Manipulasyon tekniklerinin sağlıklı kişilerde lumbar bölge eklem haraketleri üzerine etkisi
The effect of spinal manipulation on lumbar spine range of motion in healthy subjects
  1. Tez No: 157193
  2. Yazar: ESMAEİL MAHMOUD ZADEH
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE LİVANELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Manipulasyon, manuel tedavi, eklem hareket genişliği, lumbar bölge
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Mahmoud Zadeh, E., Manipulasyon tekniklerinin sağlıklı kişilerde lumbar bölge eklem hareketleri üzerine etkisi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Spinal manipulasyon mekanizmaları tam olarak anlaşılmamıştır. Bu sorudan yola çıkarak lumbar bölge eklem hareket genişliğinde spinal manipulasyon öncesi, sırası ve sonrası değerlendirmeler yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı sağlıklı kişilerde lumbar bölgeye yapılan manipulasyon tekniklerinin kısa dönemde lumbar aktif eklem hareket genişliğine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmamıza yaşları 18-35 yıl arasında değişen 40 gönüllü üniversite öğrencisi alınmıştır. Manipulasyon öncesi, sırası ve sonrası eklem hareket genişliğini ölçmek amacıyla Saunders Digital İnklinometre aleti kullanılmıştır. Olgular basit rasgele örnekleme yöntemi ile çalışma (n=25) ve plesabo (n=15) olarak iki gruba ayrılmıştır. Çalışma grubunda lumbar bölgeye spesifik olmayan ve yan yatış pozisyonunda itme manipulasyon tekniği iki hafta boyunca haftada 3 kez uygulanırken, plasebo grubuna gerçek manipulasyon olmayan bir uygulama yapılmıştır. Lumbar bölgede fleksiyon, ekstansiyon lateral fleksiyon hareketlerinin yanı sıra Schober testi ve esneklik testleri de değerlendirme amacıyla kullanılmıştır. Çalışma grubunda manipulasyon uygulama süresinde ve uygulama bittikten hemen sonra lumbar fleksiyon hareketinde anlamlı bir artış meydana gelmesine rağmen (p0.05). Plasebo grubunda uygulama öncesi ve sonrası lumbar hareketler ve esneklik testlerinde herhangi bir değişiklik bulunmamıştır (p>0.05). Uygulama bitiminden 1 hafta sonra yapılan ölçümlerde, uygulama öncesine göre her iki grupta da anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Sağlıklı kişilerde manipulasyon uygulaması sonrası lumbar bölge hareketlerinde oluşan değişikliklerin kalıcı olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Mahmoud Zadeh, E., The effect of spinal manipulation on lumbar spine range of motion in healthy subjects. Hacettepe University Health Sciences Institute Master of Science Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation, Ankara, 2004. The physiological mechanism of spinal manipulation has not yet been clearly defined. This question motivated the following study, where lumbar spine range of motion (ROM) was evaluated before, during and after spinal manipulation. The aim of this study was to investigate the short term effect of lumbar spine manipulation on active ROM of the lumbar region in healthy subjects. Forty volunteer university students aged between 18 and 35 years were chosen for this study. A Saunders Digital Inclinometer was used to determine the end point of ROM before, during and after manipulation. Subjects were randomly assigned to either an experimental group (n=25) or a placebo group (n=15). A non-specific, lumbar spine manipulation technique in a side lying position was used 3 times a week for 2 weeks in the experimental group. A placebo manual treatment was applied to the placebo group. The ROM of the lumbar spine in flexion, extension and lateral flexions were measured and the Schober test and some other flexibility tests were performed.