Kronik bel ağrısında üç farklı tedavi yönteminin karşılaştırılması
Comprasion of three different approaches in the treatment of chronic low back pain
- Tez No: 157137
- Danışmanlar: PROF.DR. MESUT BİROL ATAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aerobik egzersiz, ev egzersizi, fizik tedavi, kronik bel ağrısı, özürlülük, Aerobic exercise, home exercise, physiotherapy, chronic low back pain, disability. 39
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Kronik Bel Ağrısında Üç Farklı Tedavi Yönteminin Karşılaştırılması Kronik bel ağrısı en sık özürlülük yapan nedenlerden biridir ve psikolojik durum üzerine olumsuz etkileri vardır. Kronik bel ağrılı hastalar için çeşitli tedavi yöntemleri önerilmektedir ve tedavilerin etkinlikleri ile ilgili çelişkili sonuçlar rapor edilmektedir. Bu çalışmada kronik bel ağrısında üç farklı tedavi yönteminin ağrı, spinal mobilite, özürlülük, psikolojik durum ve aerobik kapasite üzerine etkileri araştırıldı. Kronik bel ağrısı olan 60 hasta 3 gruba randomize edildi: I. aerobik egzersiz + ev egzersiz programı, II. fizik tedavi (hot pack, ultrason, TENS) + ev egzersiz programı, III. sadece ev egzersiz programı. Hastalar spinal mobilite ölçümleri, ağrı şiddeti, hastaların genel değerlendirimi, özürlülük ve psikolojik durum açısından tedavi öncesi, tedavi soması ve tedaviden 1 ay somasında değerlendirildi. Aerobik kapasite ölçümleri ise tedavi öncesi ve tedavi soması treadmilde Bruce protokolü ile yapılan ergospirometrik egzersiz testi ile ölçüldü. Tüm gruplar tedavi soması ve tedaviden 1 ay somasında ağrı şiddetinde benzer azalma gösterdiler ve gruplar arasında anlamlı farklılık yoktu. II. grupta (fizik tedavi + ev egzersiz programı) tedavi somasında Beck Depresyon skorlarında anlamlı azalma oldu. Tedaviden 1 ay somasında I. (aerobik egzersiz + ev egzersiz programı) ve II. grupta Genel Sağlık Anketi puanlarında anlamlı azalma oldu. II. grupta ayrıca Roland Morris Özürlülük puanlarında azalma oldu. Üç grupta da aerobik kapasite ölçümlerinde artış gözlendi. Sonuç olarak, kronik bel ağrısında üç tedavi edici uygulama ağrı azaltılmasında ve aerobik kapasitenin arttırılmasında etkili olarak bulundu. Ancak fizik tedavi + ev egzersiz programı özürlülük ve psikolojik durumu iyileştirmede daha etkilidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison Of Three Different Approaches In The Treatment Of Chronic Low Back pain Chronic low back pain is one of the most common disorder leading to disability and has negative effects on physchological state. Various therapeutic approaches have been proposed for patients with chronic low back pain and contradictory results have been reported about the effectivity of the treatments. The effects of three therapeutic approaches in chronic low back pain in terms of pain, spinal mobility, disability, physchological state and aerobic capacity were investigated in this study. 60 patients with chronic low back pain were randomised to three groups: I. aerobic exercise + home exercise programme, II. physiotherapy (hot pack, ultrasound, TENS) + home exercise programme, III. only home exercise programme. Patients were assessed with spinal mobility measurements, pain severity, patients global assessment, disability and physchological status pre-posttreatrment and 1 month follow-up. Aerobic capacity meaurements were performed with ergospyrometric exercise test using Bruce protocol on treadmill pre-posttreatment. All the groups showed similar decrease in pain in posttreatment and 1 month follow-up and there was no significant difference between the groups. In the second group (physiotherapy + home exercise programme) showed a significant decrease in Beck Depression Inventory scores on posttreatment. At 1 month follow-up group one (aerobic exercise + home exercise programme) and group two showed significant decrease in General Health Assessment Questionnaire scores. The second group also showed significant improvement in Roland Morris Disability scores. There were similar improvements in aerobic capacity measurements in all of the three groups. In conclusion, all of the three therapeutic approaches were found to be effective in diminishing pain and increasing aerobic capacity in patients with chronic low back pain. But physiotherapy + home exercise programme was found to be more effective in improving disability and physchological status.