Alt ekstremite kırığı operasyonlarında sürekli spinal veya epidural bupivakain anestezisine infüzyon veya hasta kontrollü yöntemle sufentanil eklenmesinin intraoperatif ve postoperatif etkilerinin değerlendirilmesi
Comparison of patient-controlled versus continuous sufentanil addition under continuous spinal or epidural bupivacaine anesthesia in patients undergoing lower extremity fracture operations
  1. Tez No: 156764
  2. Yazar: ALKİN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞİN SELCAN ALAGÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Anestezi, Sürekli spinal, Sürekli epidural, Sufentanil, Postoperatif analjezi, Hasta kontrollü analjezi 72, Anesthesia, Continuous spinal, Continuous epidural, Sufentanil, Postoperative analgesia, Patient-controlled analgesia 74
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Çalışmamızda alt ekstremite kırıklarında sürekli spinal ve sürekli epidural anestezide infiizyon ve hasta kotrollü yöntemle uygulanan sufentanilin, anestezi kalitesi, intraoperatif- postoperatif hemodinami ve solunum ile, postoperatif analjezik etkilerini araştırılmıştır. Onbeş vakadan oluşan rasgele dört gruba ayrılan 60 olguyla çalışılmış, Grup Fe epidural %0.5 bupivakain anestezisi ve kateterden hasta kontrollü sufentanil; Grup Il'ye epidural %0.5 bupivakain anestezisi ve kateterden sürekli infüzyon ile sufentanil; Grup ÜT e spinal %0.5 bupivakain heavy ile anestezi ve intratekal kateterden hasta kontrollü sufentanil; Grup IV'e spinal %0.5 bupivakain heavy ile anestezi ve intratekal kateterden sürekli infüzyon ile sufentanil uygulanmıştır. Postoperatif dönemde bütün olgulara kateterlerden hasta kontrollü sufentanil uygulanmıştır. Sufentanil infüzyonu; epidural gruplarda (Grup I ve II) blok oluşum hızı ve düzeyini artırmıştır (p=0.000). Spinal gruplarda ise sufentanilin blok düzeyine etkisi olmamıştır, întraoperatif hasta kontrollü gruplarda hiçbir olgu sufentanil bolusu kullanmamıştır. Sufentanil tüketimi; Grup Il'de diğer gruplardan (p=0.000), Grup IV'te Grup I ve IlI'ten yüksek bulunmuştur (p=0.000). Postoperatif 24, 48 ve 72. saatlik sufentanil tüketimi intraoperatif hasta kontrollü gruplarda infüzyon uygulananlardan yüksek (p=0.000, Grup I/ü; Grup İÜ/İV); epidural anestezi gruplarında spinal anestezi gruplarından yüksek bulunmuştur (p=0.000, Grup I/III ve VI; Grup 11/ III ve IV). Sedasyon skorları postoperatif 60, 120. dakika ve 4. saatte epidural infüzyon grubunda hasta kontrollü gruptan yüksek bulunmuştur (p=0.000, p=0.003, p=0.006). 71Tüm gruplarda kaşıntı, konstipasyon, bulantı ve başağrısı saptanmış, yan etki sıklığı gruplar arasında fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, alt ekstremite kırığı operasyonlarında rejyonal anestezide intratekal kateter uygulamasının epidural kateter uygulamasına göre daha düşük doz ilaçla stabil bir perioperatif dönem sağladığı görülmüştür. Sürekli epidural ve spinal anesteziye sufentanil infüzyonu eklenmesinin, postoperatif 24, 48 ve 72 saatlik sufentanil tüketimini azalttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF PATIENT-CONTROLLED VERSUS CONTINUOUS SUFENTANIL ADDITION UNDER CONTINUOUS SPINAL OR EPIDURAL BUPIVACAINE ANESTHESIA IN PATIENTS UNDERGOING LOWER EXTREMITY FRACTURE OPERATIONS SUMMARY In this study, we aimed to compare the anesthetic, intraoperative and postoperative haemodynamic, respiratory and postoperative analgesic effects of sufentanil which administered via infusion or patient-controlled regimen during continuous spinal or continuous epidural anesthesia. Sixty patients were randomised into 4 groups to receive epidural %0.5 bupivacaine and continuous sufentanil infusion (Group I) or, epidural %0.5 bupivacaine and patient-controlled sufentanil (Group II) or, spinal %0.5 heavy and continuous intrathecal sufentanil infusion (Group III) or spinal %0.5 heavy and patient-controlled intrathecal sufentanil (Group HI). All patients received sufentanil via catheters with patient-controlled analgesia device, postoperatively. Sufentanil infusion enhanced fast and higher sensory block in epidural groups, but did not effect in spinal groups (p=0.000). Patients did not consume sufentanil in the patient- controlled groups, intraoperatively. Sufentanil consumption was higher in Group II than other groups (p=0.000), in Group IV than Groups I and III (p=0.000). 73Postoperative sufentanil consumption at 24, 48 and 72 h, were higer in patient-controlled groups than infusion groups (p=0.000, Group I/II; Group III/IV) and higer in epidural groups than spinal groups (p=0.000, Group I/III and IV; Group II/DI and IV). Sedation scores were higer in epidural infusion group than patient-controlled group at 60, 120th min, 4 h, postoperatively (p=0.000, p=0.003, p=0.006). The incidence of side effects such pruritus, constipation, emesis and headache did not differ among the groups. As a result, intrathecal catheters provided stable perioperative period and analgesia with less drug consumption compared with epidural catheters in patients undergoing lower extremity operations under regional anesthesia. întroperative spinal and epidural sufentanil infusion decreased sufentanil consumption at 24, 48 and 72 h, postoperatively.