Düşme riski olan yaşlılarda grup ekzersizinin ve ev programının etkinliğinin karşılaştırılması
The comparison of effectiveness of home program and group exercise on older adults with risk of faalling
- Tez No: 157152
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: yaşlılar, düşme, ev programı, grup egzersizi, Older adults, falling, home program, group exercise
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
özet WSIMZMWt&M DÜŞME RİSKİ OLAN YAŞLILARDA GRUP EGZERSİZİNİN VE EV PROGRAMININ ETKİNLİĞİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Hülya Donat Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Amaç: Çalışmanın amacı düşme riski olan yaşlılarda ev programı ile fizyoterapist gözetiminde grup egzersizinin düşme korkusu, denge, kas kuvveti, esneklik, fonksiyonel mobilite ve duyu üzerine etkisini karşılaştırmaktı. Yöntem: Çalışma için T.C. Emekli Sandığı Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi'ndeki 535 yaşlı incelendi. Çalışmada dahil edilme kritelerlerine uygun 32 yaşlı birey ev programı alacak (n=15) ve gözetim altında grup egzersizine katılacaklar (n=17) olmak üzere iki grupta yer aldı. İki gruba da aynı egzersiz programı 8 hafta süresince uygulandı. Düşme korkusu, Görsel Analog Skalası; kuadriseps kas kuvveti, bacak ve sırt dinamometresi; esneklik, otur uzan testi; fonksiyonel mobilite, Zamanlı Kalk Yürü Testi; denge, tek ayak üzerinde durma ve topuk-parmak duruşu testleri ve Berg Denge Testi (BDT) ile; diz pozisyon hissi, topuklar ve 1. metatars başları hafif dokunma ve vibrasyon hisleri uygun testlerle değerlendirildi. Değerlendirmeler egzersiz programı öncesi ve sonrası uygulandı. Bulgular: Egzersiz sonrası gözler açık sol ayak üzerinde durma süresi, sol dizde pozisyon hissi dışındaki tüm değerlerde gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Egzersiz öncesi ve sonrası değerler karşılaştırıldığında her iki grupta tek ayak üzerinde durma, topuk-parmak duruşu, BDT sonucu, esneklik, fonksiyonel mobilite; ev programı alanlarda sol topuk vibrasyon hissi; grup egzersizine katılanlarda kas kuvveti, pozisyon hissi, 1. metatars başları ve sağ topuk vibrasyon hissi arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p < 0.05). Sonuç: Ev programı olarak ya da gözetim altında grup egzersizi şeklinde verilen düşme riskini önlemeye yönelik egzersiz programlarının ikisi de kurumsal ortamdan alınan yaşlılarda etkindi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE COMPARISON OF EFFECTIVENESS OF HOME PROGRAM AND GROUP EXERCISE ON OLDER ADULTS WITH RISK OF FALLING Hülya Donat Dokuz Eylül University Health Sciences Institution Purpose: The purpose of this study was to compare the effect of home program with group exercise supervised by physiotherapist on fear of falling, balance, muscle strength, flexibility, functional mobility and sense among older adults at risk of falling. Method: Five hundred thirty five older adults at the T.C. Emekli Sandığı Narlıdere Resting and Nursing Home were examined for the study. The 32 older adults having inclusion criterias took place in two groups, taking home exercise (n=15) and participating supervised group exercise (n=17) in the study. The same exercise program was applied to the both groups during 8 weeks. Fear of falling was evaluated with Visual Analog Scale, quadriceps muscle strength with Leg and Back Dynamometer, flexibility with sit and reach test, functional mobility with Timed Up and Go Test, balance with one leg standing, tandem standing and Berg Balance Scale (BBS); position sense at knee, light touch and vibration sense at heels and head of the first metatars with appropriate tests. Assessments were applied before and after the exercise. Results: There was no statistically significant differences between two groups except in left leg standing with eyes open, left leg position sense sense after exercise (p > 0.05). As the values before exercise compared with after exercise, the differences were statistically significant in one leg standing, tandem standing, BBS result, flexibility, functional mobility at both groups; muscle strength, position sense, vibration sense at right heel and the head of the first metatarses at group exercise participants (p < 0.05). Conclusion: Both of the fall-risk preventive exercises, home program and supervised group exercise, were effective on institutional older adults.