Üç büyükşehir belediye Sayıştay raporları üzerine bir araştırma (İstanbul, Ankara ve İzmir örneği)
A study on the Court of accounts reports of three metropolitan municipalities (Istanbul, Ankara and Izmir examples)
  1. Tez No: 975577
  2. Yazar: SERPİL SAYILIKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERVET ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet denetimi, Dış denetim, Kamu denetimi, Public inspection, Externel audition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma Türkiye'nin üç büyükşehir belediyesi olan İstanbul, Ankara ve İzmir'in 2019–2023 dönemi Sayıştay Uyumluluk Denetim Raporlarını analizini amaçlamaktadır. Sayıştay denetimleri, kamu kaynak kullanımının etkin, verimli ve mevzuata uygunluk derecesini ortaya koyan, hesap verebilirlik ve şeffaflık açılarından önemli bir mekanizmadır. Yıllar içinde aynı hataları tekrarlayıp tekrarlamadığı, denetim bulgularına duyarlılık dereceleri, düzeltici adımların atılıp atılmadığı içerik analizi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Sayıştay bulguları sınıflandırılmış, tekrarlanan hata türleri tablolarla sunulmuş ve bunların muhasebe ilkeleriyle ilişkisi ortaya konulmuştur. Bulgular, bazı durumlarda raporların dikkate alınarak düzeltmelerin yapıldığını gösterse de, genel eğilim belediyelerin aynı hataları tekrar ettiği, denetim görüşlerinin yeterince önemsenmediği yönündedir. 2023 yılına gelindiğinde ise hata sayılarında ve çeşitlerindeki artış, yerel yönetimlerde denetim kültürünün hâlâ kurumsallaşamadığını ortaya koymaktadır. Sonuçlar, Sayıştay raporlarının yaptırım gücünün artırılması, denetim görüşü dışındaki bulguların da karar süreçlerinde dikkate alınması ve mevzuatta düzenlemeler gerektiğini göstermektedir. Çalışma, yerel yönetimlerin mali disiplin anlayışını değerlendirmeye katkı sağlayarak diğer yerel idareler için örnek bir analiz sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aims to analyze the Court of Accounts Compliance Audit Reports for the 2019–2023 period for three metropolitan municipalities in Turkey: Istanbul, Ankara, and Izmir. Court of Accounts audits are an important mechanism for accountability and transparency, demonstrating the effectiveness, efficiency, and regulatory compliance of public resource use. Content analysis was used to assess whether the same errors have been repeated over the years, their sensitivity to audit findings, and whether corrective measures have been taken. The Court of Accounts' findings were categorized, the types of recurring errors were presented in tables, and their relationship to accounting principles was demonstrated. While the findings indicate that in some cases, corrections were made based on the reports, the general trend is that municipalities are repeating the same errors and that audit opinions are not sufficiently heeded. By 2023, the increase in the number and types of errors reveals that the audit culture in local governments has still not been institutionalized. The results indicate that the enforcement power of Court of Accounts reports should be increased, findings other than audit opinions should be considered in decision-making processes, and legislative amendments are necessary. The study contributes to the assessment of local governments' understanding of fiscal discipline and provides a model analysis for other local governments.