Miyofasiyal ağrı sendromu'nun tedavisinde lokal anestezik enjeksiyonu ve kuru iğnelemenin etkileri
  1. Tez No: 157185
  2. Yazar: HALİL AKKOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RENGİN GÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kuru iğneleme, lokal anestezik enjeksiyonu, miyofasiyal ağrı sendromu. VI, Dry needling, local anesthetic injection, myofascial pain syndrome. VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET VE ANAHTAR SÖZCÜKLER Bu çalışma miyofasiyal ağrı sendromu (MAS) tedavisinde miyofasiyal tetik noktalara kuru iğneleme (Kİ) veya lokal anestezik (LA.) ile uygulanan enjeksiyon terapisinin etkinliğini değerlendirmek için yapılmıştır. MAS'lu 89 hasta %2'lik lidokain ve kuru iğnelemenin uygulandığı 44 ve 45 kişilik iki alt gruba ayrılmıştır. Tedavinin takibi için enjeksiyon öncesi, enjeksiyonu izleyen üçüncü hafta ve üçüncü aylanın sonunda miyofasiyal tetik noktalardaki basınç ağrı eşiği değerleri (algometre ile ağrıyı hissettiği basınç değeri ram/Hg olarak) ve sübjektif ağrı yoğunluğu değerleri (vizüel analog skaîa, VAS: 0-10, likert ağrı ölçeği: 0-4) kaydedilmiştir. Tedavi sonrası yapılan değerlendirmelerde her iki grupta; basınç ağrı eşiği değerlerinde (p=0,001) anlamlı artış, VAS (p=0,001) ve likert ağrı ölçeği (p=0,001) değerlerinde anlamlı azalma kaydedilmiş ancak gruplar arasında istatistiksel olarak farklılık saptanmamıştır. LA grubunda tetik nokta varlığı tedavinin üçüncü haftasında Kİ grubuna göre daha belirgin ;azalmış (p=0,002), ayrıca LA. uygulanan hastaların Beck Depresyon Envanteri ve Sürekli Kaygı Envanterindeki azalma anlamlı bulunmuştur (p=0,003, p=0,036). LA enjeksiyonu ile klinik etkinliğin daha erken başladığı ve hastaların psikolojik profillerinin daha olumlu yönde etkilendiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT-KEYWORDS This study has been designee! for the assessment of effectivity of injection therapy with local anesthetic (LA) and dry needling (DN) of myofascial trigger points in the treatment of myofascial pain syndrome (MPS). 89 patients with MPS has been divided into two groups including 44 and 45 patients and one of the groups was treated with 2% lidocaine injection and the other with DN. Pressure pain threshold values (pressure value as mm/Hg at which the patient feels the pressure with algometer) and subjective pain intensity values (Visual Analog Scale., VAS: 0-10, likent pain score: 0-4) has been recorded before injection and third week and three month visits for the follow-up of therapy. The post treatment evaluations showed a significant increase in pressure pain threshold values (p=0,001), and significant decrease in the VAS (p=0,001) and pain scores (p=0,001) in both groups, the groups were similar in these responses. At three weeks of treatment compared with DN, the decrease in trigger points was more evident in the LA group (p=0,002). Decrements in Beck Depression Inventory and State Trait Anxiety scores was significant in the LA group (p=0,003; p=0,036). The clinical effect started early and the psychological profile of the patients improved better in the LA group.