Çeşitli intravenöz anestezik ilaç kombinasyonlarının beyin kan akımı ve hemodinami üzerine etkileri
The effects of the different intravenous drug combinations on cerebral blood flow and hemodynami
- Tez No: 156721
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALUK KAFALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: alfa-2 agonistler, benzodiazepinler, beyin kan akımı, intravenöz anestezi, ketamin iv, alpha-2 agonists, benzodiazepines, intravenous anesthesia, ketamine, cerebral blood flow
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Nöroanestezide kullanılması gereken ajanın beyin kan akımına, beyin metabolik oksijen tüketimine ve kafa içi basınç üzerine olan etkileri önemlidir. Bu çalışmada ketamin, ketamin +deksmedetomidin, ketamin + klonidin ve ketamin + midazolamın hemodinami ve beyin kan akımı üzerine etkileri karşılaştırıldı. Bu çalışma 240-300 gr. ağırlığında 32 adet Spraque-Dawley rat üzerinde yapıldı. Her bir ratın hemodinamik monitarizasyonu femoral arter ve ven kanülasyonu yapılarak (sistolik arterial basınç, diastolik arterial basınç, nabız, solunum sayısı ve oksijen saturasyonu ölçümleri ile ) ve beyin kan akımıda lazer Doppler flowmetre ile ölçülmüştür. Ketamin grubunda hemodinamik yanıt ve beyin kan akımı artırmıştır. Diğer gruplarda hemodinamik yanıt ve beyin kan akımı azalmıştır. Hemodinamik yanıtı ve beyin kan akımını en çok azaltan kombinasyon ketamin + dexmedetomidindir. Tüm gruplarda ortaya çıkan beyin kan akımı değişiklikleri direkt hemodinamik değişikliklere bağımlı ortaya çıkmaktadır. Ketamin + midazolam grubunda bu değişiklikler daha stabil seyretmiştir. Bu çalışmada öne çıkan ilaç kombinasyonu ketamin + midazolamdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The effects of the agent using in the neuroanastehisia on cerebral blood flow, oxygen consumption of the brain and intracranial pressure are important. In this study, the effects of the ketamine, ketamine + dexmedetomidine, ketamine + clonidine and the ketamine + midazolam drug combinations on hemodyanamic parameters and cerebral blood flow (CBF) were compared. In this study, 32 Spraque Dawley rats weighing beetwen 240- 300 grs were used. Hemodynamic parameters (systolic and diastolic blood pressures, heart rate, respiration rate and arteial oxygen saturation) and CBF were monitorized by cannulating the femoral artery and vein and CBF was measured by laser Doppler flowmetry. Hemodynamic response and cbf increased in ketamine group. In the other groups, the hemodynamic response and cbf decreased. The group most decreasing the hemodynamic response and cbf is ketamine + dexmedetomidine. The cbf changes occuring in all groups were related to direct hemodynamic alterations. These changes in ketamine + midazolam group were more stable. Ketamine + midazolam are outstanding drug combination in this study.