Siroz vakalarının laennec skorlama sistemine göre yeniden sınıflandırılması, histolojik progresyon belirteçlerinin araştırılması ve siroz zemininde gelişen prekanseröz lezyonların ve hepatosellüler karsinomun glutamin sentetaz ve hsp 70 belirteçleri ile kökeninin ve gelişim paterninin ortaya konması
'Re-classification of ci̇rrhosi̇s by laennec scoring system, investi̇gati̇on of hi̇stologi̇c progressi̇on markers and evaluati̇on of the expressi̇on profi̇les of glutami̇ne synthetase and hsp 70 i̇n hepatocellular carci̇noma and precancerous lesi̇ons by i̇mmunohi̇stochemi̇stry '
- Tez No: 352922
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN AKYOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Siroz, Laennec, Displazi, Hepatosellüler Karsinom, İmmünhistokimya, Cirrhosis, Laennec, Dysplasia, Hepatocellular carcinoma, Immunohıstochemistry
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Siroz etyolojisi ve kliniği çeşitlilik gösteren son dönem karaciğer hastalığıdır. Güncel histolojik evreleme sistemleri sirozu tek bir kategoride değerlendirmektedir. Son yıllarda karaciğer yetmezliği ve portal hipertansiyon kliniği gelişen hastalarda, bazı belirleyici histolojik bulgular olduğu ve sirozun etyolojiye yönelik tedavi ile gerileyebildiği vurgulanmış; ve sirozun histolojik alt klasifikasyonuna ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışmada siroz tanısı almış 43 rezeksiyon materyalinde, Laennec fibrozis skorlarının klinik ve radyolojik parametrelerle ilişkisi araştırılmıştır. Ayrıca siroz zemininde gelişen prekanseröz lezyonlarda ve hepatosellüler karsinomda Glutamin sentetaz ve HSP 70 belirteçleri değerlendirilmiştir. Laennec fibrozis skorları ile hastaların asit, varis, kanama durumu ve evre arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Nodül içi nekroinflamatuar aktivite derecesi ile asit, kollateral oluşumu, dalak boyutu ve evre arasında; portal/septal inflamasyon ve interfaz aktivite derecesi ile etyoloji arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Siroz hastalarından 17'sinde saptanan toplam 45 adet nodüler lezyonda GS ve HSP 70 sitoplazmik boyanması ile nodül tipleri arasında anlamlı fark saptanmış, ancak HSP 70 nükleer boyanması ile fark saptanmamıştır. Nodül çapları ile hastaların AFP düzeyinin sirotik nodülden hepatosellüler karsinoma doğru ilerledikçe arttığı dikkati çekmiş olup, nodül çapı ile nodül tipleri arasında anlamlı fark saptanmıştır. Sonuçta, rezeksiyon materyallerinde de iğne biyopsilerinde olduğu gibi Laennec Fibrozis skorlarının, klinik verilerde anlamlı farklılıklar gösteren alt grupları temsil ettiği görülmüştür. Sirozun alt klasifikasyonunun prognozun ve tedaviye cevabın belirlenmesinde yararlı olabileceği düşünülmüştür. Ayrıca 2 cm'in altındaki nodüler lezyonlara tanı verirken literatürde de yer aldığı gibi HSP 70, GS ve Glipican-3'ü içeren immünhistokimyasal panel uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cirrhosis is the end result of chronic liver disease which has etiologic and clinic diversity. Current histologic staging systems evaluate cirrhosis in a single category. Recently regression in fibrosis has been noticed and some highlighted histologic features has been realized in cirrhotic patients suffering from portal hipertension and liver failure. Therefore a new histologic classification of cirrhosis has been challanged. In this study, 43 resection materials having cirrhosis had been enrolled. The Laennec fibrosis scores were applied and found to be correlated with clinical and radiological parameters. Furthermore, Glutamine synthetase and HSP 70 stainings were evaluated in the materials having precancerous lesions and hepatocellular carcinoma. Laennec fibrosis scores were significantly correlated with the presence of ascites and variceal bleeding. Statistically significant differences were detected in between the degree of intranodular necroinflammatory activity and decompansation parameters. There were also statistically significant differences in between the etiology and degree of portal inflamation and interface activity. A total of 45 nodular lesions were detected in 17 patients. The cytoplasmic staining of GS and HSP70 in these nodules with showed significant differences according to the type of the nodules. However nuclear staining of HSP70 was not significant. The size of the nodule and AFP levels were found to be increased throught to progression of benign nodule to HCC. As a conclusion, Laennec fibrosis scores were found to be correlated significantly with the clinical subgroups of cirrhosis. Subclassification of cirrhosis is thought to be useful in determining the prognosis and evaluating the response to treatment. Furthermore, GS and HSP 70 are found to be useful markers in the diagnosis of nodular lesions smaller than 2 cm.