Tip 1 kompleks bölgesel ağrı sendromlu hastalarda kalp hızı değişkenliği
Pretreatment and post treatment heart rate variability anaysis of complex regional pain syndromes(CRPS)patients
- Tez No: 156803
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VEDAT NACİTARHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kompleks bölgesel ağn sendromu, Kalp hızı değişkenliği, Otonom fonksiyon, Complex regional pain syndrome, Heart rate variability Autonomic function
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
IV ÖZET Kompleks bölgesel ağrı sendromlu (KBAS) hastalarda, otonom sinir sistemi fonksiyonlarını inceleyen bazı çalışmalarda sempatik disfonksiyon olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada tip 1 KBAS' lu olgularda tedavi öncesi ve sonrası kalp hızı değişkenliğim incelemeyi amaçladık. Çalışmamıza alman 20 tip 1 KBAS'lu olgunun kalp hızı değişkenliği ölçümleri yapıldı. Oturur pozisyonda tedavi öncesi yapılan kayıtlarda, zaman bazlı yöntem parametrelerinden r-MSSD ortalama değeri; 23.32 ± 10.71, pNN50 ortalama değeri 5.23 ± 9.46 olarak tespit edildi. Aynı pozisyonda tedavi sonrası yapılan kayıtlarda ise ortalama değerler, r-MSSD 26.15 ± 8.12, pNN50 6.34 ± 6.81 olarak bulundu. Tedavi öncesi parametrik yöntem ile ölçülen ortalama değerler; LF nu 48.63 ±16.39, HF power 48.25 ±94.31, HFnu 56. 70 ±60.1 2, HFnu 16. 99 ±9.27, LF/HF ise 4.35 ± 3.68 olarak bulundu. Tedavi sonrası ise LF nu 35.75 ± 18.52, HF power 56.70 ± 60.12, HF nu 26.99 ± 18.38, LF/HF 2.76 ± 3.65 olarak tespit edildi. Diğer parametrelerin ortalama değerlerinde anlamlı değişiklik gözlenmedi. Bu bulgular tedavi sonrası sempatik aktivitedeki azalmayı göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sympathetic dysfunction is shown at some studies, evaluating autonomic nerve function in complex regional pain syndromes (CRPS) patients. Our aim was, to evaluate pretreatment and posttreatment heart rate variability analysis of CRPS patients. Heart rate variability analysis of 20 CRPS type 1 patients is made in patients taken to our study. In pretreatment records while patient was sitting; one of time domain methodic parameter, r-MSSD mean value was 23.32 ± 10.71, pNN50 mean value was 5.23 ± 9.46. At the same position, posttreatment records mean values were found as r-MSSD 26.15 ± 8.12, pNN50 6.34 ± 6.81. Pretreatment mean values evaluated with parametric method were; LF nu 48.63 ± 16.39, HF power 48.25 ± 94.31, HF nu 56.70 ± 60.12, HF nu 16.99 ± 9.27, LF/HF 4.35 ± 3.68. Posttreatment values were LF nu 35.75 ± 18.52, HF power 56.70 ± 60.12, HF nu 26.99 ± 18.38 LF/HF 2.76 ± 3.65. There was no statistically significant change in other parameter's mean values. These findings show the posttreatment decrease in sympathetic activity.