Şanlıurfa ve çevresindeki dermatofitozların klinik ve mikolojik özellikleri
Clinical types and causative agents of dermatophytosis in the Şanlıurfa
- Tez No: 157043
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET SALİH GÜREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Tinea, dermatofitoz, Şanlıurfa. II, Tinea, dermatophytosis, Sanliurfa III
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Çalışmamızda Şanlıurfa bölgesinde dermatofit infeksiyonlarının klinik tiplerinin ve infeksiyona neden olan etkenlerin saptanması amaçlandı. Eylül 2003 -Şubat 2004 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji AD. polikliniğine başvuran ve dermatofitoz tanısı alan 258 hastanın toplam 320 lezyonlu bölgesinden alman örnekler Sabouraud dekstroz agar, Patates dekstroz agar ve Mycobiotic ağara ekildi. Üreyen dermatofit kolonilerinin makroskobik ve mikroskobik özelliklerine göre türler belirlendi. Kültürlerin %90'ında dermatofit üremesi gözlendi. Üreyen dermatofitler Trichophyton rubrum (%39.2), Trichophyton mentagrophytes (%32.2), Epidermophyton floccosum (%18.4), Trichophyton verrucosum (%3.4), Trichophyton tonsurans (%1.7), Microsporum audouinii (%1.7), Microsporum canis (%1), Trichophyton violaceum (%1) ve Microsporum ferrugineum (%1) olarak belirlendi. Anatomik lokalizasyonlara göre dermatofitozlar en sık tinea pedis (%61.8), daha sonra sırası ile tinea unguium (%26.2), tinea inguinalis (%4.6), tinea korporis (%3.7), tinea kapitis (%1.8) ve tinea manum (%1.5) olarak saptandı. Şanlıurfa bölgesinin, ülkemizin diğer bölgelerinden farklı olmadığı, ülkemiz genelinde olduğu gibi en sık izole edilen dermatofit eticerıinin Trichophyton rubrum; en sık karşılaşılan klinik tablonun tinea pedis olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, our purpose was to determine clinical types and causative agents of dermatophytosis in the Sanliurfa. A total of 320 culture were obtained from 258 patients attending the Dermatology Clinics of Harran University, Medical Faculty, Sanliurfa between September 2003 and February 2004. The samples were cultured on Sabouraud Dextrose Agar, Potato Dextrose Agar and Mycobiotic Agar. The dermatophyte species were identified according to the colony morphology and microscopical features. Dermatophyte species were isolated in 90% of the cultures. 39.2% Trichophyton rubrum, 32.2% Trichophyton mentagrophytes, 18.4% Epidermophyton floccosum, 3.4% Trichophyton verrucosurn, 1.7% Trichophyton tonsurans, 1.7% Microsporum audouinii, 1% Microsporum canis, 1% Trichophyton violaceum, 1% Microsporum ferrugineum were identified. Considering the anatomical localization, tinea pedis was the most common dermatophytosis (61.8%), followed by tinea unguium (26.2%), tinea inguinalis (4.6%), tinea corporis (3.7%) tinea capitis (1.8%) tinea manuum (1.5%) respectively. Trichophyton rubrum was the most commonly isolated dermatophyte and tinea pedis was the most frequently observed clinical presentation in Sanliurfa as same as other part of Turkey.