Obstetrik anestezide epidural ropivakaine fentanil ilavesinin etkileri
The effects of fentanyl added ropivacaine in epidural anesthesia on maternal and neonatal outcome during elective caesarean section
  1. Tez No: 156771
  2. Yazar: CEVDET BECERİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN GANİDAĞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural anestezi, ropivakin, fentanil, obstetrik anestezi VII, Epidural anaesthesia, ropivacaine, fentanyl, obstetric anaesthesia. IX
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Çalışmamızda, elektif sezaryen seksiyo olgularında, ropivakaine fentanil ilavesi ile elde edilen epidural anestezinin, anne ve bebek üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışma ASA I-II grubunda, 17-40 yaşları arasında, 50 hasta üzerinde yapıldı. I. gruba (n=25) % 7.5'luk 18 mL ropivakain solüsyonu + 2 mL (100 |ig) fentanil, II. gruba (n=25) % 7.5'luk 18 mL ropivakain solüsyonu + 2 mL serum fizyolojik uygulandı. KAH, SKB, DKB ve SpC>2 ölçüldü ve 1, 3 ve 5. dakika ve izleyen her 5 dakikada bir olmak üzere kaydedildi. Sedasyon derecesi, VAS, duyusal ve motor blok dereceleri ve gözlenen yan etkiler de kaydedildi. Umblikal arterden alınan kan örneğinde, pH, pCC>2 ve pC>2 değerleri kaydedildi. Apgar skoru bebek doğduktan sonra, 1. ve 5. dakikalarda değerlendirildi. Operasyon süreleri, iki segment regresyon zamanı ve analjezik gereksinim süreleri kaydedildi. Postoperatif analjezi epidural HKA yöntemi ile sağlandı ve 24 saat boyunca tüketilen toplam morfin miktarı kaydedildi. Hemodinamik parametreler ve VAS değerleri gruplar arasında benzerdi. Her iki grubun VAS değerleri intraoperatif 20. dakikadan sonra kontrol değerlerine göre anlamlı derecede azaldı. Motor blok ve duyusal blok dereceleri bakımından gruplar benzerdi. Sedasyon skorlarına göre 1 skor alan hasta oranı, grup IF de intraoperatif dönemde 45 ve 60. dakikalarda, postoperatif dönemde ise 15 ve 30. dakikalarda grup Fe göre anlamlı olarak yüksekti. İntraoperatif dönemde 45 ve 60. dakikalarda, postoperatif dönemde ise 15 ve 30. dakikalarda sedasyon skoru 2 olan hasta sayıları, grup I'de grup H'ye göre anlamlı olarak daha yüksekti. Tmax süreleri gruplar arasında benzer bulundu. Duyusal bloğun iki segment gerileme zamanı ve analjezik gereksinim süreleri grup I' de grup II' ye göre anlamlı olarak daha uzundu. Postoperatif 24 saat içindeki toplam morfin tüketimi grup I'de grup IFye göre anlamlı olarak daha düşüktü. Umblikal arter pH, pCÛ2, pÛ2 değerleri ve yenidoğan Apgar skorları bakımından, gruplar arasında anlamlı istatistiksel farklılık gözlenmedi. Gözlenen yan etkiler gruplar arasında benzerdi. Epidural verilen ropivakaine fentanil ilavesinin hafif maternal sedasyona neden olduğu, postoperatif dönemde anne ve bebek üzerinde ilave yan etkilere neden olmaksızın daha iyi postoperatif analjezi oluşturduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT We aimed to investigate the effects of fentanyl added ropivacaine in epidural anesthesia on maternal and neonatal outcome during elective caesarean section. 50 patients with uncomplicated pregnancies, ASA I or II, 17 to 40 years, undergoing elective caesarean section with epidural anaesthesia were enrolled to the study. Patients in Group I (n=25) received epidural 7.5 % of ropivacaine (18 mL) + fentanyl 2 mL (100 ug) while Group II (n=25) received 7.5 % of ropivacaine (18 mL) + 2 mL 0.9% saline. Heart rate, systolic and diastolic blood pressure and pulse oxymeter (Sp02) were measured before and 1, 3, and 5 min after epidural anaesthesia. Following measurements were achieved at every 5 min. Sedation scores, visual analogue scale (VAS), sensory and motor block and side effects were also recorded. Blood gas analysis was performed at the umbilical arterial blood specimen. Neonatal outcome was assessed by Apgar scores at 1 and 5 min after child birth. Operation times, times to two segmental regressions of sensory block and first analgesic use were recorded. An epidural morphine protocol was used for postoperative analgesia. Total morphine consumption was also recorded. Haemodynamic changes, SpC>2 and VAS scores were similar between the groups. VAS scores of both groups were reduced significantly as to their baseline values at 20 min after epidural injection. Motor and sensory block levels were also similar between the groups. In group II, rate of patients with sedation score of 1 were higher than in group I at 45 and 60 min after epidural injection. On the other hand, patients with sedation score of 2 were significantly higher in group I than in group II at 45 and 60 min after epidural block established. In addition, distribution of patients with sedation score of 1 in group I were significantly higher than in group II at 15 and 30 min after operation finished. However, patients with sedation score of 2 in group I were significantly higher than in group II at 15 and 30 after operation finished. Times to reaching Tmax level of sensory block were similar in both groups. Times to two segmental regression of sensory block level and first analgesic use were longer in group I than group II. Total morphine consumption at first 24 hour in group I was also less than in group II. pH, pC02, p02 values and Apgar scores of newborns were similar in both groups. There were no differences between the groups regarding with maternal side effects. VIIIIt is concluded that fentanyl added ropivacaine was provided better postoperative analgesia leading mild maternal sedation without neonatal or maternal complications than ropivacaine alone.