Süpenor mezenterik ven ligasyonunun iskemi/reperfüzyonda akciğer hasarına etkisi
The effect of superior mezenteric vein ligation on lung injury in intestinal ischemia/reperfusion
  1. Tez No: 157031
  2. Yazar: VELİ ÇAĞATAY EREN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ÇAĞRI SAVAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: akciğer hasarı, intestinal iskemi/reperfüzyon, malondialdehit, myeloperoksidaz, polimorfonükleer lökositler, lung injury, Intestinal ischemia/reperfusion, malonedialdehyde, myeloperoxidase, polimorphonuclear leukocytes
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
27 ÖZET Superior Mezenterik Ven Ligasyonunun intestinal İskemi/Reperfüzyonda Akciğer Hasarına Etkisi Genel Bilgi: İİR sonrasında; barsağın venöz kanında bulunan öncü inflamatuar maddelerin, portal ven yoluyla karaciğere ulaşıp Kupffer hücrelerini aktive etmesi sonucunda, sistemik bir inflamatuar yanıt başlamaktadır. Ancak intestinal reperfüzatın SMV ligasyonu yoluyla portal venöz sisteme geçişinin engellenmesinin, İİR sonrasında görülen akciğer hasarını azaltmaya yönelik etkisi daha önce araştırılmamıştır. Amaç: Bu çalışmada iskemik ince barsağın venöz dönüşünün SMV bağlanarak engellenmesi durumunda, İİR sonrasında akciğer hasarının ne kadar değiştiğinin araştırılması amaçlanmıştır. Metod: Toplam 40 sıçan; her grupta 10 hayvan içerecek şekilde SHAM, SHAM+SMVL, İİR ve İİR+SMVL olarak 4 gruba ayrıldılar. SMA mikrovasküler bir klemp ile ligate edildikten sonra iskemi için 30 dakika beklendi. İskemi sonunda önce SMV bağlanıp sonra SMA'deki mikrovasküler pens çıkarılarak reperfüzyon için 60 dakika beklendi. Deneyin bitimininde her iki akciğerden alınan doku örnekleri histopatolojik ve biyokimyasal incelemeler için saklandı. Sonuçlar ortalama ± standart hata olarak gösterildi. Gruplar arasındaki anlamlı farklılık tek yönlü varyans analizi ve Student-Newman-Keuls post hoc testi ile belirlendi. Bulgular: Deney gruplarının ortalama MDA, MPO düzeyleri ve ortalama akciğer PMN lökosit (PMNL) sayıları tabloda gösterilmiştir. İİR sonrasında MDA, MPO ve akciğer PMN lökosit sayısı anlamlı derecede artmıştır. SMV ligasyonunu ile intestinal reperfüzatın portal dolaşıma geçişinin engellenmesi sonucunda, İİR sonrasında akciğer hasarını gösteren tüm parametreler anlamlı derecede azalmıştır. Sonuç: intestinal iskemide eğer rezeksiyon planlanıyorsa, öncesinde ilgili segmentin venöz dolaşımının bağlanması ve sonra rezeksiyonun yapılması durumunda intestinal reperfüzatın sistemik dolaşıma katılması engellenecek ve akciğer hasan azaltılabilecektir.
Özet (Çeviri)
28 SUMMARY The Effect of Superior Mezenteric Vein Ligation on Lung Injury in Intestinal Ischemia/Reperfusion Background Data: It has been shown that when the proinflammatory cytokines within the intestinal reperfusate reach the liver via the portal venous system, Kuppfer cells are activated and a systemic inflammatory response starts. However, the role of blockage of intestinal reperfusate by SMV ligation on the lung injury seen after IIR is yet to be defined. Objective: In the present study we aimed to document the effects of blockage of intestinal reperfusate by SMV ligation on the lung injury seen after IIR. Method: Forty Wistar rats were divided into four groups where each consisting of 10 rats: SHAM, SHAM+SMVL, IIR and IIR+SMVL After 30 minutes of intestinal ischemia, SMV was ligated just prior to reperfusion. At the end of the 60 minutes of reperfusion, animals were sacrified and both lungs were removed and kept for histopathological analysis and biochemical assays. Results were shown as mean ± SEM. Differences among the groups were evaluated by one way analysis of variance and Student-Newman-Keuls post hoc test. Result: Lung MDA and MPO levels, and PMN leukocyte (PMNL) counts of four groups were given in the table below. Lung MDA and MPO levels, and PMN leukocyte counts were increased significantly after IIR. Blockage of intestinal reperfusate by SMV ligation significantly decreased these parameters in the lung. Conclusion: When intestinal resection is considered in the state of IIR, ligation of venous circulation of the ischemic intestine prior to resection may prevent lung injury seen after IIR.