Anizometropik olgularda, ambliyopi gelişiminde etkili faktörlerin ve aralarındaki ilişkinin araştırılması
Amblyogenic factors and their relationship in patients with anisometropia
- Tez No: 156974
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VUSLAT GÜRLÜ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Anizometropi, Ambliyopi, Biometri, Kornea Topografisi, Anisometropia, Amblyopia, Biometry, Corneal Topography 57
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Gözler arası refraktif kusur farkını yaratan faktörleri belirlemek ve bu faktörlerin ambliyopi gelişimindeki rolünü ortaya koymak amacıyla;Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniği'nde anizometropik ambliyopi tanısı konan 66 olgunun 132 gözüne rutin oftalmolojik muayene, biometrik ve topografik ölçüm yapıldı. Çalışmanın sonucunuda; anizometropik ambliyopi tespit yaşının, oklüzyon tedavisinin etkili olmadığı yaşa kadar çıktığı saptandı. Anizometropik olgular arasında, anizomiyopiye oranla anizohipermetropiye daha sık rastlandığı, anizohipermetropi ve anizomiyopinin neden olduğu ambliyopi derinliklerinin birbirlerinden farklı olmadığı bulundu. Anizohipermetropik olgularda; iki göz arasındaki refraktif kusur farkının ön-arka eksen uzunluğundan, anizomiyopide ise eşlik eden korneal astigmatizmadan kaynaklandığı görüldü. Sonuç olarak; anizometropinin erken tanısı ve tedavisi, ambliyopinin görülme sıklığını ve derinliğini azaltacaktır. Bu nedenle, sağlıklı çocuklarda da rutin göz muayenelerinin önemi hakkında toplumun bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
AMBLYOGENIC FACTORS AND THEIR RELATIONSHIP IN PATIENTS WITH ANISOMETROPIA SUMMARY In order to find out the factors causing refractive difference between the eyes of human beings and to specify their role in the develeopment of amblyopia, 66 patients with the diagnosis of anisometropic amblyopia were enroled in a study carried out at Trakya University, Department of Ophthalmology. Biometric and topographic evaluations were performed on 132 eyes bisedes routine ophthalmologic examinations. At the end of this study, it was found that diagnosis of anisometropic amblyopia was delayed up to ages at which occlusion therapy is ineffective. Also, it was found that anisohypermetropia was more prevalant than anisomyopia and there was no difference in the depth of amblyopia between these two groups. Difference in the axial lengths lead to refractive difference in anisohypermetropic patients whereas corneal astigmatism played an important role in the anisomyopic patients. In conclusion, early detection and treatment of anisometropia will decrease the prevalance and depth of amblyopia. People should be advised to bring even healthy children to routine ophthalmologic examinations.