Gastroşizistde barsak hasarı oluşumuna interlökin-8 ve ferritinin etkisi
The effect of interleukine-8 and ferritin on intestinal damage in gastroschisis
- Tez No: 157018
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA OLGUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Gastroşizis, barsak hasarı, İL-8, ferritin, Gastroschisis, intestinal damage, IL-8, ferritin 4
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET GASTROŞİZİSDE BARSAK HASARI OLUŞUMUNA İNTERLÖKİN-8 VE FERRİTİNİN ETKİSİ Meltem Çağlar Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir Giriş ve Amaç: Gastroşizisde bağırsak hasarı morbidite ve mortaliteyi önemli ölçüde etkiler. Bağırsak hasarına neden olan maddeler ve eşik düzeylerinin bulunması antenatal tedavi gerekliliği ve zamanlamasının belirlenmesine yardımcı olarak tedavinin başarı oranını artıracaktır. Amniyon sıvısı içinde bağırsak hasarı yaratan maddeleri ve bağırsak hasarı oluşturma zamanlarını ve dolayısı ile en uygun antenatal tedavi zamanının seçimini saptayabilmek amacı ile bu çalışma planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: On üç günlük civciv embriyolarının amniyotik ve allantoik boşlukları birleştirilerek gastroşizis oluşturuldu. Kontrol grubunda ise amniyotik ve allantoik boşluk birleştirildi; fakat gastroşizis oluşturulmadı. Embriyoların 13, 14, 15, 16, 17, 18 ve 19. günlerinde amniyo-allantoik sıvıları boşaltıldı ve bu örnekler - 80°C'de saklandı. Gastroşizis oluşturulan grupta bağırsaklar histopatolojik incelemeye alınarak seroza kalınlıkları ölçüldü. Saklanan amniyo-allantoik sıvı örneklerinde interlökin-8 (İL-8), ferritin, alkalen fosfataz ve amilaz düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Gastroşizis grubunda barsak seroza kalınlıkları amniyo-allantoik sıvıya temas süresine bağlı olarak günlerle birlikte artış gösteriyordu. Seroza kalınlığı artışıyla paralel olarak İL-8, ferritin, alkalen fosfataz ve amilazda da artış saptandı. Kontrol grubunda da günlerle birlikte alkalen fosfataz, amilaz, İL-8 düzeyleri artış gösteriyordu. Fakat inflamasyon göstergesi olan ferritin düzeyinde anlamlı artış saptanmadı.Sonuç: Ferritin ve İL-8 daha spesifik maddeler gösterilinceye kadar gastroşiziste bağırsak hasarı riskini, dolayısı ile intrauterin tedavi gereksinimini belirlemede kullanılabilecek maddeler olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF İNTERLEUKINE-8 AND FERRITIN ON INTESTINAL DAMAGE IN GASTROSCHİSİS Meltem Çağlar Dokuz Eylül University, Medical Faculty, Department of Pediatric Surgery, İzmir Introduction and Aim: Intestinal damage (ID) closely related to morbidity and mortality in gastroschisis. To know which elements are causing ID and also to verify their threshold levels will be very useful for rational antenatal strategies to evolve in gastroschisis. This study was performed to find which products were responsible for ID in amniotic fluid (AF). Another aim was determine occurrence time of ID and best timing for antenatal management. Materials and Methods: Thirteen-day-old fertilized chick eggs were used in this study. The amnio-allantoic membrane was perforated to create amnio-alloantoic cavity in all embryos. Additionally, gastroschisis was created in gastroschisis group to simulate human gastroschisis pathogenesis. Amnio-allantoic fluid were collected from embryos in 13., 14., 15.,16.,17., 18 and 19. days. Fluid samples were kept in - 80°C until the measuring the levels of interleukine-8 (IL-8), ferritin, alkaline phosphatase and amylase. Serosal thickness of intestine was evaluated in gastroschisis group. Results: Serosal thickness of intestine and expose time of amnio-allantoic fluid to the intestine were strongly correlated. We found increasing IL-8, alkaline phosphatase and amylase levels in two groups. Ferritin levels, as a sign of inflammation, and serosal thickness were increased in gastroschisis group in contrast other group. Conclusion: In our study demonstrated that, increases in IL-8 and ferritin levels can be a marker for gastroschisis related intestinal inflammation and damage. Therefore, they will use for management timing.