Sahada çalışan pratisyen hekimlerin, pediatri asistanlarının ve pediatri uzmanlarının asfiktik yenidoğanların tanısı ve transportu hakkındaki deneyim, farkındalık ve bilgi düzeylerinin ölçülmesi
Measuring the levels of experience, awareness and knowledge of physicians, pediatric residents and pediatric specialists working in the field on diagnostic and transport of asphyctic newborns
- Tez No: 790852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAŞTUĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Asfiksi, Yenidoğan, Hipotermi, Yenidoğan Transportu, Doktor Bilgi Düzeyi, Asphyxia, Newborn, Hypothermia, Newborn Transport, Physician Knowledge Level
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Hedef: Perinatal asfiksi, doğum esnasında meydana gelen ve neonatal ensefalopatiye sebep olabilen oksijen yoksunluğunu ifade eder. Postpartum pulmoner gaz değişimindeki sıkıntılar sonucu; hipoksemi, hiperkapni ve metabolik asidoz tablosu ile karakterize klinik bir depresyon hali olarak tanımlanabilir. Düşük APGAR skoru, kord kanında asidoz ve hipoksik iskemik ensefelopatiye (HIE) bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. HIE ise; yenidoğanlarda, doğum sonrası gözlenen bilinç bozukluğu ve/veya konvülsiyonların eşlik ettiği, solunum depresyonu ve hipotonisite ile karakterize heterojen klinik bir tablodur. HIE sıklığı farklı vaka serilerinde değişiklik göstermekle beraber, canlı term yenidoğanlarda binde 2 ila 9 arasında bildirilmektedir. Modern tıp alanında tanı ve tedavideki bütün gelişmelere rağmen, halen perinatal mortalitenin % 20-50'sinden sorumlu olup, morbidite oranı ise % 4-57 arasında seyretmektedir. Terapotik Hipotermi, HIE'de vücut ısısının belirli bir aralıkta belirli bir süre tutulması, bu sayede beyin dokusunu soğutarak ve nöroprotektif bir etki meydana getirerek uygulanan tedavinin genel adıdır.“Pasif Hipotermi”tanımı ise, bebeğin soğuk jel pedleri, buz aküleri gibi bazı aletlerin yardımı ile soğutulması yahut küvöz ısıtıcısının kapatılarak kullanılmasını ifade eder. Hipotermi tedavisi için, bu işlem amacıyla üretilmiş özel cihazlar ile bu soğutma tedavisinin yapılmasına“Terapotik Hipotermi”veya“Aktif Soğutma”denir. Hipotermi tedavisinin, HIE'li yenidoğanlarda mortaliteyi ve morbiditeyi azalttığı net olarak gösterilmiştir. Vücut sıcaklığının 2-3 °C düşürülmesinin nörolojik hasarın engellenmesine veya azalmasına sebep olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sebeple orta ve ağır evreli HIE'li yenidoğanlarda terapotik hipotermi, standart uygulanan bir tedavi haline gelmiştir. Çeşitli metaanalizlerde Terapotik Hipotermi tedavisi uygulanan bebeklerde nörolojik sekel ve mortalitenin belirgin şekilde azaldığı gösterilmiştir. Bizim çalışmamızda, Kayseri'de sahada çalışmakta olan pratisyen hekimlerin, pediatri asistanlarının ve pediatri uzmanlarının, asfiktik yenidoğanların tanısı ve transportu hakkındaki deneyim, farkındalık ve bilgi düzeylerini ölçmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız için Kayseri ilinde halihazırda sahada görev yapmakta olan acil servislerde çalışan 99 pratisyen hekim, pediatri kliniklerinde çalışan 37 çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ve yenidoğan rotasyonunu tamamlamış 24 çocuk sağlığı ve hastalıkları asistan hekimi seçilmiştir.“Türk Neonatoloji Derneği Neonatal Ensefalopati Tanı ve Tedavi Rehberi”ile“Türk Neonatoloji Derneği Yenidoğan Bebeğin Güvenli Nakli Rehberi”ışığında tesbit edilmiş anket soruları katılımcıların cevaplarına sunulmuştur. Bulgular: Çalışmaya toplam 160 hekim dahil olmuştur. Katılımcıların 99'u (%61,9) pratisyen hekim, 24'ü (%15,0) asistan hekim ve 37'si (%23,1) uzman hekimdir. Pratisyen hekimler içerisinde 18 hekim 112'de çalışmaktadır (%18,2). Bütün hekimler içerisinde 76 kadın hekim (%47,5), 84 erkek hekim (%52,5) bulunmaktadır. Katılımcıların hekimlik yaptıkları yıl ortalaması 6,74 yıldır. Pratisyen katılımcı grubunda hekimlik yapılan süre ortalaması 4,66 yıldır. Bu süre; asistan hekimlerde 5,38 yıl, uzman hekimlerde ise 13,19 yıldır. Pratisyen katılımcı grubu içerisinde 112'de çalışan hekimlerde; yenidoğan nakil küvözü görenler (%94,4), ambulans içerisinde yenidoğan transportunda bulunanlar (%77,8), ambulans içerisinde asfiktik yenidoğan sevkinde bulunanlar (%50,0) ve yenidoğan nakil ambulansında transport yapanların oranı (%66,7) diğer hekim gruplarına göre daha yüksektir. Uzman hekimlerin; daha önce Neonatal Resüsitasyon Programı (NRP) eğitimi almış olma (%94,6), hipotonik yenidoğan ile karşılaşma (%100,0) ve asfiktik yenidoğan sevk etme (%64,9) konularındaki deneyimleri diğer gruplardan daha yüksek iken; yenidoğanda HIE hastalığı/asfiktik yenidoğan hakkında yeterli eğitim almış olma oranının asistan hekimlerde en yüksek olduğu saptanmıştır (%79,2). Hekimlerin farkındalık sorularına verdikleri yanıtlar incelendiğinde; asistan ve uzman katılımcı gruplarındaki hekimlerde yenidoğan asfiksisinin klinik yansımaları hakkında bilgi düzeylerini yeterli görenlerin oranının (sırasıyla; %95,8 ve %94,6), pratisyen hekimler ve 112'de çalışan hekimlere kıyasla önemli ölçüde yüksek olduğu saptanmıştır (sırasıyla; %37,0 ve %38,9). Benzer şekilde; Sarnat ve Thompson Skorlamaları, pasif hipotermi kavramı, hipotermi tedavisinin yan etkileri, hipotermi tedavisi için dışlama kriterleri ve yenidoğan transportu esnasında ambulanstaki nakil çantası içerisinde bulunması gereken ilaçlar konularında da asistan ve uzman hekimlerin, pratisyen hekimlere göre daha yüksek düzeyde bilgi sahibi oldukları görülmektedir. Pratisyen hekimlerde; kan gazının önemi hakkında bilgi sahibi olma ve ihtiva ettiği sonuçları yorumlayabilme ile yenidoğanda kullanılan entübasyon tüpü boyutları hakkında bilgi sahibi olma sorularında 'evet' yanıtı verenlerin oranı yüksek iken, diğer soruların çoğunluğunda 'bilgim yok' veya 'bilgim yeterli düzeyde değil' yanıtları verilmiştir. Bununla birlikte; 'Hipotermi tedavisi alması gereken yenidoğanın ailesine yeterli bilgi verilmesine rağmen, ailenin tedaviyi kabul etmemesi halinde hastaya tedaviyi başlatır mısınız/başlatılması için sevk eder misiniz' ve 'Asfiktik yenidoğan ve HIE hakkında, NRP eğitimi gibi eğitimler verilmesine sizce ihtiyaç var mıdır' sorularına tüm katılımcı gruplarında en yüksek oranda verilen yanıt 'evet' olmuştur. Katılımcıların yenidoğan asfiksisinin klinik yansımalarında hangi tabloların olabileceği ile ilgili soruda; 'Siyanoz/solunum sıkıntısı' tablosu pratisyen hekim gruplarında en yüksek oranda verilen yanıt olarak bulunmuştur (pratisyen hekimler grubu=%25,25, 112 hekimleri grubu=%25,00). Asistan hekimlerde 'hipotonisite' (%22,81), uzman hekimlerde ise 'nöbet' (%27,27) yanıtları öne çıkmıştır. 'Serebral palsi' yanıtı en sık pratisyen hekimler tarafından (%9,09), 'kardiyak yan etkiler' yanıtı en sık asistan hekimler tarafından (%5,26) ve 'nöromotor gelişim geriliği' yanıtı ise en sık uzman hekimler tarafından verilmiştir (%9,09).“Asfiktik yenidoğanda, doğum salonunda müdahale esnasında radyant ısıtıcı kullanılır mı”,“Asfiktik yenidoğanda APGAR skorunun 5. ve 10. dakikalarda kaçın altında olmasını beklersiniz”,“Asfiktik yenidoğanda ph ve baz açığının hangi değerlerde olması gerekmektedir”,“Hipotermi tedavisi gestasyon yaşı kaç haftadan büyük olan yenidoğanlar için uygulanabilir”,“Hipotermi tedavisi doğumu takiben en geç kaç saat içerisinde başlanmalıdır”,“Pasif hipotermi tedavisinde, buz aküleri nereye yerleştirilir”,“Pasif hipotermide, vücut ısısı hedeflenen noktada iken küvöz ısısı açılır mı, açılırsa küvöz ısısı kaç derecede olmalıdır”,“Hipotermi tedavisi esnasında vücut ısısı hangi yolla takip edilir”,“Hipotermi tedavisi esnasında vücut ısısı kaç derecede tutulmalıdır?”,“Asfiktik yenidoğanda transport esnasında inotrop ilaç ihtiyacı meydana gelirse ilk inotrop ilaç tercihiniz ne olur”ve“Asfiktik yenidoğanda doğum sonrası ve/veya transport esnasında nöbet meydana gelirse ilk 3 antikonvülzan tercihiniz ne olur”sorularında asistan hekimler ve uzman hekimlerin verdikleri doğru yanıt oranı pratisyen hekimlerden istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek saptanmıştır (tümü için p0,05). Sonuç: Asfiktik yenidoğanlar hakkında pratisyen hekimlerde, asistan ve uzman hekimlere göre önemli düzeyde deneyim ve farkındalık eksikliği olduğunu tesbit ettik. Özellikle çalışmamızda bulunan ve bilgi düzeyini ölçen 19 soruda ortalama doğru cevap oranının pediatri uzmanlarında %69.7, pediatri asistanlarında %69.3, pratisyen hekimlerde ise %44.2 olduğunu bulduk. Ortaya çıkan bu sonuçlara göre; konu hakkında hekimlerin bilgi düzeyini artırmak adına daha fazla eğitime ihtiyaç duyulduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: Perinatal asphyxia refers to the lack of oxygen that occurs during delivery and causes neonatal encephalopathy. As a result of problems in postpartum pulmonary gas exchange; It can be defined as a clinical state of depression characterized by hypoxemia, hypercapnia and metabolic acidosis. Lower APGAR score occurs due to acidosis in the cord blood and hypoxic ischemic encephalopathy (HIE). However HIE is a heterogeneous clinical view characterized by respiratory depression and hypotonicity accompanied by impaired consciousness and/or convulsions observed after birth in newborns. Although the frequency of HIE varies in different case series, it is reported between 2 and 9 per thousand in live term newborns. Despite all the advances in diagnosis and treatment in the field of modern medicine, it is still responsible for 20-50% of perinatal mortality and its morbidity rate is between 4-57%. Therapeutic Hypothermia is the general name of the treatment applied in HIE by keeping the body temperature in a certain range for a certain period of time, thereby cooling the brain tissue and creating a neuroprotective effect. The definition of“Passive Hypothermia”refers to cooling the baby with the help of some tools such as cold gel pads, ice batteries, or using the incubator heater by turning it off. For the treatment of hypothermia, this cooling treatment with special devices produced for this process is called“Therapeutic Hypothermia”or“Active Cooling”. It has been clearly shown that hypothermia treatment reduces mortality and morbidity in newborns with HIE.It has been revealed that lowering the body temperature by 2-3 °C causes the prevention or reduction of neurological damage. Therefore, therapeutic hypothermia has become a standard treatment for newborns with moderate and severe HIE. In various meta-analyses, it has been shown that neurological sequelae and mortality are significantly reduced in infants treated with Therapeutic Hypothermia. In our study, we aimed to measure the experience, awareness and knowledge levels of general practitioners, pediatric residents and pediatricians working in the field in Kayseri, about the diagnosis and transport of Asphyctic Newborns. Materials and Methods: For our study, 99 general practitioners working in the Emergency Departments, 37 Pediatrics Specialists working in Pediatrics Clinics, and 24 Pediatrics residents who have completed the Newborn Rotation were selected for our study in Kayseri province. The survey questions determined in the light of the“Turkish Neonatology Society Neonatal Encephalopathy Diagnosis and Treatment Guide”and“Turkish Neonatology Society Newborn Baby Safe Transplant Guide”were presented to the answers of the participants. Results: A total of 160 physicians were included in the study. 61.9% of the participants are general practitioners, 15.0% are resident physicians and 23.1% are specialist physicians. Among general practitioners, 18 physicians work in ambulance (112- Emergency Transport Services) (18.2%). There are 76 female physicians (47.5%) and 84 male physicians (52.5%) among all physicians. The average of the participants' years of practice is 6.74 years. The average year of professional experience as a physician in the practitioner participant group was 4.66 years. This period; It is 5.38 years for resident physicians and 13.19 years for specialist physicians. In the physicians working at ambulance within the practitioner participant group; The rate of those who saw a newborn transport incubator (94.4%), those who were in the newborn transport in the ambulance (77.8%), those who sent the asphyxia in the ambulance (50.0%) and those who transported the newborn transport ambulance (66.7%) were other physicians. higher than the groups Specialist physicians; Having previously received Neonatal Resuscitation Programme (NRP) training (94.6%), faced with hypotonic newborns (100.0%) and asphyxiated newborn referral (64.9%) were higher than the other groups; It was found that the rate of having received training about HIE disease/asphyxia in newborns was the highest among residents (79.2%).When the answers given by the physicians to the awareness questions are examined; It was determined that the ratio of physicians in the resident and specialist participant groups who considered their knowledge levels adequate about the clinical symptom of neonatal asphyxia (95.8% and 94.6%, respectively) was found to be significantly higher than general practitioners and physicians who work in ambulance (37.0% and 38.9%, respectively). Similarly; It is seen that resident and specialist physicians have a higher level of command than general practitioners in Sarnat and Thompson scoring, the concept of passive hypothermia, the side effects of hypothermia treatment, exclusion criteria for hypothermia treatment, and which drugs are in the transport bag in the ambulance during newborn transport.In general practitioners; While the rate of those who answered 'yes' to the questions of having knowledge about the importance of blood gas and interpreting the results it contains and having knowledge about the dimensions of the intubation tube used in newborns, the majority of the other questions answered 'I don't know' or 'I don't have enough knowledge'.However; The questions 'Do you initiate the treatment/refer to the patient to be started' and 'Do you think there is a need to provide trainings such as NRP training on asphyxia newborns and HIE if the family does not accept the treatment, despite adequate information being given to the family of the newborn who needs hypothermia treatment?' was answered in all participant groups. The highest rate of answer was 'yes'.In the question about which pictures may be present in the clinical symptoms of neonatal asphyxia of the participants; The symptoms of 'cyanosis/respiratory distress' was found to be the response given at the highest rate in general practitioner groups (general practitioners group=25.25%, 112 physicians group=25.00%). Responses to 'hypotonicity' (22.81%) were prominent in resident physicians and 'seizure' (27.27%) in specialist physicians. 'Cerebral palsy' response was most frequently given by general practitioners (9.09%), 'cardiac side effects' response was most frequently given by residents (5.26%), and 'neuromotor developmental retardation' was most frequently answered by specialist physicians (% 9.09). There are some questions at the study;“Is a radiant heater used during the intervention in the delivery room in an asphyxic newborn”,“How much lower do you expect the APGAR score to be at the 5th and 10th minutes in an asphyxic newborn”,“What values should the pH and base deficit be in an asphyctic newborn”,“What is the gestational age for hypothermia treatment?”,“Hypothermia treatment should be started within how many hours after birth”,“Where to place ice packs in passive hypothermia treatment”,“In passive hypothermia, is the incubator temperature turned on when the body temperature is at the target point, if it is opened, what is the incubator temperature?”,“How can body temperature be monitored during hypothermia treatment?”“ If an inotropic drug is needed during transport in an asphyxiated newborn, what would be your first choice of inotropic drug?”“If a seizure occurs in an asphyxic newborn after birth or during transport, what would be your first three anticonvulsant drug choices?”Rate of the residents and specialist physicians was found to the correct answers for these questions statistically significantly higher than the general practitioners in the questions (p0.05 for all). Conclusion: We found that there is a significant lack of experience and awareness about asphyxic newborns among general practitioners, residents and specialist physicians. Especially in our study, we found that the average correct answer rate for 19 questions measuring the level of knowledge was 69.7% in pediatricians, 69.3% in pediatric residents, and 44.2% in general practitioners. According to these results; We believe that more training is needed in order to increase the knowledge level of physicians on the subject.