Farklı fiziksel aktivite düzeyine sahip olan yaşlılarda fiziksel uygunluk, düşme riski ve düşme korkusu ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between physical fitness, risk of falling and fear of falling in elderly people with different physical activity levels
- Tez No: 344235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: yaşlılık, fiziksel, aktivite, uygunluk, düşme
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Fiziksel aktivite düzeyi (FAD) farklı olan yaşlılarda sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk ile düşme riski ve düşme korkusu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Yöntem: Çalışmaya İzmir Valiliği Nebahat Dolman Yaşlı Hizmet Merkezi?ne kayıtlı 45 yaşlı dahil edildi. Olgular, PASE (Yaşlılar için Fiziksel Aktivite Anketi) skorlarına göre FAD düşük grup (Grup 1, n=27) ve yüksek grup (Grup 2, n=18) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Olgulara kas kuvveti, kassal endurans, aerobik endurans, esneklik testleri uygulandı, beden kitle indeksleri (BKİ) hesaplandı, düşme riski, dinamik denge ve düşme korkuları değerlendirildi. Bulgular: Grup 2?nin alt gövde kuvveti, üst gövde enduransı, aerobik enduransı, gövde ekstansiyon ve lateral fleksiyon esnekliği, BKİ ve dinamik dengesi Grup 1?e göre anlamlı olarak daha iyiyken (p0.05). Grup 1?de düşme riski ile alt gövde kuvveti, üst gövde enduransı, aerobik endurans, gövde ekstansiyon, sağ ve sol gövde lateral fleksiyon esnekliği arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki belirlendi (p>0.05). Grup 2?de ise düşme riski ile üst gövde enduransı, aerobik endurans, sağ ve sol gövde lateral fleksiyon esnekliği arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulundu (p>0.05). Düşme korkusu için yapılan değerlendirmelerde, yalnızca Grup 1?de düşme korkusu ile gövde ekstansiyon esnekliği arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: Bu çalışmada yüksek FAD?nin fiziksel uygunluk ve dinamik dengeyi geliştirdiği, düşme riski ve düşme korkusu üzerinde ise etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca farklı FAD?ye sahip yaşlılarda fiziksel uygunluğun geliştirilmesinin, düşme riskini azaltabileceği ancak düşme korkusuna etkisinin olmayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To examine the relationship between health related physical fitness, falling risk and fear of falling in elderly with different physical activity levels (PAL). Methods: 45 elderly who are enrolled in İzmir Governorship Nebahat Dolman Elderly Service Center were included in this study. According to PASE (Physical Activity Scale for Elderly) results, cases were divided into two groups as group with low PAL (Group 1, n=27) and group with high PAL (Group 2, n=18). Muscle strenght, muscle endurance, aerobic endurance and flexibility tests were applied to cases, body mass index (BMI) were calculated, falling risk, dynamic balance and fear of falling were evaluated. . Results: While lower body strength, upper body endurance, aerobic endurance, extension and lateral flexion flexibility of trunk, BMI and dynamic balance of group 2 were significiantly better than group 1 (p0,05).