İzmir'de kamu diş hastanelerinde çalışan diş hekimleri arasındaki karpal tünel hastalığı sıklığı ve risk faktörleri ile ilişkisi
Carpal turnel prevalance and relationship with risk factors among the dentists working in public dental hospitals in İzmir
- Tez No: 157237
- Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN UÇKU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Dentists, prevalance of the carpal tunnel syndrome, risk factors VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET İzmir'de kamu diş hastanelerinde çalışan diş hekimlerinde karpal tünel hastalığı sıklığı ve risk faktörleri ile ilişkisi kesitsel bir çalışma ile araştırılmıştır. Araştırmanın yapıldığı dönemde evrenin tamamı 163 kişi olup, 141 'üne ulaşılmıştır (%86.5). Yapılan bu çalışmada diş hekimlerinde karpal tünel sıklığı %14.2 olarak bulunmuştur; erkeklerde %10, kadınlarda %16.5' tür, fakat aralarındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p=0.283). Karpal tünel hastalığı sıklığı yaş arttıkça istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artmaktadır (p=0.003). Yaş gruplarına göre incelendiğinde 25-34 yaş grubunda %4.3 olan karpal tünel hastalığı sıklığı, 35-44 yaş grubunda yo 9.6, 45 yaş ve üzeri grupta %29.7 bulunmuştur. Diş hekimlerinde bağımsız değişkenler olan sigara içme, hobiler, çalışılan bölüm, günlük toplam çalışma süresi, günde bakılan toplam hasta sayısı, ek iş yapma, çalışma esnasında kullanılan el, aeretör kullanımı, iş stresi, menapozda olma ve diyabet hastalığı gibi risk faktörleri ile karpal tünel hastalığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Diş hekimlerinin kamu hastanelerinde toplam çalışma yılı İ-10 yıl arasında olanlarda karpal tünel hastalığı sıklığı %7.1 iken, 21 yıl ve üzerinde çalışanlarda %32.1'dir ve çalışma süresi arttıkça hastalık sıklığı istatistiksel olarak çok anlamlı düzeyde artmaktadır (p=0.009). El bileğinde tekrarlayıcı hareket sıklığı günde 20'den az olanlarda karpal tünel hastalığı sıklığı %5.6 iken, 20'nin üzerinde olanlarda %26.7 bulunmuştur (p=ö.001). Vücut kütle indeksine göre fazla kilolu olanlarda karpal tünel hastalığı sıklığı normal kilolu kabul edilenlerden daha yüksektir(p=0.002). El bileği artriti ve el bileği tendiniti olanlarda karpal tünel hastalığı sıklığı olmayanlardan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0.001, p=0.016). Çok değişkenli analizde tekrarlayıcı hareket sıklığı ve el bileği artriti karpal tünel varlığının belirleyici faktörleri olarak bulunmuştur. Sonuç olarak diş hekimlerinde karpal tünel sıklığı yüksek bulunmuştur. Anahtar sözcükler : Diş hekimleri, karpal tünel sendromu prevalansı, risk faktörleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The prevalance of carpal tunnel syndrome and its relation with risk factors, m dentists who are working at public dental hospitals / clinics in İzmir, were evaluated with a cross-sectional study. There were 163 dentists and we could reach to 141 of them ( 86.5 % ) According to our results carpal tunnel syndome prevalance was 14,2 % in dentists. Rates were 10.0 % for men and 16,5 % for women and the difference was not significant ( p = 01283 ) Statistically, prevalance of carpal tunnel syndrome increases significantly with age (p = 0,003), when evaluated according to age groups, rates were 4,3%, 9,8%, 30.6 % in 25 to 35, 35 to 44 and 45 years and over groups, respectively. There wasn't a statistically significant relation between carpal tunnel syndrome and independent variables such as smoking, hobbies, working unit, total daily working hours, daily number of patients served, occupational hand use, aerator usage, working stress, being diabetic or in menopause. Carpal tunnel syndrone prevalence was 7,1 % in the dentist group who work in public hospitals for 1 to 10 years and 32.1 % in the group who work for 21 years and more, prevalance increases significantly as working period elongates. Prevalance was 5,6 % in the patients with less than 20 daily repetitive wrist motions and 26,7 % with more than 20 motions ( p = 0,001 ) Prevalance is higher in the overweight group than normal weighted cases ( p = 0,002 ). Carpal tunnel syndrome prevalance is significantly higher in wrist arthritis and tendinitis group when compared with normal controls (p = 0,001, p = 0,016), multi variation analysis showed that repetitive motion freguency and wrist arthritis are the determinative factors for carpal tunnel existence. As a result, carpal tunnel prevalance was found to be high in dentists.