Bazı sentetik bileşiklerin kanserli hücre içi protein aktivasyonuna ve apoptise olan etkileri
The effects of some natural and synthetic compounds on protein activation and apoptosis in cancer cells
  1. Tez No: 156831
  2. Yazar: GÜLŞEN AKALIN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZERRİN İNCESU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptozis, Sitotoksisite, H-ras, N-ras, Karvakrol, Apoptosis, Cytotoxicity, H-ras, N-ras, Carvacrol
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI SENTETİK BİLEŞİKLERİN KANSERLİ HÜCRE İÇİ PROTEİN AKTİVASYONUNA VE APOPTOZİSE OLAN ETKİLERİ GÜLSEN AKALIN Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Zerrin İNCESU 2004 Bu çalışmada, l,3-bis-(heteroaril sübstitüe) benzen türevleri olan MBİS1, MBİS2 ve MBİS8, 3-sübstitüe-2-tiyohidantoin türevleri olan Tiyol, Tiyo2, Tiyo5 ve kekik bitkisinin doğal bileşeni olan Karvakrol'ün 5RP7 ve C025 hücreleri üzerindeki sitotoksik, apoptotik ve Mere içi protein aktivasyonundaki etkisi araştırılmıştır. Aynı zamanda, kontrol hücreleri olan F2408 ve C2 hücreleri de karşılaştırma amacıyla kullanılmıştır. Sitotoksik etkileri araştırmak amacıyla MTT ölçümü ve tripan mavisi boyama yöntemi, apoptozisi araştırmak amacıyla akridin oranj / etidyum bromür boyama, akım sitometrisi, agaroz jel elektroforezi ve protein aktivasyonunu araştırmak amacıyla da western blot yöntemleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular l,3-Bis-(heteroaril sübstitüe) benzen türevlerinden -N02 yan grubu taşıyan MBİS8'in diğer türevlere göre hem H-ras aktif 5RP7 hem de N-ras aktif C025 hücrelerinde daha fazla toksisite gösterdikleri ve apoptozise neden olduğunu göstermektedir ve 3-sübstitüe-Z-tiyohidantoin türevlerinden -4-metoksi fenil grubu taşıyan Tiyo5'in H-ras aktif hücrelerde, fenil grubu taşıyan Tiyo2'nin de N-ras aktif hücrelerde daha etkili oldukları tespit edilmiştir. Doğal bileşen olan karvakrol'ün IC50 dozunun altında da kanserli hücreleri apoptozise götürmesi ve hücre içi protein aktivasyonunda artış göstermesi bulgularımız dahilinde gözlenmiştir. Yukarıda sözü edilen bileşiklerin antineoplastik tedavide kullanılabileceğine dair ilk basamak araştırmalar yapılmıştır. Elde edilen bulguların yapılacak olan antineoplastik etki araştırmaları için de ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECTS OF SOME NATURAL AND SYNTHETIC COMPOUNDS ON PROTEIN ACTIVATION AND APOPTOSIS IN CANCER CELLS GÜLSEN AKALIN Anadolu University Graduate School of Health Sciences Department of Biochemisrty Supervisor: Asst Prof. Dr. Zerrin İNCESU 2004 In this study, the effects of cytotoxic, apoptotic and protein activation of MBIS1, MBIS2» MBIS8 (l,3-bis-(heteroaryl substituted) benzene derivatives) and Tiyol, Tiyo2, Tiyo5 (3-substituted-2-tiyohydantoin derivatives) and carvacrol, compound of thyme plant, were investigated on 5RP7 and C025 cells. F2408 cells were used to compare the effects of compounds on 5RP7 cells and C2 cells were also used to compare the effects of compounds on C02S cells. MTT measurement and trypan blue staining method were used to study cytotoxicity. Flow cytometry, agarose gel electrophoresis and acridin orange staining method were used to study apoptotic effects while western blotting was used to determine protein activation on cells. Findings obtained here showed that MBIS8 which was l,3-bis-(heteroaryl substituted) benzene derivative carrying -N02 substituent was more effective on both SRP7 and CQ25 cells, causing more cytotoxicity and apoptosis. ItyoS, 3-snbstituted-2-tiyohydantoin derivatives, carrying -4-metoxyphenyI substituent was more effective on H-ras activated cells and Tiyo2 carrying phenyl substituent was more effective on N-ras active cells when compared with control cells. Also, carvacrol showed apoptotic effects on cancer cells and increased protein activation on cells at doses which were sublethal on normal cells. It is thought that the findings about the compounds mentioned above would light for the future investigations about using them in antineoplastic therapy.