Pediatrik olgularda intramusküler deksmetomidin uygulamasının premedikasyondaki etkinliğin midazolam ile karşılaştırılması
The comparison of premedication effects of intramuscular dexmedetomidine and midazolam in pediatric cases
- Tez No: 156705
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DİLEK ÖZCENGİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Pediyatrik olgu, premedikasyon, deksmedetomidin, midazolam. VI, Pediatric cases, premedication, dexmedetomidine, midazolam. VH
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Yeni bir sedatif ajan olan deksmedetomidinin yetişkinlerde premedikasyon amacıyla kullanımının uygun olduğunu belirten çalışmalar bulunmasına rağmen, pediyatrik olgularda bu konuda kullanımına ilişkin çalışmalar sık değildir.Bu nedenle, deksmedetomidin ve midazolamın, premedikasyon etkinliğini, peroperatif anestezi idamesine etkilerini ve postoperatif sedatif ve analjezik etkilerini karşılaştırmak istedik. Çalışmamıza, kısa-orta süreli cerrahi girişim uygulanacak, ASAI ve ASAH grubu( American Society of Anesthesiologists), 4-13 yaşlan arasında 60 çocuk dahil edildi. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldıktan sonra, birinci gruba 50 mcg/kg midazolam (grup I), ikinci gruba ise 2 mcg/kg deksmedetomidin (grup II) intramusküler olarak uygulandı. Olguların operasyon odasına alınıncaya kadar preoperatif anksiyete ve aktiviteleri, operasyon odasında maskeye yanıtlan ve peroperatif anestezi gereksinimleri değerlendirildi. Postoperatif dönemde de 2 saat takip edilen olgulann CHEOPS (Children's Hospital of Eastern Ontorio Pain Scale) ve sedasyon skorlan kaydedildi. Çalışmamızın sonucunda, pediyatrik olgularda intramusküler deksmedetomidinin etkili ve güvenli bir premedikasyon ajan olduğu, midazolama göre preoperatif anksiyete ve aktiviteyi anlamlı derecede azalttığı, hemodinamik parametreleri fazla etkilemediği kanısına vanldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE COMPARISON OF PREMEDICATION EFFECTS OF INTRAMUSCULAR DEXMEDETOMIDINE AND MIDAZOLAM IN PEDIATRIC CASES Although there are studies that reported dexmedetomidine, a new sedative agent, useful as premedication in adults; studies in pediatric cases are rare. Thus, we aimed to compare the premedication effects of dexmedetomidine and midazolam on peroperative anesthesia management and postoperative analgesia and sedation. 60 children, aged between 4 to 13, with ASA physical status 1 and II, undergoing short-median surgical procedures were included in the study. Children were randomly divided into 2 groups to receive midazolam 50 mcg/kg (group I), and dexmedetomidine 2mcg/kg (group II) intramuscularly. Preoperative anxiety and aactivities of cases before entering the operation room responses to mask and intraoperative anesthesia requirements were evaluated. CHEOPS and sedation scores were recorded postoperatively during 2 hours. We concluded that mtrarnuskular dexmedetomidine is effective and safe as a premedication agent, decreased preoperative anxiety and activity significantly more than midazolam, and did not effect hemodynamic parameters in pediatric cases.