Prematüre retinopatisi sıklığının saptanması ve tedavi etkinliğinin araştırılması
Determination the prevalence of rop and evaluation of treatment efficacy
- Tez No: 156946
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ ER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, lazer fotokoagülasyon, krioterapi 43, Retinopathy of prenaturity, laser photo coagulation, cryotherpy 44
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
PREMATÜRE RETINOPATI SIKLIĞININ SAPTANMASI VE TEDAVİ ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Kliniğimizde takip edilen prematüre infantlarda ROP sıklığının saptanması ve ROP gelişen olgularda uygulanan tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem; Nisan 2003-Mart 2004 tarihleri arsında 129 hastanın 258 gözü çalışmaya alındı. Tüm hastalara ilk muayeneleri doğumu takip eden birinci ayında yapıldı. Hastalar 44. haftalarını dolduruncaya kadar takibe alındı. Evre III ROP saptanan olgulara krio ile ve/veya LFK ile ablasyon uygulandı. Bulgular: Taramadaki hastalardan 36 gözde ( % 13,9) ROP gelişti. 15 gözde evre I ( % 5,8 ), 6 gözde evre 11 ( % 2,3 ), 14 gözde evre III ( % 5,4 ), 1 gözde evre IVB ( % 0,3 ) ROP tespit edildi. Alt grup incelemelerinde ROP sıklığı 1250 gram altı ağırlıkta doğanlarda % 35,18, 1000 gram altı ağırlıkta doğanlarda % 61,11, 30 haftadan küçük doğanlarda % 23,46, 28 hafta altı doğanlarda % 65 olarak belirlendi. Evre I vakaların 13 tanesi ( % S6.6 ), evre II vakaların 4 tanesi ( % 66 ), evre III vakaların 1 tanesi ( °i 7 ) spontan regresyon gösterdi. Evre I vakalardan 2 tanesi yapılan tedaviye rağmen evre V aşamasına ilerledi. Evre II vakalardan evre III aşamsına ilerleme gösteren 2 vaka LFK tedavisi ile geriledi. Evre ili vakalardan 5 tanesine LFK ile 6 tanesine krio ile ablasyon uygulandı, yalnızca 1 vaka evre V aşamasına ilerledi. Evre IVB tespit edilen 1 vakaya skleral bant cerrahisi uygulandı. Müdahale edilen gözlerde % 82,35 oranında başarılı sonuç elde edildi. Sonuç: ROP sıklığı % 13,9 olarak saptandı. 28 haftanın ve/veya 1000 gramın altında doğan infantlardr- J~ha yüksek oranda ROP saptandı. Evre l-II ROP vakalarında yüksek oranda spontan regresyon izlendi. Evre III ROP saptanan olgularda uygulanan tedaviler ile yüksek oranda başarı elde edildi.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION THE PREVELANCE OF ROP AND EVALUATION OF TREATMENT EFFICACY Summary Purpose: Determination of ROP prevalance and evaluation of treatment efficacy in infants followed up in our clinic. Materials and Methods: Two hundred fifty eight eyes of 129 patients examined between April 2003- March 2004 was included in the study The first examination of patients was performed in the first month foolowing the birth. Patients were followed up untii 44 weeks of gestational age. Eyes with stage ill ROP were treated by cryotherapy and'or laser photo coagulation (LPC). Results : ROP was diagnosed in 36 eyes (%13.9). Of these eyes, 15 eyes were stage 1 ROP (%5.8), 6 eyes were stage II ROP (%2.3), 14 eyes were stage III ROP (%5.4) and I eye was stage IVB (%0.3). İn ROP subgroup analysis related to the birthvveight and gestational age ROP prevelance was found as, %35.18 in infants under 1250 gr, %6I,1 1 in infants under 1000 gr, %23.46 in infants smaller than 30 weeks and %65 in infants smaller than 28 weeks. Spontoneus regression was observed in 13 patients with stage 1 ROP (%S6.6), in 4 patients with stage II ROP (%66) and in 1 patient with stage III ROP (%7). Progression to stage V ROP was observed in 2 eyes with stage I despite the treatment. LPC was succesfull in 2 eyes with stage II progressing to stage III ROP. LPC was applied to 5 eyes with stage 111 and cryotherapy was applied 6 eyes with stage III. Only 1 eye with stage Fil progressed to stage V ROP. Buckling surgery was performed in ! eye with stage IVB. %82.35 sucess rate was obtained in the treated eyes. Conclusion: In this study, ROP prevalance was found as %13.9. Being greater in infants with birtweight lower than 1000 gr and/or smaller than 28 weeks. Spontan regression rate was found greater in stage I-fl ROP patients. On the other hand in stage III ROP patients, good results were obtained with the performed treatments.