Kliniğimizde uygulanan trabekülektomi cerrahisi sonuçları; klinik değerlendirme
- Tez No: 156985
- Danışmanlar: PROF.DR. SEZİN KARADEDE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Glokom, Trabekülektomi, Filtran cerrahi:, Glaucoma.Trabeculectomy, Filtrant surgery
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Glokom, dünyada önlenebilir körlükler içinde önemli bir yere sahiptir. Oftalmolojide üzerinde en çok çalışılan konulardan biridir. Tıbbi ve cerrahi tedavinin amacı nöronal hasarı önleyerek görme fonksiyonlarının mümkün olduğunca uzun süre korunmasıdır. Oftalmolojideki gelişmelerle sağlanan daha hızlı tanı ve objektif takip parametreleri sayesinde daha erken tedaviye başlayarak görme kaybını en aza indirebilmekteyiz. 1968 yılında Cairns tarafından trabekülektomi ameliyatının geliştirilmesi ile standart filtrasyon cerrahisi olarak kabul edilen işlem günümüzde de halen yaygın kabul görmektedir. Amaç, göz içi basıncı (GİB) nı düşürmek için daha düşük dirençli bir hümör aköz çıkış yolu oluşturmaktır Çalışmamız 1999-2004 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda primer açık açılı glokom (PAAG), akut kapalı açı glokomu (AKAG), kronik açı kapanması glokomu (KKAG), juvenil glokom (JG), sekonder glokom (SG) tanıları ile takip edilip, trabekülektomi uygulanan 39 glokomlu olgunun 48 gözü çalışma kapsamına alınarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda cerrahi uygulanan hastalarda GİB larında cerrahi öncesine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir azalma olduğunu kaydettik. Bu da bizim için temel başarı kriteridir. Çukurluk/Disk (C/D) oranlarında bazı kaynaklar cerrahi sonucunda beli bir değişim kaydetmiş olsalar da, bizim yaptığımız çalışmada funduskopik yöntemlerle C/D oranları kaydedildiğinden istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edemedik. Cerrahi sırasında Mitomisin C (MMC) uyguladığımız hastaların GİB ların da ilk kontrolde ve daha sonra GİB larının başarı kriterlerimize uygun olarak cerrahi öncesine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir düşüş gösterdiğini kaydettik. Cerrahi girişimin limbus veya forniks tabanlı olmasının cerrahi başarı üzerinde anlamlı fark oluşturmadığını gördük. Çalışmamız, trabekülektomi uyguladığımız glokomlu olgularda cerrahinin GİB na etkisi ve cerrahi komplikasyonların araştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Halen bu cerrahi metod bütün dünyada ve ülkemizde altın standart olarak kabul edilip uygulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Glaucoma has an important place in preventable blindness reasons. It is one of the most common studying subjects in opthalmology. The aim of the medical and surgical treatment is to protect the visual functions as long as possible by preventing noronal damage. By the developments in ophthalmology with rapid diagnostic and objective follow up parameters; we can decrease blindnesses to the lowest degree by starting the treatment earlier. In 1968 trabeculectomy operations are developed by Cairns and with this development, still the standard filtration surgery is widely accepted. The aim is to have a lower pressure exit of aquose humor to decreas intraocular pressure. Our study has included 48 eyes of 39 trabeculectomy performed glaucoma patients which were following by the diagnosis of primary open angle glaucoma, acute close angle glaucoma, chronic close angle glaucoma, juvenile glaucoma and secondary glaucoma between 1999 2004 in Harran University Faculty of Medicine, Ophthalmology Department. At the end of the study, we have recorded that, the intraocular pressure of the surgery performed patients were statically and significantly lower as to before the surgery. And this is a principle success criteria for us. Eventhough some study because of recording C/D ratios by fundoscopic methods, we could not find a significant difference statically. In the first and later controls, the intraocular pressure of intraoperative mitomycine C (MMC) performed patients measured before surgery. We have realized that, there was no significant difference affecting the success of the surgery whether the surgery is based on limbus or fornix, The aim of our study was to investigate the surgical effect on intraocular pressures of trabeculectomy performed glaucoma patients and to investigate the surgical complications. Still this surgical method is accepted as golden standard and being performed in Turkey and all over the world.