Evde bakım hemşirelerinin çalışma alanında karşılaştıkları güçlüklerin ve bakım vermede duyulan gereksinim alanlarının belirlenmesi
Determining of difficulties of homecare nurses encounter on work areas and nursing requirement areas
  1. Tez No: 386493
  2. Yazar: SELDA CERİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHAL BAHAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Evde bakım, evde bakım hemşireliği, evde bakımda güçlükler, evde bakımda gereksinim alanları
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma evde bakım hemşirelerinin çalışma alanında karşılaştıkları güçlükleri ve bakım vermede duyulan gereksinim alanlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak yapılmıştır. Araştırma veril eri, Mayıs - Haziran 2013 tarihleri arasında İzmir ili kamu hastanelerinin ve belediyelerinin evde bakım birimlerinden toplanmıştır. Çalışma örneklemini 54 evde bakım hemşiresi oluşturmuştur. Veriler, Evde Bakım Hemşirelerinin Çalışma Alanında Karşılaştıklar ı Güçlükler ve Bakım Vermede Duyulan Gereksinim Alanları Anket Formu ile yüz yüz e görüşme yoluyla toplanmıştır. Anket çalışmaları için gerekli izinler kurumlardan ve hemşirelerden alınmıştır. Verilerin yüzdelik hesaplaması yapılarak sayı ve yüzde dağılıml arı oluşturulmuştur. Buna göre; evde bakım hemşirelerinin yaşlarının ortanca değerinin 35.00 olduğu, %85.2'sini kadınların oluşturduğu, günlük ziyaret sayısı ortanca değerinin 5.00 olduğu , hiçbirinin evde bakım oryantasyon eğitimi almadığı, eğitime ihtiyaç duyanların oranının %77.8 olduğu, %42.6'sının evde bakım uygulamaları ve %20.4'ünün tıbbı cihaz konularında eğitime gereksinim duydukları saptanmıştır. Hemşirelerin %63'ünün hizmet karşılığı hak ettiği ücreti alamamaya bağlı, %61.1'inin evlere ulaşımda, % 57.4'ünün hizmet içi eğitimlerin yetersizliğine, %64.8'inin ilk kez gittiği evlerde neyle karşılaşacağını bilmemekten dolayı, %66.7'sinin ev ortamının bakım için uygun ortam haline dönüşmesinde güçlükle karşılaştıkları belirlenmiştir. %90.7'si uygulamalarl a ilgili beceri eksikliğine bağlı güçlükle karşılaşmazken, %38.9'unun bilgi eksikliğine bağlı güçlükle karşılaştıkları tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, evde bakım hemşirelerinin çalışma alanında en çok (%72.2) fiziksel ortamdan kaynaklanan güçl üklerden“tanımadığı insanların evinde olmaktan dolayı güvenliğiyle ilgili ”güçlükle karşılaştıkları saptanmıştır. Evde bakım hemşirelerinin güçlüklerinin değerlendirilmesi, güçlüklerle başa çıkmak için hem bireysel hem de örgütsel stratejilerin geliştiril mesi ve kurumlarda gerekli organizasyonel düzenlemelerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was done as a determining study on difficulties for homecare nurses and detecting of nursing requirement areas. Study data was collected from public hospitals and homecare departments of municipalities of Izmir from May to June 2013. Study sampling includes 54 homecare nurses. Data was collected via face to face dialogs an d questionnaire. Required permissions were taken from nurses and institutions for survey studies. Percentage calculations of the data were done and numbered and percentage distribution were created. According to that calculation the median value of homeca re nurses age is 35.00, 85.2% of this consist of women, daily visitation median value is 5.00, there is no one who have no orientation education of homecare, 77.8% of nurses who need education, 42.6% need homecare application educations and 20.4% need medi cal instruments educations. Nurses encounter difficulties in some situations; 63% of nurses don't get money who deserve standard fee of provision of services, 61.1% transportation, 57.4% insufficient in - service education, 64.8% of who goes first time that knows nothing about new homes and encounters what, 66.7% home ambient become appropriate ambient for maintenance. It is determined that while the 90.7% of nurses were not encountered difficulties about application related skills, 38.9% of nurses encounter difficulties about insufficient of knowledge. According to the study results, it was determined that homecare nurses the most encounter (72.2%)“people who nurses don't know, due to being in their homes that nurses securities - related conditions”difficulty of resulting from physical ambient in their work areas. It is suggested that evaluation of homecare nurses difficulties, improvement of both 4 individual and organizational strategies and required organizational regulations in institutions for coping with d ifficulties. Keywords : Homecare, homecare nursing, homecare difficulties, requirement areas in homecare