Endokapsüller fakoemülsifikasyon yöntemiyle katarakt ekstraksiyonu ve göz içi lens implantasyonu uygulanan olgularda yag lazer kapsülotomi sonuçları prospektif değerlendirme
A prospective evaluation of yag laser capsulotomy result in cases performed lens extraction by endocapsular phacoemulcification method and intraocular lens implantation
  1. Tez No: 236562
  2. Yazar: ALİ ASGAR YETKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SATICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Arka kapsül kesafeti, Göz içi lens, Nd: YAG lazer, Kapsülotomi, Posterior capsular opacification, intraocular lens, Nd: YAG laser, Capsulotomy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Fakoemülsifikasyon yöntemiyle katarakt ameliyatı yapılan ve sonrasında AKK gelişen olgularımızda, kullanılan GİL'lerin AKK oluşumuna etkisi, ameliyat ve Nd: YAG lazer kapsülotomi işlemi arasındaki süre ve kapsülotomi işleminin etkinliği, başarısı ve komplikasyonlarının araştırılması amaçlanmıştır.1 Ocak 2006 ile 1 Ağustos 2008 tarihleri arasında kliniğimizde fakoemülsifikasyon yöntemiyle katarakt ameliyatı yapılan ve arka kapsül kesafeti gelişen 63'ü erkek, 90'ı kadın toplam 153 olgumuzun birer gözü çalışma kapsamına alınmıştır. Olgular implante edilen göz içi lensi tipine göre; polimetilmetakrilate göz içi lensi (grup I), hidrofilik akrilik göz içi lensi (grup II) ve hidrofobik akrilik göz içi lensi (grup III) implantasyonu yapılan olgular olarak gruplandırılmıştır. Nd: YAG lazer kapsülotomi işlemi yapılan olguların kapsülotomi öncesinde ve kapsülotomi sonrası 1. hafta, 1. ay ve 3. ayda muayeneleri yapılmıştır.153 olgunun %96,7 sinde görme keskinliği artışı saptanmıştır. Olgularımızın kapsülotomi sonrası 3. saatte %9,1 inde 5 mmHg üzerinde göz içi basıncı artışı olduğu ve 1 hafta sonunda önceki değerlerine yaklaştığı saptanmıştır. Olgularımızın tümünde kullanılan toplam enerji ortalama 37,20±14,70 (13-87) mjl olarak saptanmıştır. 5 mmHg'nın üzerinde göz içi basıncı yüksekliği saptanan 14 olguda kullanılan toplam enerji ortalama 71,07±10,59 (62-87) mjl olarak saptanmıştır. Polimetilmetakrilate göz içi lensi uygulananlarda 6,29±4,91 (1-24) ayda, hidrofilik akrilik göz içi lens uygulananlarda ortalama 7,81±4,35 (1-24) ayda, hidrofobik akrilik göz içi lens uygulananlarda ortalama 17,7±12,35 (3-48) ayda Nd: YAG lazer kapsülotomi işlemi yapıldığı saptanmıştır. DM'si olan olgularda daha erken sürede arka kapsül kesafeti geliştiği saptanmıştır. Kapsülotomi işlemi sonucu göz içi basıncı artışı fazla olan olgularda ön kamara reaksiyonunun daha fazla olduğu saptanmıştır. Kapsülotomi sonrası olguların %1,9 unda klinik olarak belirgin kistoid maküler ödem, %3,9 unda göz içi lens hasarı ve %0,6 sında vitreus içi hemoraji görülmüştür.Sonuç olarak çalışmamızda hidrofobik akrilik göz içi lens uygulananlarda arka kapsül kesafeti gelişim sıklığı daha az saptandığından bu tip lensler göz içine implante edilmelidir. Nd: YAG lazer kapsülotomi işlemi ayaktan, kısa sürede uygulanabilen ve görme keskinliğini artırabilen bir tedavi yöntemi olmasına rağmen çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Bu komplikasyonları en aza indirmek için lazer esnasında kullanılan enerjiyi en aza indirmek faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose of our study is to search the effectiveness, success and complications of capsulotomy ,the effect of intraocular lens on posterior capsular opacification and difference between time of application for surgery and Nd: YAG laser capsulotomy among our cases which had undergone cataract surgery by phacoemulsification method and later progressed posterior capsular opacification.In our study we had 153 (our) cases (63 male and 90 female) single eye which had undergone cataract surgery by phacoemulsification method and later progressed posterior capsular opacification between January 1 2006 and August 1 2008. Cases were arranged into three groups (by) according to the type of intraocular lens implanted as polymethylmethacrylate intraocular lens (type I), hydrophilic intraocular lens (type II) and hydrophobic intraocular lens (type III). Cases (had) performed Nd: YAG laser capsulotomy was examined before capsulotomy and first week, first month and third month after the capsulotomy.Visual acuity increase was observed in 96,7% of 153 cases. More than 5 mmHg increase in intraocular pressure was observed in 9,1% of our cases and their intraocular pressure values return to previous values at the end of one week. The average total energy used for all of our cases was observed as 37,20±14,70 (13-87) mjl. The average total energy used in 14 of our cases showing more than 5 mmHg increase in intraocular pressure was observed as 71,07±10,59 mjl. Nd: YAG laser was performed at 6,29±4,91 month, 7,81±4,35 month and 17,7±12,35 month respectively group I, II and III. It?s observed that, cases with diabetes had earlier posterior capsular opacification and cases showing intraocular pressure increase more than 5 mmHg had more tindalisation. After the capsulotomy, clinically significant cystoid macular edema (1,9%), intraocular lens injury (3,9%) and vitreus hemorrhage (0,6%) were observed. After the capsulotomy on 153 cases, %1,9 of the cases had significant cystoid macular edema, %3,9 of the cases had eye lens injury and %0,6 of the patients had hemorrhage on the vitreous. Complications like retina detachment, vitreous opacification, hemorrhage on iris, cornea endothelium injury and vitritis were not seen in our cases.In conclusion, hydrophobic IOLs should be preferred for implantation since these type of IOLs have less risc in posterior capsular opacification development. Although Nd: YAG laser capsulotomy method is easy, short and applicable on outpatient clinics and it can increase viusal acuity, but it has some complications. It is safe to decrease the energy used in laser, to avoid these complications.