Doku genişletici kullanılmış hastalarda IgE ve eozinofil katyonik protein ile subklinik silikon alerjisi tayini
  1. Tez No: 157213
  2. Yazar: NEZİH ALAYBEYOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ GÜREK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Silikon elastomer, doku genişletici, immün yanıt, alerji. 58, Silicone elastomer, tissue expander, immunologic response, allergy. 59
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
BÖLÜM VI ÖZET DOKU GENİŞLETİCİ YERIJEŞTİRİLMİS HASTALARDA SERUM IgE VE ECP İLE SUBKLİNİK SİLİKON ALERJİSİ TAYİNİ Plastik Cerrahi' de primer veya iokaî flepîerle kapatılamayan doku defektierimn onanmmda silikon - elastomer yapıdaki doku genişleticiler yaygın olarak kullanılmaktadır. Doku genişletme tekniği uzun, zahmetli ve pahalı bir prosedürdür. Tekniğin uygulandığı tedavi sürecinde oluşabilecek her türlü komplikasyon, maliyeti ciddi boyutta artırıp, hasta sabrını tüketmekte ve nihai rekonstrüksiyon başarısını da olumsuz etkilemektedir. Literatürde doku genişleticilere benzer silikon - elastomer yapıda olan meme protezleri ve diğer medikal aletlerle ilgili alerjik ve farklı düzeylerde immünolojik reaksiyonlar tanımlanmıştır. Ancak doku genişleticiler ile ilgili herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu klinik çakışmada; atopik bünyeli olmayan veya eozinofîliye yol açacak herhangi bir alerjik hastalığı bulunmayan 50 yaş altı 48 hastaya, vücudun farklı bölgelerinde doku defekti nedeniyle rekonstrüksiyon amaçlı doku genişleticiler yerleştirildi. Doku genişleticilere karşı oluşan immün yanıt araştırıldı. Hastalardan; preop dönemden itibaren 10 hafta boyunca seri kan örnekleri alınarak periferik kanda eozinofil sayısı, serum IgE ve ECP (eozinofilik katyonik protein) seviyeleri ölçüldü. Tedavi sürecinde, eşzamanlı herhangi başka bir alerjik etkene oluşabilecek immün yanıt spesifik IgE panelleri ile kontrol edildi, önceden genel immün durumu değerlendirilip normal kabul edilen ve ilk defa doku genişletici yerleştirilen hastalarda, periferik 57eozinofil sayısı, serum IgE ve ECP düzeylerinde preop döneme göre istatistiki anlamlı yükselmeler saptandı. Doku genişletici çıkarıldıktan sonra gerek periferik kanda eozinofil sayısı gerekse serum IgE ve ECP düzeyleri belli dönemler içinde geriledi ve preop düzeylerine döndü. Ancak hiçbir hastada klinik alerjik bulgulara rastlanmadı. Sonuçta; silikon-eîastomer yapılı doku genişletici yerleştirilen hastalarda subklinik alerji gelişmektedir. Serum IgE ve ECP düzeyleri siîikon-elastomer alerjisinin takibinde marker olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY DETECTION OF SUBCLINICAL SILICONE ALLERGY IN TISSUE EXPANDER USED PATIENTS VIA SERUM IgE AND ECP LEVELS Tissue expanders are still widely used in Plastic Surgery in the reconstruction of tissue defects which can not be closed primarily or by local flaps. Tissue expansion tecnique is a long-lasting, difficult and also expensive procedure. Any complication occuring during the treatment process; increases treatment cost, loosing patient's tolerance and consequently affects the final success of reconstruction. There have been many studies describing immunologic reactions belonging to silicone - elastomers (mammary prostheses or other medical devices) in the literature. However, there has been no specific investigation about immune response related to tissue expanders. In this clinical study; tissue expanders were used in reconstruction of tissue defects in 48 patients who were below 50 year old, with no allergic disease or systemic ilinessess causing eosinophilia. And immun responses caused by silicone tissue expanders were examined. Many blood samples were taken from preoperative period to 10 & week postoperatively. ECP, IgE in serum and eosinophils in peripheral blood were studied. Specific IgE pannels helped us to make a decision whether patients were exposed to any other allergic factors during treatment procedure. There has been a statistical important increase in serum IgE and ECP levels also in number of eosinophils in peripheral blood, after tissue expanders were used. The blood levels of IgE and ECP decreased to preoperative levels in several days, after exposition of tissue expanders. But there has been no clinical finding in any patient relating to allergy. Consequently; silicone - elastomer tissue expanders cause a subclinical allergy almost in every patient.