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Düzce Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Dr. Gülbin Yalçın Sezen Subanestezik Konsantrasyonlarda Solutulan Desfluran ve Sevofluranın Ratlarda; Karaciğer ve Böbrek Toksisitesi ile Davranışları Üzerine Etkileri Uzmanlık Tezi, Düzce, 2004. Bu çalışma, subanestezik dozlarda desfluran ve sevofluran kullanımının ratlarda anksiyete üzerine etkisinin, hepatik ve renal toksisite açısından biyokimyasal ve histopatolojik değişikliklerinin incelenmesi amacıyla planlandı. 24 Adet wistar albino rat çalışmaya dahil edildi. Sevofluran (S), desfluran (D) ve kontrol (K) grupları olmak üzere 3 grup oluşturuldu ve her gruba 8 'er rat dahil edildi. Ratlara, 4 hafta boyunca hergün 4 saat süreyle anestezi odasında 3 Lt/dk O2 akımı içerisinde S grubunda % 0.1 volümde sevofluran, D grubunda % 0.4 volümde desfluran, K grubunda pür O2 solutuldu. Son inhalasyon uygulamasından 3 gün sonra ratlar, plus maze testi için hazırlanan düzenekte 5 dk tutuldu ve kamerayla kaydedildi. Kapalı kollarda hareketsiz geçirdikleri süreler anksiyete göstergesi olarak değerlendirildi. Deney öncesinde ve bitiminde kan örnekleri alınarak üre, BUN, kreatinin, GGT düzeylerine bakıldı. Ratlar sakrifiye edilerek karaciğer ve böbrek histopatolojisi değerlendirildi.. Plus maze testi sonuçlarında kapalı kollarda geçirdikleri sürelerin S ve D gruplarında K grubuna göre anlamlı düzeyde artışın olduğu saptandı. Biyokimyasal verilerin değerlendirilmesinde de S grubunda GGT, üre, BUN düzeylerinde anlamlı artış olduğu görüldü. Histopatolojik olarakda S grubunda fokal karaciğer nekrozu, karaciğer konjesyonu, renal tubullerde yassılaşma ve vakuolizasyonun diğer gruplarla kıyaslandığında anlamlı farklılık bulundu. Ratlarda subanestezik dozlarda sevofluran ve desfluran kullanımının anksiyeteyi arttırdığı, subanestezik dozda sevofluranın subklinik düzeyde renal ve hepatik hasara neden olduğu görülmüştür. Subklinik düzeyde etkilenmenin benzer koşullarda insanlar içinde geçerli olabileceğini düşünmekteyiz.Bu da bize ameliyathane ortamında havalandırma ve atık sistemlerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dr. Gülbin Yalçın Sezen Subanesthetic Concentration of Sevoflurane and Desflurane Inhalated; Liver and Kidney Toxicities and Behavioural Effects. Düzce, 2004. In our study we aimed to the effects of subanesthetic doses of sevoflurane and desflurane on anxiety and hepatic and renal toxicity according to biochemical and histopathological changes in rats. 24 Wistar albino rats were included of study. Three groups were formed as control ( C ), sevoflurane ( S ) and desflurane ( D) and 8 rats were included each groups. Rats, during 4 weeks and 4 hours every day, inhaled into 3 lt/min O2 to % 0.1 volumes sevoflurane in S group, % 0.4 volumes desflurane in D group and pure O2 in C group into the anesthesia room.. After three days last apply, anxiety were examined with plus maze. Spent of time in the close arms unmovemently were evaluated being anxiety. At pre and post study, urea, BUN, creatinine and GGT were examined in blood supplies. When study finished, rats were sacrificed for examined of kidney and liver histopathologically. When examined for anxiety; S and D groups were longer than C group time of the inactivity in the close arms. Biochemical analysed that GGT, urea, BUN levels were elevated in S group according to others groups significantly. Histopathological analysed that in S group focal hepatic necrosis, hepatic congestion, renal tubular inflamation and vacuolisation were examined significantly different other groups. Subanesthetic doses of sevoflurane and desflurane were elevated anxiety and caused of renal and hepatic damage at subclinic levels in rats. We think that effects of subclinicals level for humans at the same situation. Aircondition and anesthetic scavenging systems are necessarry so much for operating rooms.