Fakoemülsifikasyon ile lens ekstraksiyonu ve arka kamara göz içi lensi yerleştirilmesi sonrası refraktif durumu etkileyen parametrelerin incelenmesi
Evaluation of the parameters affecting refraction following facoemulsification and posterior chamber intraocular lens implantation
- Tez No: 156977
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER BENİAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fakoemülsifikasyon, göz içi lens, biometre, aksiyel uzunluk, SRK II, hedef refraksiyon, vektöriyel analiz. 92, Facoemulsification, intraocular lens, biometry, axial length, SRK II, target refraction, vector analysis. 94
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda Kasım 2001-Aralık 2003 arasında, katarakt nedeniyle fakoemülsifikasyon yöntemiyle lens ekstraksiyonu ve arka kamara göz içi lensi uygulanan ve biometrik ölçümü yapılmış 79 olgunun 85 gözü incelenmiştir. Olguların tümüne ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrasında 1. gün, 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. ayda Snellen eşeli ile düzeltilmemiş ve düzeltilmiş görme keskinliği muayenesi, ayrıntılı biomikroskopi, keratometre, Goldmann aplanasyon tonometresi ile göz içi basıncı ölçümü ve pupil dilatasyonu sonrasında fundus muayenesi rutin olarak uygulanmıştır. Biometrik parametreler ve ameliyatta kullanılan yöntemler, planlanan refraksiyona göre ve ± 0.50 dioptri ve ± 1.00 dioptri başarı aralıklarına göre incelenmiştir. Keratometrik ölçümlere vektör analizi uygulanmıştır. Düzeltilmemiş ve düzeltilmiş görme keskinliğindeki artış ile refraksiyon kusuru değerleri ve Nidek otorefraktokeratometre ile yapılan sferik değer ölçümlerindeki azalmanın ameliyat öncesi ile ameliyat sonrasında istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür. Vektör analizi ile keratometre değerleri incelendiğinde, zaman içerisinde cerrahiye bağlı astigmatizmanın azaldığı ve bu azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlenmiştir. Astigmatizmanın akşındaki değişim ise istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. ± 0.50 dioptri ve ± 1.00 dioptri başarı aralıklarında, biometrik parametrelerden ön kamara derinliğinin özellikle 1. aydan sonra ameliyat sonrası hedeflenen refraksiyona ulaşmadaki başarıyı belirlemede istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Başarı aralıkları ile ameliyat yöntemleri arasında istatistiksel 91olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Sonuç olarak biometre muayenesinde, güvenilirlik için aksiyel uzunluk kadar ön kamara derinliğinin de dikkate alınması gereken bir parametre olması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE PARAMETERS AFFECTING REFRACTION FOLLOWING FACOEMULSIFICATION AND POSTERIOR CHAMBER İNTRAOCULAR LENS IMPLANTATION SUMMARY 85 eyes of 79 patients who were operated for cataract extraction using posterior chamber intraocular lens implantation technique with biometry performed preoperative^ at the Trakya University School of Medicine Department of Ophthalmology between November 2001-December 2003 were reviewed retrospectively. Uncorrected and best corrected visual acuity, biomicroscopy, keratometry, Goldmann applanation tonometry, and examination of fundus with pupil dilatation were performed for all patients, before and at day 1, week 1, month 1, month 3 and month 6 visits after the surgery. Biometric parameters and surgical procedures were analyzed for planned refraction and ± 0.50 and ± 1.00 intervals. Vector analysis was used for keratometry readings. Increase of uncorrected and best corrected visual acuity, decrease of refraction value and spheric value measured using Nidek ORM between preoperative and postoperative examinations were statistically significant. The decrease of surgically induced astigmatism during the postoperative period measured with vector analysis was also statistically significant, on the other hand, ghange in the axis of astigmatism was not statistically significant. The depth anterior chamber which is one of the biometric parameters was found to be a statistically significant factor for 93achieving postoperative target refraction at ± 0.50 D and ± 1.00 D success rate intervals. No significant difference was seen between surgical procedures and success rates in the same intervals. As a result, for biometric examination, anterior chamber depth as well as axial length should be taken into consideration for prediction of postoperative success rates.