Yenidoğan derilerinde malassezia kolonizasyonu ve neonatal sefalik püstüloz patogenezindeki rolünün değerlendirilmesi
Colonization of neonate skin by malassezia species: factors affecting the colonization and relationship with neonatal cephalic pustulosis
- Tez No: 157059
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEN KARADUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Malassezia, kolonizasyon, neonatal sefalik püstüloz, Newborn, Malassezia, colonization, neonatal cephalic pustulosis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
IV ÖZET Ayhan M., Yenidoğan Derilerinde Malassezia Kolonizasyonu ve Neonatal Sefalik Püstüloz Patogenezindeki Rolünün Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dermatoloji Tezi. Ankara, 2004. Bu çalışmada Yenidoğan derilerinin Malassezia türleri ile kolonizasyonunun, kolonizasyonu etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve neonatal sefalik püstüloz (NSP) patogenezindeki rolünün araştırılması amaçlandı. Zekai Tahir Burak Kadm Sağlığı ve Eğitim Hastanesi 'nde miadında doğan 104 sağlıklı yenidoğan çalışmaya alındı. Yen idoğanlarm yanak ve saçlı derilerinden, doğumdan sonra 24-72. saatler arasında ve 2. veya 4. haftalarda kolonizasyon için örnek alındı. Doğumdan sonra ilk 4 hafta içinde bebeklerin püstüler lezyon şikayeti olması durumunda, NSP tanısı konan vakaların püstüler lezyonlanndan ve eş zamanlı lezyonsuz yanak ve saçlı derilerinden Malassezia kültürleri alındı. NSP tanısı konan vakalar hafif (1-5 püstül), orta (6-10 püstül), ciddi (>10 püstül) olarak evrelendirildi. Mayaların tür düzeyinde tanımlanması için morfolojik özellikler ve fizyolojik testler kullanıldı. İlk örneklemede 104 bebekten 5 'inde (%5) M. furfur/ dermatis tespit edildi. Tüm yenidoğanların izlemleri sırasında 26'sı (%25) NSP tanısı aldı. Bu vakaların yapılan kültürlerinde lezyonlu ve lezyonsuz deri bölgelerinden olmak üzere toplam 11 örnekte Malassezia üremesi tespit edildi (8 M.furfur/dermatis, 3 M. japonica ). Malassezia izolasyonu ile hastalık ciddiyeti arasında ilişki bulunmadı, ikinci örnekleme yapılan 27 sağlıklı yenidoğamn 4'ünde M. japonica, 6'sında M. furfur/dermatis olmak üzere toplam 10' unda (%37) Malassezia kolonizasyonu tespit edildi. NSP gelişen vakaların lezyonsuz derilerinde saptanan Malassezia kolonizasyonu (%20.8) sağlıklı yenidoğanlarmdakinden (%37) farklı değildi. Kardeşte infantil seboreik dermatit (ÎSD) hikayesi varlığı ile Malassezia taşıyıcılığı arasında sınırda anlamlı bir birliktelik tespit edildi (p=0.05) ve kolonizasyonun doğumdan bir hafta sonra %5' ten %30 oranına anlamlı şekilde yükseldiği saptandı (p=0.0018).Sonuç olarak kardeşte (İSD) hikayesi varlığı ve yaş yenidoğanlarda Malassezia taşıyıcılığı ile ilişkili bulundu ve NSP patogenezinde Malassezia 'mn muhtemel rolü desteklenmedi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ayhan M., Colonization Of Neonate Skin by Malassezia Species: Factors Affecting The Colonization And Relationship With Neonatal Cephalic Pustulosis, Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Dermatology, Ankara, 2004. The aim of this study was to determine the skin colonization by Malassezia species in healthy newborns, to evaluate the factors affecting the colonization, investigate the association with neonatal cephalic pustulosis, and to illuminate the etiopatogenesis of this common neonatal dermatosis.All samples for Malassezia colonization were taken from cheeks and scalps of the healthy neonates between 24 to 72 hours after birth and at 2 or 4 weeks later. Whenever the parents complain about pustuler lesions, pustules were sampled with a concomitant non- lesional skin cultures, if the patients were diagnosed as neonatal cephalic pustulosis. Clinical patterns of neonatal cephalic pustulosis were reported as mild (1-5 pustules), moderate (6-10 pustules), severe (>10 pustules). Species identification of isolated yeasts was based on morphological features and physiological tests. At the first visit, 5 neonates had cultures positive for Malassezia (all for M. furfur /dermatis). Twenty- six patients were diagnosed as neonatal cephalic pustulosis during follow-up, with 6 pustule and 5 non-lesional skin samples positive for Malassezia (8 for M. furfur/dermatis, 3 for M. japonica). No correlation was found between the severity of the disease and Malassezia isolation. Among 27 healthy newborns, 10 (37%) of them had positive Malassezia cultures (4 for M. japonica, 6 for M. furfur/dermatis) 2 or 4 weeks after birth. Colonization of non-lesional skin of neonatal cephalic pustulosis patinets with Malassezia (20.8%) was not higher than colonization of healthy newborns (37%). History of infantil seborreic dermatitis in brother/sister was associated with a higher prevalence of Malassezia carriage in neonates (p=0.05), and the colonization increased significantly from 5% to 30% after 1 week from birth. (p=0.0018). As a conclusion history of infantile seborreic dermatitis in brother/sister and age are associated with Malassezia carriage in neonates. No correlation was found between neonatal cephalic pustulosis and Malassezia.