Kronık spesifik olmayan bel ağrısı olan bıreylerde motor kontrol, mat pilates ve ev egzersizlerinin, ağrı , fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmak
Comparing the effects of motor control exercises, matpilates, and home exercise programs on pain, functionality,and quality of life in individuals with chronic nonspecificlow back pain
  1. Tez No: 1007800
  2. Yazar: FATEMEH BAYATI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAL GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Bel Ağrısı, Motor Kontrol Egzersizi, Pilates, Ev Egzersizi, Yaşam Kalitesi, Chronic Low Back Pain, Motor Control Exercises, Pilates, Home Exercises, Quality of Life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Kronik spesifik olmayan bel ağrısı, dünya genelinde iş gücü kaybına, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanmalara ve bireylerin yaşam kalitesinde ciddi azalmaya neden olan yaygın bir kas-iskelet sistemi rahatsızlığıdır. Bu çalışmada, kronik bel ağrısının yönetiminde cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinden biri olan egzersizin etkisi ele alınmış; farklı egzersiz protokollerinin ağrı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, motor kontrol egzersizleri, mat Pilates egzersizleri ve geleneksel ev egzersizlerinin kronik bel ağrısı olan bireyler üzerindeki klinik ve öznel etkilerinin değerlendirilmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemi kapsamında, ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desen ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, kronik spesifik olmayan bel ağrısı tanısı almış ve son üç ay içinde düzenli egzersiz yapmamış toplam 60 gönüllü birey dahil edilmiştir. Katılımcılar rastgele atama yöntemiyle üç eşit gruba (n=20) ayrılmıştır: Motor Kontrol Egzersiz Grubu, Mat Pilates Egzersiz Grubu ve Ev Egzersizi Grubu. Müdahale süreci boyunca her gruba belirlenen egzersiz protokolü dört hafta boyunca düzenli olarak uygulanmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla ağrı düzeyini belirlemek için Görsel Analog Skala (VAS), fonksiyonelliği ölçmek için Oswestry Bel Ağrısı İndeksi (ODI) ve yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla Kısa Form-36 (SF-36) anketi kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik testler uygulanmış ve gruplar arası farkların anlamlılık düzeyleri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, kronik spesifik olmayan bel ağrısı olan bireylerde motor kontrol egzersizleri, mat Pilates ve geleneksel iv ev egzersizlerinin ağrı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Çalışmanın yöntemi kapsamında ön test–son test kontrollü yarı deneysel tasarım kullanılmış, 60 birey üç gruba (motor kontrol, mat Pilates, ev egzersizi; her biri n=20) rastgele atanmıştır. Dört hafta boyunca haftada üç gün egzersiz uygulanmıştır. Ağrı VAS, fonksiyonellik ODI ve yaşam kalitesi SF-36'nın dört alt boyutu (fiziksel rol güçlüğü, genel sağlık, canlılık, zihinsel sağlık) ile değerlendirilmiş; veriler başlangıç değerleri, yaş, cinsiyet ve BKİ kovaryat alınarak ANCOVA ile analiz edilmiştir. Bulgularda tüm gruplarda VAS, ODI ve SF-36 alt ölçeklerinde ön–son karşılaştırmalarda anlamlı iyileşme saptanmıştır (tüm p<0.001). ANCOVA ile gruplar arası karşılaştırmada VAS için grup etkisi anlamlı bulunmamıştır (p=0.160). Buna karşılık ODI (p<0.001), fiziksel rol güçlüğü (p<0.001), genel sağlık (p<0.001), canlılık (p<0.001) ve zihinsel sağlık (p<0.001) puanlarında anlamlı grup etkileri elde edilmiştir. Düzeltilmiş ortalamalar, ODI, fiziksel rol güçlüğü, genel sağlık ve canlılıkta motor kontrol grubunun; zihinsel sağlıkta ise mat Pilates'in göreli üstünlüğüne işaret etmiştir. Sonuç olarak, dört haftalık program tüm gruplarda ağrı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesini anlamlı düzeyde iyileştirmiştir. Motor kontrol egzersizleri fiziksel göstergelerde; Mat Pilates ise zihinsel sağlıkta görece üstün görülmüştür. Bulgular, kronik spesifik olmayan bel ağrısında egzersiz reçetelerinin klinik hedefler, kaynaklar ve bireysel gereksinimlere göre esnek biçimde ve uzun dönem izlem planlanarak özelleştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Chronic nonspecific low back pain is a common musculoskeletal disorder that leads to loss of workforce, limitations in daily living activities, and a substantial decrease in quality of life worldwide. In this study, the effectiveness of exercise—one of the non- surgical treatment approaches used in the management of chronic low back pain—was examined, and the effects of different exercise protocols on pain, functional status, and quality of life were compared. The main purpose of the research was to evaluate the clinical and subjective effects of motor control exercises, mat Pilates exercises, and traditional home-based exercises in individuals with chronic low back pain. The study was conducted using a quantitative research approach with a pretest–posttest controlled quasi-experimental design. A total of 60 volunteers diagnosed with chronic nonspecific low back pain who had not engaged in regular exercise during the past three months were included. Participants were randomly assigned into three equal groups (n=20 each): Motor Control Exercise Group, Mat Pilates Exercise Group, and Home Exercise Group. Each group received its designated intervention regularly for four weeks. Data were collected using the Visual Analog Scale (VAS) to assess pain intensity, the Oswestry Disability Index (ODI) to measure functional disability, and the Short Form- 36 (SF-36) to evaluate quality of life. Parametric tests were used for data analysis, and statistically significant differences between groups were examined. The aim of the study was to compare the effects of motor control exercises, mat Pilates, and traditional home exercises on pain, functionality, and quality of life in individuals with chronic nonspecific low back pain. vi The intervention consisted of a four-week program performed three days per week. Pain was assessed with VAS, functionality with ODI, and quality of life through four SF-36 subscales: physical role limitation, general health, vitality, and mental health. Data were analyzed using ANCOVA, adjusting for baseline scores, age, sex, and BMI. The findings revealed significant improvements in VAS, ODI, and all SF-36 subscales within all groups (all p<0.001). Between-group comparisons using ANCOVA indicated that the group effect was not significant for VAS (p=0.160). However, significant group effects were observed for ODI (p<0.001), physical role limitation (p<0.001), general health (p<0.001), vitality (p<0.001), and mental health (p<0.001). Adjusted mean scores demonstrated a relative superiority of motor control exercises in ODI, physical role limitation, general health, and vitality, whereas mat Pilates showed greater improvements in mental health. In conclusion, the four-week intervention led to significant improvements in pain, functionality, and quality of life in all groups. Motor control exercises appear more advantageous for physical outcomes, whereas mat Pilates may provide greater mental health benefits. These findings suggest that exercise prescriptions for chronic nonspecific low back pain should be individualized and planned flexibly according to clinical goals, available resources, and patient needs, with consideration of long-term follow-up.