Akne vulgarisli hastalarda yaşam kalitesinin akne şiddeti ile değişimi
  1. Tez No: 157042
  2. Yazar: ÖZLEM TUNCAYENGİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET SALİH GÜREL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, yaşam kalitesi, tedavi, isotretinoin II, Acne vulgaris, quality of life, treatment, isotretinoin III
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Akne vulgaris (AV) çoğunlukla yüzde ortaya çıkan kişilerde önemli psikolojik, sosyal ve fiziksel problemlere yol açabilen bir deri hastalığıdır. Bu çalışmada AV e özgü bir yaşam kalitesi ölçeği geliştirilmesi ve aknelilerdeki farklı tedavi yöntemlerinin yaşam kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Aknenin klinik şiddeti Global Akne Derecelendirme Sistemi (GADS) ile değerlendirilmiş ve hastalar kendilerine göre hastalıklanmn ne kadar şiddetli olduğunu beşli Likert ölçeği ile yanıtlamışlardır. 48 sistemik ve 60 topikal tedavi alan toplam 108 akne hastasının yaşam kalitesi ölçeği ve klinik değerlendirmeleri tedavi öncesinde, ikinci, dördüncü, altıncı aylarda ve tedavi sonlandıktan 2. ayda gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen ölçeğin Cronbach alfa katsayısının 0.93 ve 7-10 gün sonraki test- yeniden test güvenirliliğinin yüksek düzeyde (r=0.97) korele olduğu bulunmuştur (pO.001). Geçerlilik için yapı geçerliliğinde ana bileşenler faktör analizi ile tüm maddelerin özdeğeri 1 ve üzerinde olan 2 faktöre gruplandığı, faktör yük değerlerinin 0.59 ve üzerinde olduğu, ölçeğin tümü ile her bir madde arasında ve maddelerin kendi aralarında anlamlı korelasyon gösterdikleri (pO.001) saptanmıştır. Birlikte geçerlilikte ölçek puanı, GADS ve hasta değerlendirmeleri ile korele bulunmuştur (pO.001). Akneli hastaların yaşam kalitesindeki bozulmanın hastaların yaşı, cinsiyeti ve hastalık süresi ile ilişkili olmadığı, fakat hastalığın klinik şiddeti arttıkça yaşam kalitesi puanlarının da arttığı görülmüştür. Aknenin klinik şiddeti her iki grupta da tedavi ile tedricen düzelme göstermiştir. Yaşam kalitesindeki iyileşme sistemik isotretinoin tedavisi alan hastalarda tedavi bitimini takiben de devam etmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, aknenin neden olduğu fiziksel ve psikososyal kısıtlanmanın etkili bir tedavi ile büyük ölçüde geri döndüğünü, sistemik isotretinoinin uzun süreli psikolojik ve fiziksel iyiliğe yol açtığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Acne vulgaris frequently affects the face which causes psychological, social and physical problems. In this study, acne quality of life questionnaire was developed to evaluate for the influence of different treatment modalities on the quality of life in patients with acne vulgaris. A total of 108 acne patients (48 systemic and 60 topical treatment) were completed acne quality of life questionnaire and self rating 5 point Likert scale and; acne severity was assessed with global acne grading system by physicians at baseline, month 2, 4, 6 of treatment and after 2 month the termination of treatment. The questionnaire were internally consistent (Cronbach's a=0.93) and were reproducible after 7-10 days(r=0.97, pO.001). For validity, two factors with an eigen value greater than 1 were extracted in the principal components method in construct validity. The maximum factor loadings of each item were greater than or equal 0.59. All patients' self- ratings and physicians' assessment of the severity of the acne were correlated with the questionnaire score in convergent validity (pO.001). They were no correlation find between age, sex, duration of the disease and quality of life in acne patients. There was significant correlation between acne severity and impairment of quality of life score. The quality of life was improved substantially with systemic and topical treatment. In the patients of systemic group, the quality of life continued to improve after the termination of systemic isotretinoin treatment. In conclusion, this study showed that psychological and physical disability caused by acne can be largely reversed by effective treatment. In addition, the long- term benefit of isotretinoin on psychological and physical impact has also been highlighted by this work.