Miyofasiyal ağrı sendromlu hastalarda transkranial elektriksel stimülasyon cihazının etkinliği
The efficiency of transcranial electrical stimulation in myofascial pain syndrome treatment
- Tez No: 437523
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KEREM ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Miyofasiyal, Ağrı, Transkranial Stimülasyon, Myofascial, Pain, Transcranial Stimulation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Miyofasiyal Ağrı Sendromu (MAS)'nun tedavisinde Transkranial Elektriksel Stimülasyon (TES) tedavisinin etkinliğini tespit etmek amacıyla MAS hastası 26 hastadan rastgele 13'er kişilik iki grup oluşturuldu. İlk gruba klasik fizyoterapi, ikinci gruba klasik fizyoterapiye ek olarak TES uygulanmıştır, hastaların tedavi öncesi ve sonrası Visual Analog Scala (VAS) ve Short Form 36 (SF-36) skorları karşılaştırılarak tedavinin etkinliği istatiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Veriler SPSS 20.0 istatiksel analiz programında analiz edilmiş, Wilcoxon ve Mann Whitney U testleri uygulanmıştır. Her iki gruba verilen tedaviler sonrasında iki grupta da emosyonel durumda bir iyileşme görülmezken TES grubunda emosyonel durum hariç bütün parametrelerde anlamlı iyileşmeler görülmüştür. Klasik fizyoterapi grubunda ise emosyonel durum, ruhsal sağlık ve sosyal fonksiyon parametrelerinde bir iyileşme görülmezken VAS Skorları, ağrı, fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, genel sağlık, yaşam kalitesi parametrelerinde iyileşme görülmüştür. TES tedavisi, klasik fizyoterapinin etkili olmadığı ruhsal sağlık ve sosyal fonksiyon parametrelerinde de etkili olmuştur. Elde edilen sonuçlara göre klasik fizyoterapiye ek olarak verilen TES tedavisi, daha iyi sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to evaluate the efficiency of Transcranial Electrical Stimulation (TES) in Miyofascial Pain Syndrome (MAS) treatment, 26 people randomly split into two groups of 13 patients. Conventional Physiotherapy has been applied to the first group. In addition to the Conventional Physiotherapy, second group also had TES treatment. VAS and SF-36 scores of the patients has been gathered before and after the treatment and used for the statistical analysis .The data accumulated from the tests has been analyzed with SPSS 20.0, and Wilcoxon and Mann Whitney U tests has been applied. After the treatment period, there was no change in emotional parameters in both groups. Meaningful recovery in all aspects except emotional parameters has been observed on TES group. On the other hand, Conventional Physiotherapy group has demonstrated recovery in VAS scores, pain, physical function, physical role functioning, overall health and life quality, however has not been efficient in psychological health, social functioning and emotional state parameters. Transcranial Electrical Stimulation seems to be effective in both psychological health and social functioning in which Conventional Physiotherapy is not effective. According to the results, using TES in addition to the Conventional Physiotherapy is more beneficial to the patients.