Tek taraflı ezotropyaya bağlı ambliyopisi bulunan olgularda ampliyop gözle diğer gözün retina sinir lifi tabakası kalınlığının tarayıcı polarimetri ile karşılaştırılması
Comparison of retinal nerve fiber layer thickness measurements of eyes with ambliyopia due to unilateral esotropia and their contralateral normal eyes using scanning laser polarimetry
  1. Tez No: 156975
  2. Yazar: OĞUZ KARACAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAZAN ERDA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ezotropya, ambliyopi, retina sinir lifi tabakası kalınlığı, tarayıcı laser polarimetri, Esotropia, amblyopia, retinal nerve fiber layer thickness, scanning laser polarimetry. 63
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Şaşılık Biriminde takip edilen tek taraflı ezotropyaya bağlı ambliyopisi olan 45 olgunun 45 ambliyop gözü ile 45 normal gözünün RSLT kalınlığı GDx/NFA ile ölçüldü ve karşılaştırıldı. Çalışmaya alınan tüm olgulara tam bir oftalmalojik muayene ve GDx/NFA ölçümleri yapıldı. Son muayenesi esnasındaki vizyonuna göre ağır ambliyop olan olguların GDx/NFA ölçümleriyle elde edilen inferior average, inferior integral ortalama değerleri, ambliyop gözde, diğer göze göre anlamlı derecede düşük bulundu. Kapama tedavisi yapılmayan olguların GDx/NFA ölçümleriyle elde edilen inferior average, inferior integral.ve total polar integral ortalama değerleri, ambliyop gözde diğer göze göre anlamlı derecede düşük bulundu. GDx/NFA ölçümleriyle elde edilen inferior average ve inferior integral ortalama değerleri, tek taraflı kapama yapanların normal gözlerinde, kapama yapmayanların normal gözlerine göre anlamlı derecede düşük bulundu. Ambliyop gözün sağ ya da sol oluşunun, simültane persepsiyonun olup olmamasının RSLT kalınlığı üzerine etkisinin olmadığı görüldü. Sonuç olarak son muayenedeki vizyona göre ağır ambliyop olgular ile kapama yapmayan olgularda ambliyop gözlerin inferiyor RSLTsinin diğer göze göre daha ince olduğu saptandı. Ayrıca tek taraflı kapama yapan olgularda normal gözlerin inferiyor RSLT'sinin, kapama yapmayanlara göre daha ince olduğu bulundu. 60
Özet (Çeviri)
COMPARASION OF RETINAL NERVE FIBER LAYER THICKNESS MEASUREMENTS OF EYES WITH AMBLYOPIA DUE TO UNILATERAL ESOTROPIA AND THEIR CONTRALATERAL NORMAL EYES USING SCANNING LASER POLARIMETRY SUMMARY Retinal nerve fiber layer thickness.of 45 amblyopic eyes and 45 normal eyes, of 45 cases with amblyopia due to unilateral esotropia followed up in Trakya University Medical Faculty Strabismus section, were measurement and compaired. Routine ophthalmologic examination and GDx/Nerve Fiber Analyzer measurements were performed for all cases. Inferior average and inferior integral values obtained by GDx/NFA in amblyopic eyes of cases with deep amblyopia according to their refraction during last examination were significantly lower than their contralateral normal eyes. In cases without any occlusion treatment, inferior average, inferior integral.and total polar integral values were significantly lower in the amblyopic eye in comparasion to the contralateral normal eye. Inferior average and inferior integral values were significantly lower in the normal eyes with unilateral occlusion therapy compaired to the normal eyes without any occlusion therapy. The localisation of amblyopia in the right or left eyes or presence on absance of simültane perception did not any lowe effect on retinal nerve fiber layer thickness. 62As a result inferior retinal nerve fiber layer thickness in cases with deep amblyopia according to their last examination and in cases without any occlusion therapy were thinner. Moreover, inferior retinal nerve fiber layer thickness of normal eyes in cases with unilateral occlusion therapy were found to be thinner.