Dorsal rat deri flebi cerrahi geciktirme modelinde Er: Yag, karbondioksit ve kombine lazerin etkisi (deneysel çalışma)
The effects of Er: Yag, carbon dioxide and combined lasers on surgically delayed dorsal rat skin flap model (experimental study)
- Tez No: 157214
- Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM YORMUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: CO2 lazer, Er: YAG lazer, Flep, Geciktirme, Kombine lazer 38, CO2 laser, Er:YAG laser, Flap, Delaying, Combined laser 39
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Dorsal Rat Deri Flebi Cerrahi Geciktirme Modelinde Erbium: YAG, Karbon Dioksit ve Kombine Lazerin Etkisi (Deneysel Çalışma) Bu çalışmanın amacı, Er: YAG, CO2 ve Kombine lazerin cerrahi olarak geciktirilmiş flepler üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmamızda standardize bir kranial tabanlı random dorsal rat flep modeli olan McFarlane flebi kullanıldı. Çalışma 30 adet Wistar Albino cinsi erkek rat üzerinde yapıldı. Ratlar her bir grupta altışar rat olacak şekilde beş gruba ayrıldı. Akut random cilt flebi kontrol grubunu (Grup 1) oluştururken yalnızca cerrahi geciktirme uygulanan ratlar Grup 2, cerrahi geciktirmeye ek olarak flep yüzeyine Er: YAG lazer uygulananlar Grup 3, CO2 lazer uygulananlar Grup 4, Kombine lazer uygulananlar Grup 5 olarak ayrıldı. Cerrahi geciktirme flebin lateral longitudinal kenarlarının insizyonu ile yapıldı. Değerlendirme, makroskopi, histopatoloji, floressein anjiografi ve planimetrik olarak ölçülen flep nekroz yüzdelerinin Kruskal-Wallis varyans analizi ile yapıldı. Histopatolojik olarak, Grup 2, 3, 4 ve 5 'de subpapiller ve subdermal damarlarda dilatasyon ve hipertrofî tespit edilirken, lazer uygulanan Grup 3, 4 ve 5'de dermis kollajen içeriğinde artış, fibroblast artışı, subepidermal zonda inflamatuar hücre infiltrasyonu, sellülaritede artış ve vaskülarizasyonda artış görüldü. Floressein anjiografik görüntülerin sübjektif değerlendirilmesinde gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Akut flep ile karşılaştırıldığında, tüm geciktirme gruplarında flep nekrozunun azaldığı tespit edildi. Ancak CO2 lazer uygulanan grup 4'de flep nekrozu Grup 2'ye göre artmış bulundu. Grup 3 ve 5'de flep nekrozları açısından Grup 2'ye göre fark tespit edilmedi. Lazer işleminin, yara iyileşmesi, inflamasyon, anjiogenez, fibroplazi ve remodeling üzerine etkisinin anlaşılması için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Erbium: YAG, Carbon Dioxide and Combined Lasers on Surgically Delayed Dorsal Rat Skin Flap Model (Experimental Study) The purpose of this study was to determine the effects of Er: YAG, CO2 and combined lasers on surgically delayed flaps. A standardized cranially based random dorsal rat flap model was used in this study. Five groups were identified. Each group was consisted of six male Wistar Albino rats. Acute random skin flaps were served as control subjects (Group 1). Surgical delay was employed by incision of lateral longitudinal borders (Groups 2). Laser irradiation of entire surface of flaps was performed after surgical delay procedure. In Group 3 EnYAG laser, in Group 4 CO2 laser and in Group 5 combined laser was used for lasering. Evaluation was done by macroscopic examination, histopathologic examination, flouressein angiography, measurement of flap necrosis with planimetry tracing method and Kruskal- Wallis multivariant analysis test. Histopathologically, dilatation and hypertrophy of subpapillary and subdermal vessels were evident in Group 2, 3, 4 and 5. On the other hand, inflamatory cell infiltration in subepidermal area, hypercellularity, increase of collagen content in dermis, increase of fibroblasts and hypervascularisation were detected in Group 3, 4 and 5. There was no significant difference between control and delayed ( with or without laser) groups at fluoressein angiographic images. When compared with the acute flaps, all delay procedures ( with or without laser) decreased flap necrosis. In Group 4 which CO2 laser was used, flap necrosis was more than Group 2. But there was no statistical difference between Groups 2-3 and Groups 2-5. Further studies are needed to determine the effects of laser procedures on wound healing, inflamation, angiogenesis, fibroplasia and remodelling.