Kronik tiner inhalasyonunun ratlarda öğrenme ve hafıza yeteneği ile beyin dokusu neural cell adhezyon moleküllerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of the chronic thinner inhalation on the memory function and the neural cell adhesion molecules of the brain tissue
- Tez No: 157069
- Danışmanlar: PROF.DR. GIYASETTİN BAYDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: bağımlılık, nöral celi adezyon molekülü, öğrenme ve hafıza, tiner, abuse, neural cell adhesion molecule, learning and memory, thinner
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
1. ÖZET Tiner endüstride bol kullanılmasının yanı sıra özellikle gençlerde bağımlılık alışkanlığı yapmasıyla da gündeme gelen bir uçucu maddedir. Canlılar toksik düzeyde tinere maruz bırakıldığında nöral dokuya kolay geçmesi nedeniyle öğrenme ve hafıza fonksiyonlarında hasar ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan nöral celi adezyon moleküllerinin (NCAM) öğrenme ve uzun dönem hafızanın kurulmasında önemli bir rolü olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda 3000 ppm/gün uzun dönem toluen verilen ratlarda öğrenme ve hafıza yeteneğinin nasıl etkilendiği incelendi. Bu amaçla kontrol, tiner ve tiner sonrası iyileşme grupları oluşturuldu. Ratlarm korteks, serebellum ve hippokampusları ayrılarak sodyum dodesil sülfat elektroforez yöntemi ile NCAM proteinleri ayrıştırıldı ve immunbloting yöntemi ile bunların seviyeleri ölçüldü. Doku harabiyetinin saptanması için glutatyon peroksidaz ve malondialdehit ölçümleri yapıldı. Ratlann öğrenme ve hafıza fonksiyonları Morris water maze testi ile ölçüldü. NCAM protein düzeyinin beynin belli bölgelerinde, özellikle hipokampusta yoğunlaştığı gözlendi. Bu çalışma, tinerin olumsuz etkilerinin ortadan kalkmasının hem biyokimyasal hem de fonksiyonel olarak öğrenme ve hafıza üzerindeki olumsuz etkilerinin geri dönüşümlü olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT Tiner is a volatile material used extensively in the industry and also caused abuse especially among the young population. The exposure of the living organisms to the toxic amount of thinner lead to destruction of the learning and memory function due to its easy penetration to the neural tissue. On the other hand, it is well known that the Neural Cell Adhesion Molecules (NCAM) have significant role on the learning and long term memory functions. The changes of ability of the learning and long term memory has been investigated on the 3000 ppm/day long term toluen applicated rats in our study. Therefore, control, thinner and recovery following thinner inhalation groups were prepared for the study. NCAM proteins has been searched in the cortical, cerebellar, and hypocampal regions through the sodium dodecyl sulphate electrophoresis method, then the levels of the NCAM proteins were measured by the immune-blotting technique. Glutation peroxidase and MDA levels were measured to determine the amount of tissue destruction. The functional results of the rats were evaluted through Morris water maze test. The NCAM proteins were densly accumulated in the hypocampal region. This study revealed that the adverse effects of the thinner on the learning and memory functions were reversible both the biochemically and functionally.