Prematüre doğan bebeklerde retinopati gelişim sıklığı ve tedavi sonuçları
Incidanse of retinopathy development and treatment findings in premature infants
  1. Tez No: 243074
  2. Yazar: EMİNE ÇİNİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BAYKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, lazer fotokoagülason, Retinopathy of prematurity, Laser photocoagulation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Kliniğimizde takip ettiğimiz prematüre bebeklerdeki retinopati gelişim sıklığının saptanması ve ROP gelişen olgularda uygulanan tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi.Gereç ve Yöntem: Eylül 2005 ? Haziran 2009 tarihleri arasında kliniğimizde düzenli takipleri yapılan 750 prematüre infant çalışmaya alındı. Tüm hastalara ilk muayeneleri doğumdan sonra 1.ayda yapıldı. Hastalar 44. haftalarını doldurana kadar takibe alındı. Threshold hastalık gelişenlere lazer fotokoagülasyon uygulandı.Bulgular: Çalışmaya alınan 750 prematüre infantın 179'unda (% 23,8) çeşitli evrelerde ROP tespit edildi. Bu vakaların 108 tanesi (% 14.4'ü) Evre I ROP, 44 tanesi ( % 5.8'i ) Evre II ROP, 27 tanesi (% 3.6'sı) Evre III ROP olarak tespit edildi. Alt grup incelemelerinde 1500 gramdan ağır bebeklerde % 12,3, 1250-1500 gram arasında doğanlarda % 16.4, 1001- 1250 gram arasında doğanlarda % 34.8, 1000 gram altında doğan bebeklerinse % 77.7'sinde ROP izlendi. 32 hafta ve daha büyük doğum ağırlıklı bebeklerin % 15.7'sinde, 28-31 hafta arasında doğan bebeklerin % 26.2'sinde, 28 hafta ve altında doğan bebeklerin ise % 82.5'unda ROP gelişti. Evre I ROP'ların hepsinde, Evre II ROP'ların % 90'nında spontan regresyon izlenirken Evre III POP'lu olguların 4 tanesinde (% 14.8) regresyon izlendi. Threshold hastalık gelişen 23 olguya lazer fotokoagülayon uygulandı ve % 86.9 oranında başarılı sonuç elde edildi.Sonuç: Çalışmamızda ROP sıklığı % 23,8 olarak saptandı. 28 haftadan küçük ve 1000 gramın altında doğan infantlarda daha yüksek oranda ROP izlendi. Evre I ve II ROP' da yüksek oranda spontan regresyon izlenirken threshold hastalık gelişen Evre III ROP' larda lazer fotokoagülasyon ile başarılı sonuçlar alındı.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the prevalance of development of retinopathy in premature infants we followed up in our clinic and to evaluate the efficacy of the treatment applied to the cases in whom ROP(Retinopathy of prematurity) occuredMaterial and Method: 750 premature infants followed regularly in our clinic between the dates September 2005 and June 2009 were included in the study. The first examinations for all the patients were made the first month after the born. The patients were taken to the fallow until they completed 44. weeks. Laser photocoagulation was applied to those in whom threshold disease developed.Results: ROP in various stages was dedected in 179 of 750 premature infants included in the study(23,8 %). 108 of these cases were detected as ROP stage I and 44 of them were ROP stage II and 27 of them were ROP III. In the investigation of subgroups, ROP was observed in the infants heavier than 1500 gr 12.3 %, in those between 1250-1500 gr 16,4 % and in those between 1001-1250 gr 77,7 %. ROP occured in 15,7 % of the infants 32 weeks and heavier labor weight, 26,2 % of the infants being born between 28-31 weeks and 82,5 % of the infants being born 28 week or under 28 weeks. While spontenous regression war followed in all stage I Rops, 90 % of stage II ROPs and four of the cases with stage III ROP indicated regression( 14,8 %). Laser photocoagulation was applied to 23 cases in whom threshold disease occured and successful result at the rate of 86,9 % was obtained.Conclusion: In our study, the prevalance of ROP was detected as 23,8 %. In the infants over 1000 grams and under 28 weeks, ROP was observed at higher rate. While high rate spontaneous regression was followed in stage I and stage II ROP, thanks to laser photocoagulation, succesful results were obtained in the cases stage III ROP in whom threshold disease occured.